Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po koalicijskem srečanju na Brdu pri Kranju so poslanci koalicijske četverice povedali, da so morale stranke v sredo sporočiti, ali so za to, da koalicija nadaljuje delo, ali gredo raje na predčasne volitve. Enotno so sporočile, da gredo naprej, so poudarili v vseh strankah.

Koalicija je sicer v DZ-ju v zadnjih dneh s prestopoma dveh poslancev v opozicijo ostala brez dveh glasov, a jih ima še vedno 46. "Koalicija je trdna, en poslanec gor ali dol," je dogajanje pospremil Tomaž Lisec (SDS). Tudi Janja Sluga, vodja poslancev SMC-ja, iz katere sta izstopila omenjena poslanca, je znova zatrdila, da SMC ostaja trden člen koalicije.

Potrdili so tudi, da Tomaž Gantar in Zdravko Počivalšek ostajata ministra. Ob ugibanja, da bi utegnila ministrska položaja zapustiti, pa se je danes po besedah Janje Sluga in vodje poslancev NSi-ja Jožefa Horvata obregnil tudi premier Janez Janša rekoč, da bi bilo dobro, da bi kdo tudi njemu kaj povedal o rekonstrukciji vlade.

Vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša je sicer o preigravanjih, da bi šel lahko Počivalšek med poslance, dejal, da so "posamezniki iz SMC-ja nekoliko skrivnostni glede tega".

Na popoldanski novinarski konferenci je Zdravko Počivalšek zavrnil ugibanja o tem, da naj bi odstopil z ministrskega položaja in se vrnil v poslanske klopi. Kot je dejal, ministrovanje ni posel za ljudi, ki imajo tanko kožo ali šibke živce. "Verjamem, da imam zelo trdo kožo in jeklene živce," je dejal.

Nova razdelitev resorjev?

Horvat pa je potrdil, da bi lahko v prihodnosti odprli vprašanje razdelitev resorjev, saj ima SMC zdaj osem, in ne več 10 poslancev, NSi pa sedem, torej razlika med njima ni tako velika.

Medtem pa SMC vodi štiri resorje, NSi pa tri. "Zasledovali bomo načelo pravičnosti," je dejal.
Koalicija je tudi enotno podprla tretji sveženj ukrepov za blaženje krize zaradi novega koronavirusa, ki ga je včeraj dorekla vlada, v sredo pa naj bi ga uradno tudi potrdila.

Prioriteta demografski sklad

Dodatno pa je Lisec poudaril še dve prioriteti: demografski sklad in debirokratizacijo na različnih področjih. Kot je dejal, bi DZ lahko že na junijski seji opravil prvo obravnavo zakona o demografskem skladu, morda pa bi ga lahko že sprejel pred parlamentarnimi počitnicami.

Glede demografskega sklada imajo sicer stranke v koaliciji različne, tudi konceptualne poglede. Vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša je ob tem dejal, da se "lahko na določeni točki uskladijo". "Ko bo do usklajevanja prišlo, bo treba strniti vrste," je navedel.

"Vlada bo torej stopila korak naprej," je potrdil tudi Jurša. Po njegovih besedah ne bo več izrednih razmer, predsednik vlade pa da se je danes "na sestanku večkrat zasmejal kot običajno".

Na vprašanje, ali že imajo kandidata za vodjo urada za demografijo, ki ga predvideva koalicijska pogodba, pa je Jurša dejal, da postopki kadrovanja potekajo, dokončno pa imena še nimajo. Eden izmed mogočih kandidatov je tudi podpredsednik stranke Anton Balažek, je navedel Jurša.

Vlada kljub pretresom ostaja enotna

Tretji sveženj ukrepov

Koalicija se je seznanila s tretjim svežnjem zakonskih ukrepov za blaženje posledic epidemije novega koronavirusa, v katerega je vlada kot pomoč podjetjem iz vseh panog vključila shemo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, posebno pozornost pa posveča turizmu in gostinstvu.

Shema subvencioniranja skrajšanega delovnega časa naj bi bila namenjena tistim delodajalcem, ki vsaj 10 odstotkom zaposlenih ne bodo mogli zagotavljati 90 odstotkov dela. Subvencionirano naj bi bilo delo zaposlenih, skrajšano na od 20 do 36 ur tedensko, subvencije, ki naj bi jih bilo mogoče izkoristiti največ pet mesecev, pa bi se gibale od 112,13 evra do 448,52 evra.

Nastanitvenim obratom namerava vlada pomagati tudi z izdajo turističnih bonov vsem polnoletnim državljanom po 200 evrov in 50 evrov za mladoletne, ki jih bo mogoče izkoristiti do konca leta. Iz državnega proračuna se bo za to namenilo 200 milijonov evrov.

Tretji sveženj prinaša tudi pomoč avtobusnim prevoznikom in žičničarjem, dodatni ukrepi so predvideni tudi za kmete. Za pokrivanje izgub v zdravstvu, ki so nastale ob epidemiji novega koronavirusa, pa naj bi zagotovil 110 milijonov evrov.

Na Brdu pri Kranju se je sestala koalicija