Policiste na južni meji bremenijo nezakonite migracije. Foto: BoBo
Policiste na južni meji bremenijo nezakonite migracije. Foto: BoBo

Hojs računa, da bi usklajenega nato vlada lahko potrdila v ponedeljek ali torek in da bi se prihodnji teden začel tudi postopek v državnem zboru.

Andraž Teršek: "Razlogi za aktivacijo so izpolnjeni"

V oddaji Tarča so pridobili Ustavnopravni in etično-politični memorandum o "izjemnem" družbenem stanju
in družbeni funkciji vojske, ki ga je o aktivaciji 37.a člena Zakona o obrambi na prošnjo vlade napisal pravni filozof Andraž Teršek.

Dokument lahko v celoti preberete TUKAJ.

Z vsemi poslanskimi skupinami so se po besedah notranjega ministra dogovorili, da dopolnijo predlog za aktivacijo 37.a člena, s katerim bi vojski podelili izredna pooblastila, in ga v najkrajšem času – računa že danes ali ob koncu tedna – pošljejo vsem poslanskim skupinam.

Kot pravi, bodo v največji meri upoštevali njihove pripombe in Hojs tako verjame, da lahko prihodnji teden dobijo podporo 60 poslancev za aktivacijo tega člena.

LMŠ za jasno definicijo "širšega območja meje"

Nekatere opozicijske poslanske skupine sicer tej možnosti niso zaprle vrat.

V LMŠ-ju se do predloga še niso dokončno opredelili, saj od ministrstva za notranje zadeve najprej pričakujejo, da jasno definira način izvajanja teh pooblastil ter na katerih območjih in v kakšnem obsegu bi vojska delovala.

Evropski poslanec Klemen Grošelj je po današnjem sestanku s Hojsom dejal, da je vprašanje aktivacije omenjenega člena vezano ne le na vprašanje povečanih migracij na južni meji, ampak je predvsem v funkciji razbremenitve policije, da lahko opravlja povečan obseg dejavnosti, ki so vezane na spoprijemanje z novim koronavirusom.

Kot je dejal Grošelj, v stranki predlagajo, da se jasno definira, kaj pomeni širše območje meje. Predvidevajo, da bo to dvokilometrski pas ob meji in bo jasno definirano, katere občine in lokacije vključuje. "Nikakor si ne želimo, in to smo želeli poudariti, da bi se vojska uporabila v notranjosti države, se pravi zunaj tega mejnega pasu," je dejal.

"Če bo vse, kar smo se dogovorili danes, dejansko zapisano v tem dokumentu, se bomo odločili, kako naprej s podporo temu sklepu," je dejal. A najprej želijo videti, kakšen ta predlog sklepa bo.

Sorodna novica Hojs bo predlagal podelitev izrednih pooblastil vojski

Konstruktivnost, ki se lahko prelevi v primeren predlog

V primeru, da v opozicijskih vrstah podporo odrečejo, tega člena pač ne bodo aktivirali. "O tem se bomo lahko pogovarjali pozneje, ob čemer bo seveda tudi slovenska javnost ocenila, ali je bila ta nepodpora, če bi prišlo do kakšnih eskalacij v smislu povečanega vdora prebežnikov ali da bi obolelo veliko število policistov, kdo je v bistvu takemu predlogu nasprotoval," je v izjavi novinarjem po današnjem pogovoru s poslanci LMŠ-ja dejal Hojs.

A trenutno, kot je poudaril, ne želi napenjati loka v smislu tega, kdo bo za kaj kriv. Po njegovih ocenah je bila konstruktivnost vseh parlamentarnih strank opozicije izjemno velika. "Vesel sem za konstruktivne pripombe in verjamem, da lahko to konstruktivnost, ki so jo izkazali na pogovorih, prelevimo v primeren predlog, ki bo prejel podporo," je poudaril.

Med pripombami oz. predlogi strank je poudaril, da bodo v predlaganem sklepu striktno omejili pas, na katerem bodo vojaki sodelovali s policijskimi pooblastili. Hojs govori o določitvi kilometrov severno od južne meje. To bodo po njegovih navedbah detajlno razporedili po posameznih policijskih postajah, da se bo točno vedelo, v območju katere policijske postaje to lahko izvajajo.

Hojs po srečanju z opozicijo optimističen glede aktivacije 37a člena

Med ključnimi pripombami poslancev je tudi to, da se že v sklepu razčisti, kdo je prekrškovni organ v primeru pripomb na delo vojakov in kako vojaki to delo izvajajo. Hojs je jasen, da bo tako prekrškovne postopke kot samo poveljevanje vseh pristojnosti, ki jih bodo vojaki imeli na meji, vodila policija.

Upa tudi, da so danes razblinili dileme opozicijskih strank, da je za ta ukrep še prezgodaj. Ob tem je spomnil na dogajanje v Italiji, tamkajšnji začetek epidemije koronavirusa in prvo večje število okužb ter smrtnih žrtev. "Ta perioda je v Sloveniji veliko krajša," je opozoril in spomnil, da je v Sloveniji že devet smrtnih žrtev in več kot 600 okuženih. "Mislim, da tega časa ni," ugotavlja.

Po njegovem mnenju je prav, da se v dneh, ko še obstaja relativno mirno okolje, dogovorijo glede aktivacije omenjenega člena, ga vložijo v DZ in speljejo demokratični postopek. "Da tega ne delamo v neki ihti, ko bodo morda oz. kot se nakazuje, zadeve lahko le še slabše," je dodal.

Pojasnil je še, da bo predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi zaradi odgovornosti do državljanov v vsakem primeru poslal na glasovanje v DZ-ju.

Pahor in Janša za več pooblastil vojski

Strah, da Slovenija ne bi postala žep

Združenje občin Slovenije pa je vlado in državni zbor pozvalo k čim boljšemu nadzoru na južni meji, saj pravijo, da imajo slovenski policisti največ težav pri vračanju prebežnikov na Hrvaško – lahko jih vrnejo samo s potrdilom o neokuženosti z novim koronavirusom.

"Če ne bo zagotovljeno povečano varovanje naše južne meje, se žal lahko zgodi, da bi se vsi napori, ki jih pristojni vlagajo v zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom, izničili," je predsedstvo združenja občin ugotavljalo na današnji dopisni seji.