Gorenje. Foto: Gorenje
Gorenje. Foto: Gorenje

Vodstvo Gorenja je v torek sklicalo sestanek, na katerem so bili med drugim navzoči eden izmed izvršnih direktorjev podjetja, Chao Liu, direktor proizvodnje Tomaž Korošec, kadroviki ter predstavniki sveta delavcev in sindikati, je poročala TV Slovenija. Predstavili so jim podatke o slabem ekonomskem stanju, ki da je posledica epidemije novega koronavirusa. Proizvodnja v Velenju je stala tri tedne in še vedno ni polno operativna. Število naročil je drastično padlo.

Zato bodo odpuščali, številke pa so strah vzbujajoče. V celotni skupini naj bi bilo po podatkih sindikatov 2200 ljudi manj, od tega kar 1000 iz Velenja, 700 v proizvodnji, 300 v Hisense Gorenje Europe s sedežem v Ljubljani.

"Na naši lokaciji jih je 1000, 700 zaposlenih v proizvodnji in 300 iz režije. Razlog je tudi novi koronavirus. To nas je šokiralo. Pripravljeni smo bili na neka odrekanja v tej krizi, dobili smo pomoč države, verjetno zato, da bi se čim manj odpuščalo. Zdaj pa je prišlo, kot strela z jasnega, 2200 zaposlenih manj," je povedal Žan Zeba, predsednik sindikata Skei Gorenje.

Ogorčenje je na sindikalni strani veliko, sploh ker je še pred kratkim kitajski lastnik v Velenju napovedoval gradnjo tovarne televizij. Prvi posvet z zaposlenimi o odpuščanjih bo že po prvomajskih praznikih, v Gorenjevi službi za korporativno komuniciranje pa pojasnjujejo, da gre tudi za zunanje zaposlene, za mehko odpuščanje, upokojitve.

Junija 2018, ko je Hisense prevzel Gorenje, je bilo v skupini 11.061 zaposlenih, 1. aprila letos pa še 9302.

Gorenje Hisense napovedalo množično odpuščanje

"To je šok za Šaleško dolino. Treba je poudariti, da je to verjetno samo povod, ne pa tudi razlog, kajti vlada oz. država namenja veliko državno pomoč proizvodni lokaciji v Velenju, 80-odstotno subvencioniranje stroškov dela vseh, ki so na čakanju, in tudi druge pomoči. Vemo, da se je že dalj časa napovedovalo odpuščanje, da se je odpuščalo in da so vodstvo prestavili v novo družbo v Ljubljani. Predvsem bo moralo tudi nekdanje vodstvo pojasniti, kaj se dogaja. Navsezadnje je Franjo Bobinac še vedno predsednik upravnega odbora, bil je predsednik uprave Gorenja pred prevzemom, obljubljali so razvoj, obljubljali so ohranitev delovnih mest, obljubljali so novo tovarno televizorjev na lokaciji v Velenju, zato ni prav, da so ostale le obljube. Trenutno stanje lahko opišem le z besedami, da riba smrdi pri glavi, čisti pa se žal na repu, pri zaposlenih. Zato morajo priti v dolino in pojasniti, kaj se dogaja."
Vodja vladne svetovalne skupine Matej Lahovnik v Odmevih TV Slovenija.

Hisense Gorenje načrtuje množično odpuščanje delavcev