Angeliko Mlinar je pomagal izvoliti SNS. Foto: BoBo
Angeliko Mlinar je pomagal izvoliti SNS. Foto: BoBo
Sorodna novica A. Mlinar je nova ministrica za kohezijo: "Dokazali ste, da hočemo preseči meje"

Za las je šlo, 44 glasov za in 43 glasov proti – takšna je bila bilanca živčne vojne, povezane z imenovanjem nove ministrice za kohezijo Angelike Mlinar. Vladni kabinet je torej spet popolnjen, tudi sinoči pa ni manjkalo puščic, ki so ob pričakovanih iz opozicije letele tudi znotraj vladne koalicije. Dogajanje, povezano tudi z imenovanjem Mlinarjeve, bo vseeno najbrž kaj kmalu prineslo še šibkejšo vladno koalicijo. DeSUS samosvojosti enega svojih poslancev, ki ni glasoval za Mlinarjevo, očitno ne bo več dolgo prenašal.

Razprava pred glasovanjem o Angeliki Mlinar je v primerjavi s tisto na matičnih odborih prinesla bistveno višjo raven, na koncu pa seveda glasovanje. Ministrici je uspelo ob enotni podpori LMŠ-ja, SMC-ja, SAB-a in SD-ja ter štirje od petih poslancev DeSUS-a, odločilno vlogo pa je znova odigral SNS Zmaga Jelinčiča, saj Jelinčiča na seji sploh ni bilo, eden od njegovih poslancev Dušan Šiško, in to je bil odločilni glas, pa se je vzdržal. Proti sta glasovala druga dva poslanca SNS-a Jani Ivanuša in Lidija Ivanuša, slednja pa je prestopila v poslansko skupino SDS. "Kam je prišla slovenska politika, tako leva kot desna, da se kopja lomijo na štirih ljudeh, kam to sploh vodi v tej naši Sloveniji," se je vprašal Ivanuša.

Sorodna novica Jelinčič o odhodu poslanke v SDS: "Vezni člen je bil Marijan Pojbič"

Za vodjo poslanske skupine LMŠ-ja Braneta Golubovića Polnarjevo četrtkovo glasovanje ne pomeni nič posebnega, saj je stalnica v tem, da je v koaliciji, a ni del nje. Golubović je ponovno izpostavil, da imajo manjšinsko vlado, ki ima ta trenutek 42 glasov, torej k njej ne šteje več Polnarja. Dolžnost manjšinske vlade pa je, da poskuša doseči dogovore z različnimi partnerji v DZ, kar da jim uspeva že eno leto. Pri opoziciji je, če želi drugačno odločitev, da najde več glasov, a pri Mlinarjevi jih pač ni, je spomnil Golubović. Za ministrico je glasovalo 44 poslancev, 43 jih je bilo proti.

Po Golubovićevem mnenju prestop poslanke ne povzroča dodatnih skrbi pri iskanju glasov. "Stvari peljemo, kljub temu, da nam mogoče želijo nekateri vseskozi očitati, da tega ne moremo speljati," je povedal in dodal, da to počnejo z dogovarjanjem. Z manjšinsko vlado po njegovem prepričanju pridobiva demokracija bistveno večjo moč, kot jo ima z večinsko vlado, ko poslanci udobno sedijo in glasujejo.

Angelika Mlinar prevzela posle

Šarec si želi "manj majanja čolna"

Premier je bil sicer po tesni zmagi Mlinarjeve zelo slabe volje, očitno zaradi koalicijskih prerivanj. "Alenki Bratušek sporočam, da sem svojo nalogo opravil in da naj bo drugič malo bolj potrpežljiva," je sporočil predsednici stranke SAB. S prošnjo pa se je premier obrnil tudi k vsem drugim koalicijskim partnerjem. "Želel bi si malo manj majanja čolna," je dejal.

Novopečena ministrica pa je bila zadovoljna s preseganjem razlik. "Naredili ste izjemno evropsko in človeško potezo, pokazali ste, da hočemo presegati meje," je svojo izvolitev komentirala Mlinarjeva.

