Šentilj je ena izmed nadzornih točk med Slovenijo in Avstrijo. Fotografija je nastala pred časom. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Šentilj je ena izmed nadzornih točk med Slovenijo in Avstrijo. Fotografija je nastala pred časom. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Slovenija je na meji z Avstrijo opolnoči vzpostavila 13 nadzornih točk na cestnih povezavah med Slovenijo in Avstrijo, in sicer na nekdanjih mejnih prehodih. Ves čas bodo odprte nadzorne točke na nekdanjih mejnih prehodih Gornja Radgona/Bad Radkersburg, Kuzma/Bonisdorf, Holmec/Grablach, Karavanke/Karawankentunnel, Ljubelj/Loibltunnel, Trate/Mureck, Radlje/Radlpass, Gederovci/Sicheldorf, Šentilj (avtocesta)/Spielfeld (Autobahn).

Le med dnevom pa bodo odprte tri nadzorne točke na meji z Avstrijo: Holmec/Grablach med 5. in 21. uro, Jurij/Langegg in Šentilj (magistrala)/Spielfeld (Bundesstrasse) med 6. in 21. uro ter Vič/Lavamund in Korensko sedlo/Wurzenpass med 5. in 23. uro.

Vstop v Slovenijo se po tem odloku dovoli tujcu z dokazilom o negativnem izvidu na novi koronavirus, ki ni starejši od treh dni, oz. tujcu s telesno temperaturo, nižjo od 37,5 stopinje Celzija in brez jasnih znakov okužbe zgornjih dihal.

Omejitve na meji z Avstrijo

V Avstriji zaposleni Slovenci bodo lahko odhajali na delo

A kot je za Radio Slovenija pojasnil komandir policijske postaje Dravograd Robert Vetrih, temperature tujcem za zdaj ne bodo merili – ker nimajo zdravstvenega osebja. "Če bomo zaznali voznika ali potnika v vozilu, da kaže simptome, takrat obvestimo medicinsko osebje, da pride skupina na kraj in opravi te stvari." Vetrih kljub ukrepom večjih zastojev ne pričakuje, razen v konicah, ko se bodo v Avstriji zaposleni slovenski državljani vračali domov z dela.

Nič več z vlakom v Avstrijo in nazaj. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Nič več z vlakom v Avstrijo in nazaj. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Vstop v Slovenijo bo dovoljen državljanom Slovenije in osebam s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji. Če bo imela ta oseba temperaturo, višjo od 37,5 stopinje Celzija, ali bo kazala jasne znake okužbe zgornjih dihal (kašelj, kihanje, oteženo dihanje), ga bodo seznanili z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Vstop v državo je dovoljen tudi za slovenske državljane in osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, poročanje nadaljuje STA.

Odlok se ne uporablja za slovenske in avstrijske državljane, dvolastnike, ki imajo svoja zemljišča na obeh straneh državne meje in opravljajo kmetijsko-poljedelska dela, čezmejne delovne migrante, tovorni promet, potnike intervencijskih, ambulantnih in reševalnih vozil ter za tranzit v obliki organiziranih humanitarnih konvojev.

Tranzit oseb, za katere se predvideva, da zaradi ukrepov sosednjih držav ne bodo mogle zapustiti Slovenije, se ne dovoli.

Ustavljen železniški potniški promet

Vladni odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo iz Avstrije zaradi zajezitve in obvladovanja novega koronavirusa nadalje določa, da se železniški promet med državama ustavi. Odlok je v veljavi od polnoči naprej.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.