Direktor je danes poleg dela muzeja v preteklem letu predstavil še aktualno problematiko in načrte za letos. Za rešitev arheološke zbirke država zdaj podpira obnovo žitnice, z občino Središče ob Dravi pa je zavod v sodnem sporu.

Foto: Pokrajinski muzej Ptuj Ormož
Foto: Pokrajinski muzej Ptuj Ormož

Kako se bodo lotili grajskega kompleksa?
Predvsem grajski kompleks zahteva veliko rednega vzdrževanja, pri čemer so v največji meri odvisni od pomoči države, saj je grad v njeni lasti. Lani so bili utrpeli nekaj škode ob julijskem neurju, veliko bolj vesela vest pa je, da so na začetku leta vendarle prejeli konservatorski načrt.

Direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož Aleksander Lorenčič. Foto: YouTube
Direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož Aleksander Lorenčič. Foto: YouTube

Kot je povedal Lorenčič, je v celoti napisan analitični del z opisom grajskega kompleksa, oceno tveganja in njegovim pomenom, podane so tudi smernice s področja spomeniškega varstva. Ob tem je delno napisan konservatorski projekt za romanski palacij. V preteklem letu so sanirali nadaljnja dva dela grajskega obzidja, menjali del oken in opravili vzdrževalna dela v razstavnih prostorih na Prešernovi ulici, v Miheličevi galeriji in restavratorski delavnici za tekstil. Uredili so sanitarije na gradu, nekaj del so opravili v romanskem palaciju in uredili ploščad na spodnjem grajskem dvorišču.

Ne glede na to, kaj se bo v prihodnjih tednih dogajalo na političnem prizorišču in kdo bo sestavil vlado ter komu bo pripadel resor ministrstva za kulturo, je naša ključna naloga, da letos zagotovimo vso potrebno dokumentacijo za obnovo žitnice.

Aleksander Lorenčič

Jeseni so na zahtevo pristojnega inšpektorata zaradi slabega stanja zamenjali lesene zabojnike, v katerih še vedno tiči bogato rimsko kamnito gradivo, medtem ko za zdaj še vedno nimajo rešitve glede bogate arheološke zbirke. Glede tega je Lorenčič povedal, da so na Ptuju pred kratkim zrušili stavbo nekdanje polnilnice na Muzejskem trgu, tam pa je zdaj predvidena postavitev arheološkega depoja na prostem. Projekt zaščitne konstrukcije pripravlja mestna občina, muzej pa bo poskrbel za restavriranje eksponatov, ki bodo razstavljeni.

Obnova žitnice za potrebe arheološkega muzeja
V zadnjih mesecih so se pojavile informacije o načrtu države, da bi se namesto novogradnje za potrebe arheološkega muzeja lotili obnove žitnice ob gradu. Lorenčič je povedal, da so z ministrstva prejeli tudi pisno potrditev o tem. Po njegovih besedah si omenjeni objekt v vsakem primeru zasluži posebno obravnavo, saj gre za 4.000 kvadratnih metrov velik kompleks, ki lahko predstavlja izjemen potencial ne le za reševanje arheologije, pač pa tudi druge prostorske problematike.

"Ne glede na to, kaj se bo v prihodnjih tednih dogajalo na političnem prizorišču in kdo bo sestavil vlado ter komu bo pripadel resor ministrstva za kulturo, je naša ključna naloga, da letos zagotovimo vso potrebno dokumentacijo za obnovo žitnice," je povedal direktor.

Žitnica stoji ob Ptujskem gradu. Foto: ptujinfo.com
Žitnica stoji ob Ptujskem gradu. Foto: ptujinfo.com

Sodni spor trenutno v fazi mediacije
Pokrajinski muzej, ki ima svojo enoto tudi v Ormožu, pa je lani naletel na težavo pri financiranju, predvsem soustanoviteljic zavoda. Še vedno namreč ni končan spor z občino Središče ob Dravi, ki se je odločila, da ne bo več sofinancirala zavoda. Lorenčič je povedal, da je omenjena zadeva na sodišču, trenutno so v fazi mediacije. Skozi vse lansko leto so občine pozivali k dejavnejšemu reševanju problematike, saj je trenutno veljaven odlok še vedno nespremenjen, enako velja tudi za pogodbo o pravicah in dolžnostih, ki so jo podpisale vse ustanoviteljice.

"Mediacija je za nas sprejemljiva, če bo občina spremenila svoje razmišljanje in poravnala zapadle obveznosti, sicer pa težko," je dejal Lorenčič in dodal, da je lanski izpad za muzej pomenil okoli 16.000 evrov, kar so morali pokriti sami. Kot je še dejal, agonija traja že več let, saj so se občine z ormoškega območja že pred časom odločile, da bodo financirale eno delovno mesto manj. Tega jim je uspelo rešiti s pomočjo ministrstva, a imajo zdaj novo težavo na ormoškem območju, kjer imajo tri zaposlene.