Dr. Paolo Terragnoli, zdravnik v prvi liniji v italijanski Brescii

Terragnoli, zdravnik v prvi liniji, je v pogovoru z novinarko Vala 202 Majo Stepančič spregovoril o težkih trenutkih na intenzivni terapiji, zakaj je zdravstveni sistem v Lombardiji pred kolapsom in kaj moramo storiti v Sloveniji, da se nam ne ponovi italijanski scenarij. V običajnih časih je vodja urgence v bolnišnici Poliambulanza v Brescii.

Ljubljane ne bi rad videl v stanju, v kakršnem sta zdaj Brescia in celotna Lombardija. To je bojišče

Paolo Terragnoli

"Samo na mojem oddelku imamo 50 bolnikov, od tega jih je 25 na respiratorju. Zdaj nam že primanjkuje respiratorjev, tukaj gre za težke bolnike. Borimo se proti nevidnemu, a zelo trdovratnemu sovražniku. Za tak boj je treba biti pripravljen. Če ima Slovenija takšno srečo, da je ta epidemija še ni tako močno prizadela, predlagam, da se dobro pripravi za naprej. Naj izprazni bolnišnice, da bo imela na voljo postelje za bolne, pripraviti mora oddelke intenzivne nege, pripraviti si mora dodatne zaloge kisika. Brez tega ne bo mogla zdraviti teh bolnikov. In imeti mora na voljo respiratorje," je svetoval Sloveniji.

Dodal je, da mu je Ljubljana res pri srcu, saj je v tem mestu dolgo delal njegov oče. "Ne bi je rad videl v stanju, v kakršnem sta zdaj Brescia in celotna Lombardija. To je bojišče."

Sorodna novica Zakaj je v Italiji smrtnost zaradi novega koronavirusa tako velika?

Vsem bolnikom skušajo zagotoviti enake pogoje

Posebej je poudaril nujnost zadostnega števila respiratorjev: "Srečujemo se s pomanjkanjem respiratorjev, preučujemo vse možnosti, skušamo se znajti s tistim, kar imamo na voljo. Uporabljamo tudi respiratorje, ki jih običajno uporabljamo v operacijskih sobah. To so takšne vrste bolniki, ki lahko zelo hitro umrejo, če ne dobijo tovrstne oskrbe."

Kako se zdravniki odločajo, komu bodo dali prednost? "Tu ne gre za vprašanje, kdo bo prej na respiratorju. Vodilo je, da skušamo vsem zagotoviti čim bolj enake pogoje in se še dodatno potrudimo pri tistih, ki imajo več možnosti za preživetje."

"Borimo se z grozljivim sovražnikom"

Terragnoli je dodal, da je koronavirus sovražnik, proti kateremu (še) nimamo orožja, ki v številnih primerih ostaja neznanka. Med pogovorom se mu je glas večkrat zatresel: "To ni pretresenost. Gre za spoznanje, da se borimo z grozljivim sovražnikom, in to počnemo v posebnih okoliščinah. Sploh ne moremo biti v podporo družinam. Ko sorodniki pripeljejo svoje bližnje v bolnišnico, se pogosto zgodi, da jih nikoli več ne vidijo."

Vojska na ulicah Milana. Foto: Reuters
Vojska na ulicah Milana. Foto: Reuters

"Tu je stičišče vsega"

Zakaj je po njegovem mnenju epidemija tako prizadela prav Lombardijo? "Zato, ker je Lombardija gospodarsko srce Italije, tu je stičišče vsega. Imeti moraš pogum, da že takoj na začektu prepoveš vsakršno dejavnost in vsakršen stik. Včasih gospodarske zadeve prevladajo, ampak ne bi smelo biti tako. Res je, da bomo plačali visoko ceno z gospodarskega vidika, a le prepoved dejavnosti in stikov nam lahko pomaga premagati to epidemijo. V Lombardiji se je skoraj potrojilo število intenzivnih terapij, ta trud se nadaljuje. V naši bolnišnici smo imeli 16 postelj na intenzivni negi, zdaj jih je več kot 60. Lombardijski zdravstveni sistem je napreden in eden najzmogljivejših na svetovni ravni, a na svetu ni zdravstvenega sistema, ki je sposoben zdržati tak val bolnikov. Delamo vse, kar zmoremo, a smo že zelo blizu kolapsa," je dodal.