Zaščitne maske in razkužila pred vhodi v stavbe oz. oddelke UKC-ja so nenavadno hitro pošli. Foto: Reuters
Zaščitne maske in razkužila pred vhodi v stavbe oz. oddelke UKC-ja so nenavadno hitro pošli. Foto: Reuters

Da bi porabo prilagodili resničnim potrebam, so se zato v UKC-ju Ljubljana dogovorili, da zaščitne maske (po en kos) ob utemeljeni potrebi izdaja informator oziroma pristojna oseba in da ne bodo več povsem prosto dostopne v embalaži, kot je bila dozdajšnja praksa v bolnišnici.

Klinični center je sicer ravno danes od podjetja Labena sicer prejel donacijo 100.000 enoslojnih zaščitnih mask tipa 1, ki jih je prevzela civilna zaščita kliničnega centra. Uporabili jih bodo, če z obstoječimi zalogami in sprotnimi dobavami ne bo mogoče pokriti vseh potreb osrednje bolnišnice, so sporočili.

Koronavirus: Pristojni ponavljajo, da je panika odveč

V slabih 24 urah na informativno številko 41 klicev

Medtem imajo precej dela tudi dispečerji – kot je znano, so v UKC-ju v okviru dispečerskega centra Ljubljana vzpostavili posebno telefonsko številko, namenjeno vprašanjem, povezanim z novim koronavirusom. Od srede od 15. ure do danes do 13. ure so prejeli 41 klicev. "Ljudje so večinoma iskali informacije in preverjali, v katerih primerih je smiseln obisk osebnega zdravnika oziroma UKC-ja Ljubljana," so navedli. Zdravstveni dispečer jih je primerno informiral oziroma usmeril, s čimer so preprečili nepotreben vstop v urgenco in prostore kliničnega centra, so pojasnili.

V sodelovanju z Zdravstvenim domom Ljubljana so na vhodu v urgentni center zagotovili zdravstveno osebje, ki ljudi pravilno usmerja ob morebitnem sumu na okužbo s koronavirusom na infekcijsko kliniko. Zaradi posebnega režima je zaprtih več vhodov v stavbe UKC-ja Ljubljana in se vsi – tako osebje kot obiskovalci – usmerjajo na glavne vstopne točke. Varnostna služba medtem opozarja na primerno uporabo zaščitne opreme.

V UKC-ju Ljubljana so sicer do preklica prepovedani vsi obiski hospitaliziranih bolnikov. Omejitev velja tudi za pokretne bolnike in njihovo srečevanje in zbiranje v avlah, saj tudi v tem primeru pride do stika.

Sorodna novica Šarec: "Tisti, ki so pozivali k zaprtju meja, le širijo paniko"

"Varna razdalja" je 1,5 metra

Nacionalni inštitut za javno zdravje je medtem objavil navodila za potnike (v avtobusih, na letalih ipd.). "Če se na zaposlene obrne potnik, pri katerem so se v 14 dneh po vrnitvi iz Kitajske, vključno s Hongkongom in Macaom, ter Južne Koreje, Irana ali italijanskih dežel Lombardija, Benečija (Veneto), Emilija - Romanja in Piemont pojavili bolezenski znaki, kot so vročina in kašelj ali občutek težkega dihanja, svetujemo, da se ta presede v del vozila, kjer bo vsaj 1,5 metra oddaljen od drugih potnikov," v navodilih piše NIJZ.

Strokovnjaki poleg tega priporočajo, naj tak potnik po telefonu pokliče svojega izbranega zdravnika oz. zdravstveno službo in ob tem navede podatke o potovanju ter simptome, zdravnik pa bo podal nadaljnja navodila.

Sorodna novica Kako poskušajo države zajeziti širjenje novega koronavirusa?

Kako očistiti prostore, tekstil?

Prostore, v katerem se je oseba s sumom na bolezen zadrževala dalj časa, se očisti z vodo in čistilnimi sredstvi. Prostor je treba med čiščenjem zračiti, tekstil, kot so na primer zavese, pa oprati na temperaturi 60 stopinj Celzija in posušiti v sušilnem stroju ali ga prelikati. Nato je treba prostor razkužiti z 0,1-odstotno raztopino belilnega sredstva na osnovi natrijevega hipoklorita, na primer z varekino, ali z razkužilom, ki vsebuje 70-odstotni alkohol.

