Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Vlada je načrtovala ukrep omejitve gibanja na lastno občino. A ker so se državljani v zadnjih dneh obnašali odgovorno, ta ukrep očitno ni potreben, je v izjavi za javnost dejal notranji minister Aleš Hojs. Tako bo tudi v naslednjih dneh, če pa se bodo razmere poslabšale ali pa če se bo del javnosti začel obnašati neodgovorno, potem bo ukrep morda znova na mizi.

Policija je opravila več kot 5000 preverb in kršitve ugotovila samo v dveh odstotkih primerov, je povedal. Prijav občanov pa je v zadnjih dneh bilo dobrih 30.

Dodatna pooblastila vojski za zdaj umaknjena

Hojs je dejal, da bo počakal z aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi.

"Predlagal sem aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, a smo se na vladi dogovorili, da v tem trenutku ta odlok umaknem in da najprej opravim razgovore s poslanskimi skupinami. Želimo vse poslanske skupine vključiti v relevantno določanje."

Dodatnih omejitev gibanja za zdaj ne bo

Tretjina policistov na dopust ali v zmanjšano dejavnost

Tretjina zdravih policistov, ki so v polni pripravljenosti in delovni zmožnosti, je bilo poslanih na koriščenje starega, lanskega dopusta. Policistom so tudi odredili zmanjšane dejavnosti v smislu, da na primer ne patruljirata več dva v enem avtomobilu, ampak vsak v svojem. S tem se zniža možnost prenosa okužbe, obenem pa prikaže nadzor situacije, in prav je, da se stvar nadzoruje, je dejal Hojs. Treba je poskrbeti, da se okužba med policisti ne širi, tako kot ne med vojaki in ne med zdravstvenimi delavci.

Če se bo bolezen med policisti širila, bodo tisti iz "rezervne tretjine" zapolnili mesta.

Poudaril je, da policisti niso odšli na dopust prisilno, temveč so se odzvali na poziv.

Hojs je napovedal, da bo vojsko treba poslati na mejo zato, da bo razbremenila policijo, ki bo posledično lahko dejavnejša znotraj države.

Zatrdil je še, da se je "vdor migrantov" glede na lanski marec povečal za več kot 70 odstotkov, tudi zato bo vojska na meji nujna.

Krizni štab ukinjen

Zasedanje kriznega štaba v prvih dneh Janševe vlade. Foto: Vlada RS
Zasedanje kriznega štaba v prvih dneh Janševe vlade. Foto: Vlada RS

Vsa ministrstva obvladujejo razmere, krizni štab pa je bil potreben predvsem v prehodnem obdobju za čim hitrejše in čim učinkovitejše obvladovanje razmer. "Vlada se zahvaljuje vsem, ki so sodelovali pri delovanju kriznega štaba. Ekipa, ki je tehnično in vsebinsko podpirala delovanje štaba, se bo v celoti integrirala v republiško upravo za zaščito in reševanje in bo tam nadaljevala svoje delo. Ekipa doktorice Bojane Beović, ki je pripravljala stališča zdravstvene stroke in jih poenotila, pa se bo v celoti integrirala v ministrstvo za zdravje. Sam, ki sem bil govorec tega štaba, s tem trenutkom postajam govorec vlade za obvladovanje in zajezitev krize, ki jo povzročata virus in epidemija covid-19," je pojasnil Jelko Kacin.

"Nujno se je treba zahvaliti vam, medijem, in vsem državljanom in prebivalcem Slovenije, da so se začeli tako disciplinirano obnašati. Ali bo potreben še kakšen dodaten ukrep ali ne, ali pa bo zadoščal poziv ljudem, naj delujejo drugače, o tem bomo presojali v naslednjih dneh."

Jelko Kacin o ukinitvi kriznega štaba

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.