Josip Iličić in Roman Bezjak na ponedeljkovem treningu na Brdu pri Kranju. Foto: BoBo
Josip Iličić in Roman Bezjak na ponedeljkovem treningu na Brdu pri Kranju. Foto: BoBo

30-letni član APOEL-a iz Nikozije je bil septembra med najboljšimi igralci, ko so slovenski nogometaši v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2020 premagali Poljake in Izraelce. Njegov nastop proti Severni Makedoniji in Avstriji je zaradi poškodbe kolena vprašljiv, a zagotavlja, da bo naredil vse za to, da bi igral tudi v četrtek in nedeljo.

Vsak igralec, ki je bil na prejšnjih dveh tekmah na igrišču, je res dal maksimum. Tiste, ki jih ni bilo, smo nekateri zamenjali. Enako lahko zdaj kdo drug zamenja nas. Ko se odločiš, da boš dal še več, kot zmoreš, pustiš srce in zadnje atome moči, se to pokaže na igrišču, tako kot se je pokazalo nazadnje.

Roman Bezjak

"Nategnil sem si stransko vez. Meniskus je v redu, tako da sem jo še dobro odnesel," nam je na ponedeljkovem druženju z novinarji v Austria Trend Hotelu v Ljubljani razložil skromni, a zgovorni fant iz Koroške. Prejšnjo soboto je na obračunu v Larnaki proti AEL-u iz Limasola (1:0) na zelenico vstopil v 60. minuti, a na njej preživel le 19 minut. Tri dni pozneje je že prispel v Slovenijo.

"V Škofji Loki vsak dan obiščem manualnega terapevta Žana Ranta Roosa (ta je pred leti med drugim pomagal pri rehabilitaciji Jana Oblaka po operaciji ramena, sodeluje pa tudi z rokometno reprezentanco, op. a.), na Brdu pri Kranju pa treniram z Luko Brkljačo. Glede teka naravnost nimam nobenih težav, bolj so težava podaje z levo nogo in spremembe smeri. Ampak gre vsak dan na bolje in se občuti razlika. Rehabilitacija poteka dobro, naredili bomo vse, da bi lahko pomagal ekipi," je pojasnil, kako poteka zdravljenje in neusmiljena bitka s časom.

Selektor ga pozna zelo dobro
Prejšnji mesec se je Bezjak na reprezentančnem seznamu znašel dodatno, na prvotnem ga najprej ni bilo. Po mnenju nekaterih naj bi Matjaž Kek, ki je bil njegov trener že na Reki, s tem želel tudi nekoliko zavesti tekmece.

"S selektorjem sva bila tedaj v stiku že malo prej, a sva pustila malo odprto vse skupaj, da smo kvalifikacije za Ligo prvakov odigrali do konca in je razmislil, kaj bi bilo najboljše. Tako da zame vpoklic ni bil presenečenje. Matjaž me pozna zelo dobro, jaz poznam njega. Na klubskih tekmah mu moraš pokazati, v kakšni formi si v danem trenutku," je povedal po zmagi nad Izraelom s 3:2 v Stožicah.

Sovraži "zicerje"
Na tej tekmi je v 30. nastopu za reprezentanco dosegel svoj peti zadetek, ko je v 66. minuti izenačil na 2:2 samo štiri minute po tem, ko so Izraelci povedli. Mrežo je zatresel iz težkega položaja, težjega, kot je bil tisti povsem na začetku tekme, ko mu ni uspelo premagati vratarja.

"To so situacije zame. Sovražim 'zicerje', nisem 'zicer' igralec. Sami veste, da v zadnjih letih iz takšnih priložnosti nisem bil velikokrat uspešen. Preprosto mi je lažje zadeti, ko imam malo težji položaj. Nisem tehničar, da bi dal zadnjo podajo, preprosto se razletim po terenu in dam vse od sebe. Tega mi nihče ne bo mogel nikoli očitati."

