Foto: BoBo
Foto: BoBo
Sorodna novica Kako ravnati, da se ne okužite, in kaj storiti, če sumite, da ste se

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat je pojasnila, da je šlo pri osebah, ki so izpolnjevale pogoje za testiranje, kar pomeni, da so se v zadnjih dneh mudile na ogroženih območjih in kazale ustrezne simptome bolezni, predvsem za tiste, ki so bili na Kitajskem in v sosednji Italiji.

Odsotnost potrjenega primera ne pomeni, da ne bo kmalu prvega, je še poudarila Pirnatova in dodala, da NIJZ dnevno spremlja pojavljanje novih okužb po Evropi in svetu.

Primer novega koronavirusa je bil tako potrjen v večini evropskih držav, število primerov pa po državah zelo različno narašča. Zelo hitra je rast v Italiji, kjer je število okuženih že preseglo 1000, medtem ko Avstrija, ki ima po besedah Pirnatove podobne protokole za zaščito javnega zdravja kot Slovenija, beleži počasno rast okužb, število okuženih pa še ni doseglo 10.

Navodila zdravnikom

Slovenski družinski zdravniki so v petek dobili poenotena navodila, kako ravnati v primeru suma okužbe. Brise za testiranja pa zaradi racionalizacije kadrov in opreme jemljejo na 16 točkah, bolnišnice pa nadaljujejo preventivne in zaščitne ukrepe.

Pristojne zdravstvene službe poudarjajo, da naj vsak bolnik, ki sumi, da je okužen z novim koronavirusom, po telefonu najprej pokliče svojega izbranega zdravnika. Če ta ne dela, naj pokliče najbližjo dežurno ambulanto. Zdravnik bo presodil, ali je sum upravičen in je treba opraviti testiranje.

V tem primeru bo zdravnik bolnika napotil na ustrezno vstopno točko, ki jo bo tudi obvestil o bolnikovem prihodu.

Sorodna novica V Južni Koreji zaznali največji porast okuženih z novim koronavirusom

Vrnitev Slovenjegradčanov iz Japonske

Sorodna novica Raziskovalci: Karantena na ladji za križarjenja povzročila dodatne okužbe

Sta se pa v Slovenijo vrnila še zadnja slovenska potnika z ladje Diamond Princess, ki sta bila zaradi okužbe s koronavirusom v bolnišnici na Japonskem. Zglasila sta se na infekcijski kliniki, še enkrat so jima odvzeli bris in bil je negativen. "Želita si malo miru in ne želita medijske pozornosti. Si pa želita, da zdaj ne bi bila stigmatizirana," je poudarila državna sekretarka ministrstva za zdravje Simona Repar Bornšek. Stigmatizacija naj bi se pojavljala pri preostalih štirih slovenskih potnikih z ladje. Zato se bosta nekaj dni verjetno držala bolj zase.

Simona Repar Bornšek je tudi pojasnila, da sta sicer sprva imela pozitiven bris na novi koronavirus. Vendar nato nista imela težav in nista zbolela. Na Japonskem sta bila hospitalizirana zaradi pozitivnega brisa na njunih sluznicah. Po 12 dneh so ju znova dvakrat testirali in oba testa sta bila negativna, zato sta lahko potovala domov z običajnim komercialnim poletom, saj ne moreta prenašati virusa.

"Tudi ko preboliš gripo, ne hodiš naokoli z masko, lahko greš na obiske – tega pa ne storiš, ko si bolan," je povedala državna sekretarka.

Vsi testi na novi koronavirus negativni
Vrnitev potnikov z ladje Diamond Princess