Bo Safet Hadžić ostal na klopi Olimpije? Foto: www.alesfevzer.com
Bo Safet Hadžić ostal na klopi Olimpije? Foto: www.alesfevzer.com

Od 29. avgusta 2017 je Ljubljančan prvi mož stroke v celjskem prvoligašu, ki ga je v preteklih dveh sezonah popeljal do petega mesta v Prvi ligi TS in obakrat za las ostal brez Evrope. Letos je pred zadnjo četrtino prvenstva s svojimi varovanci na drugem mestu z le dvema točkama zaostanka za vodilnimi zeleno-belimi.

Sobotna zmaga v Stožicah (0:1) je bila četrta v nizu, vselej pa Celje ni prejelo zadetka. Na devetih tekmah tretje četrtine prvenstva ob sedmih zmagah ni izgubilo niti enkrat.

Boji se le lahkomiselnosti
"Dokler so fantje pridni in delovni, je užitek biti z njimi. Morali bodo le ostati trdno z obema nogama na tleh. Bojim se namreč lahko le lahkomiselnosti, da bodo nehali delati, kar od njih zahtevamo na igrišču. V takšnih primerih moram povzdigniti glas in biti pozoren, da si pri tem ne pridobijo kakšnega zaveznika v strokovnem štabu,"
je o morebitnih pasteh trenutne idile razmišljal Kosič.

Vendar se bo s tem ukvarjal v prihodnjih dneh, sinočnji večer je bil najbrž v znamenju izmenjave kakšne šale s katerim od prijateljev, ki so v preteklosti iz njega brili norca, da si Olimpije sploh ne želi premagati.

Dušan Kosič se že veseli torkove tekme v Murski Soboti. Foto: www.alesfevzer.com
Dušan Kosič se že veseli torkove tekme v Murski Soboti. Foto: www.alesfevzer.com

Kosič: Imeli smo tudi nekaj sreče
"Če ne bi bil rezultat takšen, kot je, bi se najbrž ukvarjal s tisto 11-metrovko. Zaradi zmage grem zdaj lažje čez to. Na sodnike in njihove odločitve tako ali tako nimamo vpliva,"
se je ozrl proti morda odločilnemu trenutku na tekmi v 73. minuti, ko je vratar Matjaž Rozman ubranil strel z bele točke Endriju Cekiciju (Luka Menalo je bil že na klopi) po sumljivem prekršku nad Antejem Vukušićem. Že v 9. minuti je za vodstvo Celjanov s svojim 14. zadetkom v sezoni poskrbel kapetan Mitja Lotrič in hitro kaznoval nespametno poigravanje domače obrambe.

"Verjeli smo v zmago. Imeli smo tudi nekaj sreče, saj je Olimpija zgrešila nekaj vrhunskih priložnosti. To se je nam dogajalo v preteklosti, zdaj se je nekako obrnilo. Res pa je, da bi morali tudi sami bolje izkoristiti naše priložnosti za vodstvo z 2:0," je poudaril Kosič. Pri zapravljanju priložnosti za Olimpijo je prednjačil Vukušić, v 39. minuti se je osmešil, ko je zgrešil čisti "zicer".

Od zdaj ritem sreda-sobota
Pred začetkom igranja v ritmu sreda-sobota je Kosič načeloma zadovoljen s fizično pripravljenostjo svojih fantov: "Trenirali smo res trdo, tudi med sabo smo se prepirali, da smo utrujeni. Po treh, štirih tekmah se bo pokazalo pravo stanje, toda nad nekaterimi fanti sem bil danes res navdušen, ker so pokazali čvrstost. Ni se mi zdelo, da ne morejo, to me veseli. Poskušamo jih pripraviti na garanje v napornem ritmu tekem, ki bo sledil. Da smo včasih malce lovili sapo, je bila posledica naših napak v tranziciji, saj moramo takrat teči gor in dol. Vendar je takšen tudi način naše igre, je dinamičen, tako si želimo igrati."

Celjani s polnim izkupičkom iz Stožic

Rozman: Garali in vzdržali
Eden izmed junakov zmage Rozman je razkril še nekaj podrobnosti uspeha: "V Ljubljano smo prišli sproščeni po zmagi prejšnji teden nad Rudarjem. Mislim, da smo igrali odlično, predvsem v prvem polčasu, ko bi morda lahko dosegli še kakšen gol. V drugem polčasu je Olimpija pokazala svojo kakovost, pomembno je, da nismo prejeli zadetka. Borili smo se eden za drugega, vsi igralci so pokazali željo in boj v obrambi. Skupaj smo garali in vzdržali. To je res sladka zmaga."

