Na družbenih omrežjih Instagram in Facebook je tako do sobote odprt pesniški natečaj. Izbrane verze bodo objavili v posebni pesniški zbirki, deset izbranih avtorjev pa nagradili s finančno nagrado.

"Znašli smo se v izrednih okoliščinah in naneslo je, da so se tudi naša tradicionalna pesniška druženja ob kavi v veliki meri preselila na druženja na spletnih omrežjih," pravi Feri Lainšček. Foto: BoBo

Akcija Plačaj z verzom naj bi na svetovni dan poezije v soboto, 21. marca, potekala v več kot 40 državah ter v več kot 1000 kavarnah po svetu. Projekt v organizaciji Worldreader Julius Meinl letos izbrane verze usmerja v boj proti nepismenosti v državah, izvoznicah kave, kot so Etiopija, Kenija in Indija. A zaradi ukrepov za preprečitev širitve novega koronavirusa bo svetovna akcija močno okrnjena, so zapisali organizatorji.

V Sloveniji so se organizatorji ob popolni ustavitvi javnega življenja odločili, da pesniško pobudo preselijo na družbena omrežja. V natečaju za prvo zbirko instapoezije lahko do vključno sobote sodelujejo vsi polnoletni uporabniki omrežja Instagram in Facebook, in sicer z javno objavo avtorskega verza na osebnem profilu, ki mu dodajo ključnika #placajzverzom in #natecaj1.

"Zamisel o pesniški zbirki, v kateri bodo zbrane avtorske pesmi z omrežja Instagram in Facebook, se je porodila, ko še nismo vedeli, da bodo ti verzi nastajali v prav posebnem času. Znašli smo se v izrednih okoliščinah in naneslo je, da so se tudi naša tradicionalna pesniška druženja ob kavi v veliki meri preselila na druženja na spletnih omrežjih," je zapisal pesnik in pisatelj ter podpornik akcije Feri Lainšček.

Kako s čim manj besedami povedati čim več
Kot je dodal, zbirka, "ki jo bomo v teh dneh skupaj ustvarili, tako ne bo le svojevrsten novum, temveč bo prav gotovo zaznamovana tudi z duhom časa, v katerem živimo. Vsem, ki se nam boste pridružili, želim veliko navdiha. Pa ne pozabite, pri pesnjenju gre med drugim tudi za to, kako s čim manj besedami povedati čim več."

21. marec je za svetovni dan poezije leta 1999 razglasil Unesco. Z njim želijo spodbujati branje, pisanje, založništvo in poučevanje poezije po vsem svetu.