Podpisniki pisma podpore ostro nasprotujejo pritiskom, ki se vršijo na direktorico Javne agencije za knjigo Renato Zamida. "Blatenje v medijih, pritlehna kampanja in zahteve po odstopu, ki jih sproža majhna skupina ljudi, so brez podlage. Še več, verjamemo, da je Renata Zamida v času opravljanja svoje direktorske funkcije uvedla številne pozitivne spremembe ter postavila dobre temelje za prihodnost. A nemara so ravno tovrstne spremembe tiste, ki so sprožile poskuse, da bi direktorico odstranili," med drugim pišejo.

Svet JAK-a je pretekli teden na zaprti seji direktorici Renati Zamida izrekel zaupnico. Foto: Pixabay
Svet JAK-a je pretekli teden na zaprti seji direktorici Renati Zamida izrekel zaupnico. Foto: Pixabay

Dovolj jim je pritiskov na tiste, "ki so sposobni nekaj narediti, spremeniti stvari na bolje, še zlasti v času, ko je slovenska založniška panoga v krizi".

"Renata Zamida se je izkazala kot sposobna direktorica, katere politika je povezovalna in spodbujevalna za vse akterje na področju knjige. Ekipa Javne agencije za knjigo (JAK) še nikoli ni bila tako odzivna in dejavna in JAK še nikoli tako viden in odprt do nas vseh, kar je pozitivno za celotno knjižno polje – oziroma vsaj za tiste akterje, ki želijo dobro celotnemu področju, ne le sebi," menijo. Temu dodajajo, da se direktorica "trudi za ohranitev slovenske knjige, za ohranitev kakovosti založniških standardov, spodbuja širjenje bralne kulture in bralne pismenosti, ki sta bistveni za uspešnost prihodnjih generacij, prizadeva si za prodor slovenske literature v tujino kot še nihče doslej", ob tem pa omenjajo Slovenijo kot častno gostjo na knjižnih sejmih v Bologni 2021 in Frankfurtu 2022.

Kot so zapisali podpisniki pisma podpore, se je Renata Zamida izkazala kot sposobna direktorica, katere politika je povezovalna in spodbujevalna za vse akterje na področju knjige. Foto: Val 202/Jože Suhadolnik
Kot so zapisali podpisniki pisma podpore, se je Renata Zamida izkazala kot sposobna direktorica, katere politika je povezovalna in spodbujevalna za vse akterje na področju knjige. Foto: Val 202/Jože Suhadolnik

"Zahtevamo, da ministrstvo zaščiti svojo javno uslužbenko pred šikaniranjem"
Podpisani zahtevajo, da ministrstvo za kulturo "zaščiti svojo javno uslužbenko pred šikaniranjem in blatenjem njenega dobrega imena", da pojasni zavrnitev strateškega načrta JAK-a za obdobje 2020–2024 in da se mu pravočasno dodelijo sredstva za izvedbo gostovanj Slovenije na knjižnih sejmih v Bologni in Frankfurtu.

Pismo podpore podpisujejo predstavniki več založb in združenj, vidni avtorji, ilustratorji ter prevajalci in nekateri drugi akterji na področju kulture.

"Izjemna poznavalka področja knjige, z dolgoletnimi izkušnjami"
Popolno podporo direktorici Renati Zamida so izrazili tudi zaposleni na Javni agenciji za knjigo. Ostro so obsodili "pritiske nanjo in lažne navedbe v medijih ter na družabnih omrežjih". Kot so zapisali, je Renata Zamida "izjemna poznavalka področja knjige, z dolgoletnimi izkušnjami, še zlasti z mednarodnega področja".

Vlado Žabot: "Stanje na JAK-u so dolžne raziskati pristojne institucije"
V svojem pismu pa je bil kritičen Vlado Žabot, ki med drugim piše, da bi morale "obstoječe nezakonite razmere na JAK-u resno skrbeti tako strokovno javnost na področju knjige kot tudi davkoplačevalce, saj porabljena javna sredstva ne služijo svojemu namenu". Kot pravi, je ministrstvo za kulturo ugotovilo, da ta javna institucija ne posluje zakonito, česar ni zanikal niti svet agencije. "Odločil pa se je za neupoštevanje s strani kompetentne institucije ugotovljenih nezakonitosti in s tem v odnosu do ustanovitelja ter slovenske strokovne in širše javnosti za te nezakonitosti prevzel odgovornost," je zapisal Žabot.

Pisatelj Vlado Žabot je v pismu zapisal, da so stanje na JAK-u dolžne raziskati pristojne institucije. Foto: BoBo
Pisatelj Vlado Žabot je v pismu zapisal, da so stanje na JAK-u dolžne raziskati pristojne institucije. Foto: BoBo

Po njegovem prepričanju so "zadevo v imenu slovenske javnosti in v prid javnemu interesu na področju knjige" v skladu z veljavno zakonodajo dolžne raziskati in urediti pristojne institucije, v prvi vrsti komisija za preprečevanje korupcije, Računsko sodišče in ministrstvo za kulturo.

Svet Javne agencije za knjigo je pretekli teden na zaprti seji direktorici Renati Zamida izrekel zaupnico. Predtem je minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Zoran Poznič v odgovoru članici sveta Gabrieli Babnik na njeno pismo potrdil domneve o nezakonitosti v delovanju agencije. Renata Zamida očitke zanika.