Vendar pa je med koalicijskimi partnericami kljub temu napeto, najbolj med DeSUS-om in SAB-om. Golubović je na vprašanje, ali lahko omenjeni stranki še sobivata v vladi, odgovoril, da v politiki ni prostora za čustva in zamere, pač pa predvsem prostor za dialog in dogovor. Od SAB-a in DeSUS-a pričakuje, da se bosta dogovarjali in svoje osebne poglede dali na stran.

"Ne bodo me odslovili, ker tako neumni niso, ker oni dobro vedo, da sem najkvalitetnejši poslanec v zgodovini DeSUS-a in da si bodo težko privoščili in našli tako kvalitetnega poslanca, kot sem jaz," je dejal Robert Polnar. Foto: BoBo

Predsednica SAB-a Alenka Bratušek pa je ob predaji poslov Mlinarjevi povedala, da sta se z Erjavcem v četrtek pogovarjala, da z manjšinsko vlado ni najbolj preprosto delati. Prosila ga je, da opravi še en pogovor s Polnarjem, kar je naredil, a neuspešno. Bratuškova še zatrjuje, da je SAB trden del koalicije in sodelujejo v vsemi. Kar se dogaja v DeSUS, je po njenih navedbah stvar DeSUS in šefa koalicije, "mi z DeSUS kot stranko nimamo prav nobenega problema".
Dodala je, da je vesela zaradi izvolitve ministrice, ob čemer se je zahvalila predsedniku vlade, "če je naredil kak klic, da so se zadeve uredile, kot so se".

DeSUS-ov svojeglavi poslanec

Poslanec Robert Polnar je tudi tokrat glasoval proti koaliciji, in kot pravi vodja poslancev te stranke Franc Jurša, imajo tega počasi dovolj. "V tem trenutku še ne bom rekel, da se razhajamo, a smo blizu tej točki," je dejal Jurša.

Polnar je sicer veliko prahu nedavno vzdignil ob nasprotovanju zakonu o izvrševanju proračunov, v četrtek pa je nasprotoval tudi imenovanju Mlinarjeve za kohezijsko ministrico. Za zdaj ostaja v poslanski skupini, saj so po Jurševih besedah v predprazničnem času, po praznikih pa napoveduje temeljit pogovor z njim.

Trenja znotraj DeSUS-a

Na vprašanje, ali Polnarja po zadnjih dveh glasovanjih v DZ-ju še vidi v poslanski skupini, pa je vodja poslancev DeSUS-a Jurša odgovoril, da je ključnega pomena tudi odnos, ki ga ne izkazuje tako, kot bi ga moral. "Dvoje glasovanj ni v skladu s stališčem poslanske skupine. Je pa res, da v skladu z ustavo poslanec lahko glasuje po svoji vesti," je dodal. Poudaril je še, da mora biti poslanska skupina enotna, v njej se je treba pogovarjati in konec koncev sprejeti skupno stališče, ki ga predstavijo drugim poslanskim skupinam v DZ.

Polnar pravi, da ne gre nikamor in da ga stranka tudi ne bo odslovila. "Ne bodo me odslovili, ker tako neumni niso, ker oni dobro vedo, da sem najkvalitetnejši poslanec v zgodovini DeSUS-aa in da si bodo težko privoščili in našli tako kvalitetnega poslanca, kot sem jaz."

Polnar bi sodeloval tudi v drugačni vladi

Poslanec Polnar je sicer ob zapletih pri sprejemanju proračunskih dokumentov dejal, da vlado podpira, a da je trenutno podpornik politike, ki ni sposobna alternativ. Če bi bila v tem mandatu DZ-ja kakršna koli možnost za sodelovanje v drugi vladi, ki bi zmogla več poslanskih mandatov, bi v njej sodeloval, je povedal takrat in dodal, da tudi s SDS-om Janeza Janše.

Če se bo Polnar res razšel s poslansko skupino, bi to pomenilo tudi nov udarec za manjšinsko koalicijo. Ta bi tako izgubila še en glas in bi jih imela v DZ-ju le še 42, kar bi vsakokratno nabiranje parlamentarne večine naredilo še bolj naporno. Tako tudi projektno sodelovanje Šarca z Jelinčičem morda včasih ne bi več zadoščalo, kot je sinoči.

Mlinarjeva za glas postala ministrica
Nahtigal in Pribac: Komentar izvolitve Angelike Mlinar
Izzivi ministrstva za kohezijo