Kako je sam videl ubranjeno 11-metrovko? "S trenerjem vratarjev Amelom Mujčinovićem sva še v petek analizirala izvajalce 11-metrovk pri Olimpiji. Vrgel sem se v pravo stran in pomagal ekipi. Ne bi rekel, da je to moja najpomembnejša obramba v sezoni, zame je vsaka pomembna. Na vsako tekmo grem s ciljem, da ne bi prejel gola. Težko pa komentiram, ali je bil prekršek ali ne, ker dogodka nisem videl."

Posvetilo nekdanjemu trenerju Vabiču
33-letni vratar je zmago posvetil v sredo umrli vratarski legendi Maribora Herbertu Vabiču. Ta ga je treniral pri Aluminiju, kjer je bil vzgojen in v sezoni 2005/06 začel člansko kariero. "V Kidričevem sva sodelovala kar nekaj let. Zdi se mi prav, da se mu še zadnjič zahvalim za vsak trening in nasvet. Kot otrok sem spremljal, kako je treniral velika imena, kot sta bila Marko Simeunović in Tomaž Murko. Ko je prišel v Aluminij, mi je bilo v veliko čast, da me lahko trenira taka legenda," je pojasnil nekdanji mladi reprezentant, ki v Celju brani zadnja štiri leta.

"Rozman je poleg tega, da je vrhunski vratar, čudovita oseba v slačilnici in zunaj igrišča. Z nami je šel čez vse. Bil je že na izhodnih vratih, a pokazal je umirjenost in značaj, ki ga obožujem pri igralcih. Presrečen sem, da se mu dogaja to, kar se mu dogaja," je omenil Kosič.

Hadžić: V naši želji smo mogoče pregoreli
Veliko manj prešerno je bilo seveda vzdušje v taboru Olimpije. "Celje se je v prvem polčasu postavilo čvrsto in nas nevtraliziralo. Na zelenico nismo šli tako, kot bi morali. V drugem polčasu smo poskušali storiti vse, zaslužili bi si zadetek, a preprosto ni šlo. Enkrat zadeneš, drugič ne. V Sežani smo dosegali zadetke, danes ne. Mislim, da smo v naši želji mogoče pregoreli. Naredili smo nekaj individualnih napak, ki jih ne bi smeli, zato je Celje prihajalo do priložnosti. Bili smo premalo agresivni na t. i. drugih žogah, dobivali so jih Celjani in zato je bil pritisk na naša vrata. Moramo se pobrati in iti naprej," je opisal trener Safet Hadžić, ki je večji del tekme živčno postopal pred domačo klopjo.

Kljub vodstvu na lestvici je njegov stolček precej majav. Predsednik Milan Mandarić je že prejšnjo soboto v Sežani jasno izrazil svoje nezadovoljstvo z igro moštva, zdaj je bil slab tudi rezultat.

Hadžić je na vprašanje, ali se kaj boji za svojo službo, odgovoril: "To je del nogometa, odločila pa bosta predsednik in športni direktor. Predsednik ima veliko izkušenj, vodil je veliko klubov in verjetno ve, kaj dela. Sam bom naredil vse, kar je v moji moči."

Samardžić: Nekateri podležejo pritisku
In kje razloge za slab uvod v sobotno tekmo vidi branilec Miral Samardžić? "Mislim, da nekateri mlajši igralci podležejo pritisku in pokleknejo. Ko ta trema izgine, pa začnejo igrati. Na pomembnih tekmah naredimo preveč napak, kar smo videli v prvem polčasu. Če želimo naslov, bomo morali to čim prej popraviti. S psihološko pripravo moramo nekatere igralce malo umiriti. Vsem moštvom bo še kdaj spodrsnilo, prvenstvo bo zanimivo do konca."

V prihodnjem krogu bo Celje že v torek gostovalo v Murski Soboti, Olimpijo pa pred kamerami TV Slovenija v sredo ob 20.30 čaka mestni derbi z Bravom, ki je neporažen od 1. decembra, ko ga je zadnja premagala ravno Olimpija. V Spodnji Šiški je bilo 1:2.

Hadžić: Igralci morajo imeti mir, šef je predsednik kluba in on odloča