Zadetek Bezjaka proti Izraelu
Bezjakov gol proti Makedoniji leta 2016

Makedoncem vrniti z enako mero
Zdaj je na vrsti Severna Makedonija, na katero ima Bezjak lepe spomine. Marca 2016 se je proti tej reprezentanci na prijateljski tekmi v Kopru ob zmagi z 1:0 prvič vpisal med strelce v reprezentančnem dresu.

"Biti moramo pozitivni, se pripraviti na enak način kot prejšnjič in razmišljati samo o njih. Vemo, da so bili na prvi tekmi v Ljubljani, kjer sam nisem igral (1:1), zelo agresivni. Bilo je veliko udarcev in vsega drugega. Tudi na tej tekmi ni pričakovati česa drugega. Vrniti jim bomo morali z enako mero in biti pozorni na njihove protinapade. Tudi Makedonci se do konca kvalifikacij ne bodo vdali. Gotovo razmišljajo o tem, da bi nas z zmago ujeli na lestvici. Pokazati bomo morali svojo pravo igro in borbenost."

Sorodna novica "Kot dodatne kvalifikacije. Če zmagamo, smo 70-odstotno na Euru 2020."

Pot do Eura je še dolga
Po težko priborjenih treh točkah proti Izraelu je Bezjak opozoril še na en pomemben vidik, ki ga ne bo šlo zanemariti niti v Skopju. "Naša zadnja tekma ni bila perfektna, čeprav je bil izid idealen. Ekipe te ravni nam vedno povzročajo težave, ko moramo mi nekaj odigrati in voditi igro ter ne moremo prepustiti igre njim. Podobno je bilo že lani v Ligi narodov. Vsekakor stremimo k temu, da to izboljšamo."

V prestolnico Severne Makedonije se odpravlja tudi približno tisoč slovenskih navijačev. "Popolnoma drugačen občutek je. Vliva nam dodatno samozavest, ko vidimo, da se navijači vračajo in nas podpirajo. Gotovo nam je zaradi tega lažje tudi na igrišču. Ljudje so začeli znova verjeti v nas. Septembra smo jim vrnili s šestimi točkami, vendar moramo biti vseeno pametni, saj je pot do Eura še dolga. Vsaka naslednja tekma bo najtežja, vsaka bo odločilna," poudarja neutrudni šprinter in tekač.

Slab začetek Evropske lige

APOEL to jesen igra v skupinskem delu Evropske lige. V kvalifikacijah za Ligo prvako se je prebil v playoff, kjer pa je moral priznati premoč lanskemu polfinalistu Ajaxu. Predtem je izločil Sutjesko in Qarabag.


"Po domačem porazu proti Qarabagu z 1:2 smo zamenjali trenerja (Italijana Paola Tramezzanija je nasledil Nemec Thomas Doll, op. a.) in zame se je s tem čez noč vse obrnilo. V Azerbajdžanu smo zmagali z 2:0 in odigrali dve super tekmi proti Ajaxu (0:0, 2:0). Seveda ne v napadalnem smislu, saj proti njim to ne moreš, a glede na to, da smo na dveh tekmah dobili samo dva zadetka, oni pa so jih prej na petih tekmah dosegli 16, lahko rečemo, da je bilo uspešno. Evropska liga je za nas realnost, v Ligi prvakov moraš imeti res prvorazredne igralce. Nismo na tej ravni in se ne slepimo. V Evropski ligi pa bi bili razočarani, če ne bi napredovali iz skupine. Realno bi bilo, da smo vsaj drugi," o klubskem dogajanju pravi Bezjak, ki pa ne more biti zadovoljen z uvodnima dvema krogoma. APOEL je doma klonil proti Dudelangeu s 3:4 in v četrtek na gostovanju pri Sevilli z 0:1. Čez dva tedna se bo v Bakuju znova srečal s Qarabagom.

Iličić vajen udarcev in provokacij, rumenega kartona ne sme prejeti
Stojanović ima najraje ritem dveh tekem na teden