V ZDA je z novim koronavirusom Sars-Cov-2 okuženih 62 ljudi. Foto: Reuters
V ZDA je z novim koronavirusom Sars-Cov-2 okuženih 62 ljudi. Foto: Reuters

Po navedbah Centra za nadzor nad boleznimi (CDC) so v ZDA do petka okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 15 ljudeh, še 47 primerov okužb pa so diagnosticirali pri ameriških državljanih, ki so jih zaradi epidemije prepeljali v domovino iz Kitajske ali Japonske.

Večino izmed 62 okuženih ameriških državljanov se je sicer vrnilo z ladje za križarjenje Diamond Princess, ki je bila v karanteni ob japonski obali.

Okužili so se tudi trije ljudje, dva v Kaliforniji in eden v Oregonu, ki niso potovali na prizadeta območja ali imeli stikov z ljudmi, ki so potrjeno okuženi.

Trump napoveduje novinarsko konferenco

Ameriški predsednik Donald Trump je napovedal, da se bo na dogajanje odzval na novinarski konferenci. V ZDA se bodo "zelo kmalu" odločili, ali bodo prepovedali vstop v državo za ljudi iz držav, ki jih je novi koronavirus najbolj prizadel, je v petek dejal Trump, ki je demokrate obtožil politizacije bolezni, poroča Reuters.

Prizadevanja proti virusu in koordinacija sicer v ZDA vodi podpredsednik Mike Pence.

Najvišji porast v enem dnevu v Južni Koreji

V Južni Koreji so zaznali največji porast v številu okužb z novim koronavirusom v enem dnevu. V petek so tako potrdili 594 novih primerov, danes še 219. V Južni Koreji je do zdaj zaradi bolezni, ki jo povzroča virus, umrlo 17 ljudi, okuženih je 3150.

Južnokorejske oblasti so javnost obvestile tudi o prvem primeru ponovne okužbe z novim koronavirusom v državi. Gre za 73-letno žensko, ki je ozdravela in so jo prejšnji teden odpustili iz bolnišnice, kasneje pa so pri njej potrdili ponovno okužbo. Kot so sporočili iz tamkajšnjega centra za preprečevanje in nadzor bolezni, se je ženska ponovno okužila, ker je njen imunski sistem oslabel, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Južna Koreja je država z največjim številom potrjenih okužb zunaj Kitajske, kjer se je izbruh začel.

Za širjenje odgovoren verski kult?

Širjenje virusa v Južni Koreji pripisujejo verskemu kultu Cerkev Shincheonji. Oblasti namreč menijo, da so se njeni člani medsebojno okužili, nato pa se razkropili po državi. 61-letnica, pri kateri je bila prejšnji teden potrjena okužba, naj bi bila med prvimi okuženimi, zato je v središču preiskave, poroča BBC.

V Južni Koreji je zaradi novega koronavirusa umrlo 17 ljudi. Foto: Reuters
V Južni Koreji je zaradi novega koronavirusa umrlo 17 ljudi. Foto: Reuters

Kim Džong Un svari pred grožnjo virusa

Voditelj sosednje Severne Koreje Kim Džong Un je visoke predstavnike svoje države posvaril pred resnimi posledicami, če jim ne bo uspelo preprečiti širjenja novega koronavirusa v njihovo državo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Severna Koreja s šibkim zdravstvenim sistemom je sicer že zaprla svoje meje, da bi preprečila prenos virusa iz Južne Koreje ali Kitajske.

Po svetu je sicer za boleznijo covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, doslej umrlo več kot 2900 ljudi, okužilo se jih je več kot 85.000, med njimi večina na Kitajskem.

Virus se medtem širi po svetu. V zadnjih 24 urah so prve primere ugotovili v devetih državah, od Azerbajdžana, Belorusije, Mehike do Nove Zelandije.

Iran: Poročila o najmanj 210 mrtvih

BBC medtem poroča, da so viri v iranskem zdravstvenem sistemu dejali, da je v državi zaradi virusa umrlo najmanj 210 ljudi. Večina domnevnih žrtev je iz glavnega mesta Teheran in mesta Kom.

To število je petkrat višje od uradnih podatkov zdravstvenega ministrstva, po katerih je umrlo 43 ljudi, okuženih pa jih je 593. Tiskovni predstavnik ministrstva je BBC obtožil, da širi laži. Z ministrstva za zunanje zadeve pa so spomnili, da Iran zaradi ameriških sankcij ne more kupovati medicinske opreme in zdravil.

V Mehiki pa so v petek potrdili prve tri primere okužbe, s čimer je ta država po Braziliji postala druga v Latinski Ameriki, kjer so zaznali virus. Gre za tri moške, ki naj bi nedavno obiskali sever Italije, žarišče novega koronavirusa v Evropi.

WHO tveganje označuje kot zelo visoko

WHO je globalno tveganje širjenja novega koronavirusa v petek povišal na najvišjo raven. Tveganje je tako označil za zelo visoko. Generalni direktor organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus je dejal, da je nenehno povečevanje števila primerov in prizadetih držav v zadnjih nekaj dneh skrb vzbujajoče.

Povedal je še, da organizacija za zdaj nima dokazov, da se virus prosto širi. "Dokler je tako, njegovo širjenje še vedno lahko zajezimo," je poudaril in dodal, da je za zajezitev ključno prekiniti verigo prenašanja bolezni.