Ker se območja, kjer se pojavlja virus, spreminjajo, svetujejo redno spremljanje posodobljenih informacij na spletni strani NIJZ-ja.

Posebna opozorila zdravstvenih ustanov

UKC Ljubljana: do preklica so prepovedani vsi obiski hospitaliziranih bolnikov. Vstop v urgentni blok je omejen na eno vstopno točko zgolj za bolnike, ki potrebujejo nujno obravnavo. Obiskovalci naj ob vstopu upoštevajo navodila zdravstvenega osebja in varnostne službe.

Vzpostavili so tudi posebni telefonski številki 01 522 45 40 in 01 522 45 41, kamor bodo lahko poklicali tisti, ki bi imeli blažje znake in jih zanima, kako ukrepati in kako priti do pomoči.

Onkološki inštitut Ljubljana uveljavlja omejen in nadzorovan dostop v bolnišnico. Vhod in izhod na OI za bolnike, študente, dijake in serviserje s predhodno najavo bo do preklica omejen na nadzorno triažno točko v stavbi E ob Ljubljanici (dozdajšnji dovoz za reševalce).

Tam bo odgovorni zdravstveni delavec bolnike povprašal po znakih akutne okužbe dihal in glede bivanja ali potovanja na območjih, kjer so zaznali več primerov okužb z novim koronavirusom. Zaprti bodo sprednji in zadnji vhod v stavbo C, vsi vhodi v stavbo DEH razen omenjene nadzorne točke, vsi vhodi iz druge kleti stavbe H in preostali pomožni vhodi.

Porodnišnica Ljubljana: prepovedani so vsi obiski pri nosečnicah, otročnicah in novorojenčkih. Prisotnost partnerja, ki ne kaže znakov respiratorne okužbe, je dovoljena, vendar izključno v času poroda.

UKC Maribor: že v ponedeljek so prepovedali vse obiske, do preklica pa je prepovedano tudi parkiranje znotraj kompleksa.

Splošna bolnišnica Celje: prepoved vseh obiskov.

Splošna bolnišnica Jesenice: prepovedani so obiski na vseh oddelkih bolnišnice, dovoljena pa je prisotnost zdravega starša ali skrbnika na pediatričnem oddelku. Pacienti, ki so naročeni na pregled in imajo povišano temperaturo, kašelj in oteženo dihanje ali so bili v zadnjih 10 dneh v Italiji ali v krajih zunaj Evrope, kjer je potrjena epidemija koronavirusa, naj ne hodijo v bolnišnico. Pokličejo naj na telefonsko številko 051 668 651 in prejeli bodo nov datum za pregled.

Porodnišnica Kranj: prepovedani so obiski na vseh oddelkih.

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec: na oddelku za ginekologijo in porodništvo je obisk dovoljen samo očetu novorojenčka, na oddelku za pediatrijo pa je lahko ob bolnem otroku prisoten le eden izmed staršev.

Splošna bolnišnica Dr. Franca Derganca Nova Gorica:
vsem, ki so bivali ali potovali na območja, kjer je razširjen novi koronavirus, svetujejo, naj, če zbolijo, ostanejo doma in se posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom ali zdravnikom, ki ga trenutno nadomešča. Za nasvet se lahko obrnejo tudi na telefonsko številko 05 330 1117. Če pacienti kljub temu pridejo v bolnišnico, jih prosijo, naj v urgentni center ne vstopajo sami, temveč naj pozvonijo na zvonec na zidu desno od vrat glavnega vhoda v urgentni center oziroma pokličejo na zgornjo telefonsko številko.

Zdravstveni dom Izola: bolnike prosijo, naj omejijo obiske v zdravstvenem domu, zlasti če prebolevajo vročično stanje ali so bili v stiku z obolelimi osebami ali potovali po krajih, kjer je prisotna epidemija z novim koronavirusom. Če se v primeru resnega zdravstvenega stanja vendarle odločijo za obisk zdravstvenega doma, bolnike prosijo, naj predhodno pokličejo ambulanto, svojega zdravnika ali ambulanto nujne medicinske pomoči na telefonsko številko 05 663 5000, ter upoštevajo navodila.

Tarča