Enrik Ostrc je februarja prejel priznanje za najperspektivnejšega mladega športnika Krasa in Brkinov 2019. Do 15. leta je igral tudi rokomet in bil v mlajših kategorijah z Jadranom iz Hrpelj večkrat državni prvak. Foto: www.alesfevzer.com
Enrik Ostrc je februarja prejel priznanje za najperspektivnejšega mladega športnika Krasa in Brkinov 2019. Do 15. leta je igral tudi rokomet in bil v mlajših kategorijah z Jadranom iz Hrpelj večkrat državni prvak. Foto: www.alesfevzer.com

V sončnem popoldnevu je prvo dejanje na stadionu Rajka Štolfa pripadlo navijačem iz Ljubljane Green Dragonsom, ki so se, kot so napovedali, pripeljali na Kras kljub prepovedi vstopa na tribune za običajne gledalce. Za ograjo so še pred prvim sodnikovim žvižgom konkretno zadimili igrišče, zato se je srečanje 26. kroga Prve lige Telekom Slovenije začelo z nekajminutno zamudo.

Domači nogometaši so dvakrat zapretili prek Stefana Stevanovića, nato pa v 23. minuti neuspešno zahtevali 11-metrovko, ko je Rodrigue Bongongui padel ob Danielu Kamyju. "Nekatere odločitve so nekoliko vplivale na potek tekme. Če bi sodnik pri izidu 0:0 dosodil 11-metrovko v našo korist, bi bil razplet drugačen. Po mojem mnenju je prekršek bil," je menil Camoranesi.

Mauro Camoranesi ni bil zadovoljen z nekaterimi sodniškimi odločitvami. Foto: www.alesfevzer.com
Mauro Camoranesi ni bil zadovoljen z nekaterimi sodniškimi odločitvami. Foto: www.alesfevzer.com

"Gotovo je bilo nekaj napetosti na začetku tekme, uspelo jim je nekaj protinapadov. Nevarni so, tu je težko igrati. Vedeli smo, da je njihov trener odličen v taktiki in se bo dobro pripravil na nas. Igrajo poseben nogomet, v obrambi imajo tri igralce, odlikuje jih agresiven pristop," je uvodne minute komentiral Hadžić.

"Med premorom smo se resda pripravljali vsak samostojno in nato opravili kratke skupne priprave, vseeno pa se je po treh mesecih težko vrniti na tekme. Uvodnih 20, 30 minut je bilo vsaj meni kar težko, tudi igrišče je bilo precej počasno," je opisal novi kapetan Olimpije Tomislav Tomić.

Evrogol Ostrca
Gostje so si lahko oddahnili po pol ure, ko je sodnik Bojan Mertik iz Odrancev pokazal na belo točko po prekršku nad Stefanom Savićem. Domači nogometaši so burno, toda neuspešno protestirali, glasno je bilo tudi nezadovoljstvo klubskih uslužbencev (in simpatizerjev) na glavni tribuni. V vodstvo je Olimpijo popeljal Luka Menalo.

Na začetku drugega polčasa je imel novo priložnost Stevanović, toda izkazal se je vratar Nejc Vidmar. V 64. minuti je sledil najlepši trenutek tekme, ko je s približno 25 metrov v zgornji kot sijajno zadel Enrik Ostrc, ki je debitiral v Prvi ligi TS. Končni izid 0:3 je v 86. minuti postavil Menalo.

Menalo in Ostrc strelca za zmago Olimpije v Sežani

Hadžić: Je zelo inteligenten fant, ki rad trenira
Ostrc prihaja s Kozine in je torej širšo javnost nase opozoril nedaleč od doma. Čez dva tedna bo dopolnil šele 18 let, priložnost pa je dobil zaradi poškodb Vitje Valenčiča in Bojana Kneževića.

"Odlično ga poznam, saj sem ga pred dvema letoma sam pripeljal iz Kopra, ko sem bil vodja nogometne šole. Vem, da je iz dobrega testa, lahko se razvije v odličnega igralca. Všeč mi je, ker ima samozavest, napada žogo in jo zna izvleči proti golu, ne da igra v širino. Naprej gre v nekakšnem argentinskem slogu. Je zelo inteligenten fant, ki rad trenira. Če bo tako nadaljeval, bo gotovo uspel v nogometu. Nisem imel dileme pri njegovi uvrstitvi v začetno postavo, saj je fantastično delal med pripravami. Videl sem, da je v redu, nisem se bal zanj. Poleg tega je močan za svoja leta. V osnovni šoli je bil tudi kakovosten rokometaš, povedali so mi, da se je zanj zanimalo Gorenje," je mladega vezista pohvalil Hadžić.

Devet let sem igral tudi rokomet. Ko sem končal osnovno šolo, sem se moral odločiti za en šport, sem pa vseskozi vedel, da bo to nogomet. Moj oče je bil nogometaš in me je spodbujal v tej smeri. Ob tej priložnosti bi se zahvalil staršem, ki so me vedno podpirali in me bodo tudi naprej.

Enrik Ostrc

Z Ostercem je v sorodu
Na izjave junaka tekme smo morali novinarji kar dolgo čakati, saj je iz slačilnice zaradi dopinškega testa prikorakal šele debelo uro po koncu srečanja. "Moral sem spiti kar nekaj plastenk. Piva mi niso dali, čeprav so bile ideje, da bi poskusili tudi s tem," se je nasmejal po napornem "tretjem polčasu", pri katerem so ga morali v skladu s pravilniki zaradi mladoletnosti spremljati tudi starši kot njegovi (zakoniti) zastopniki oziroma spremljevalci.

Čeprav je njegov priimek Ostrc in ne Osterc, je potrdil, da je v sorodu z nekdanjim reprezentantom Milanom Ostercem. Ta je namreč bratranec njegovega očeta. Zgodbo, zakaj sta priimka različna, je prihranil za kakšno drugo priložnost.

"Glava je bila že pripravljena"
"Dobil sem navodila, naj poskušam streljati od daleč. Bilo je seveda tudi malo sreče. Občutki so fenomenalni, boljšega debija si ne bi mogel predstavljati. Zahvaljujem se trenerju za priložnost in soigralcem za spodbudne besede. Te mi res pomagajo, da sem še bolj suveren. Ne bom lagal, da sem na začetku tekme čutil nekaj pozitivne treme, potem pa mi je po nekaj dobrih podajah kar steklo. Mislim, da če si sproščen, potem vse steče. Iz treningov sem razbral, da bom začel tekmo, zato je bila glava že pripravljena. Nisem izvedel v zadnjem trenutku. Že v lanski sezoni sem dobival priložnosti na treningih, hitro sem se navadil na ta ritem. Tudi s trenerjem sem se dobro ujel. Glavni razliki v primerjavi z mladinci sta, da se v članski konkurenci igra hitreje, dvoboji pa so močnejši. Upam, da bom čim več priložnosti dobil tudi v nadaljevanju prvenstva, da me bo trdo delo nagradilo in da bom uspel prikazati še več dobrih predstav,"
je pojasnil. Avgusta lani je ravno v Sežani na prijateljski tekmi proti Italiji debitiral v slovenski reprezentanci do 18 let.

"Ostrc je že med pripravami pokazal, da je dober igralec. Odigral je dobro tekmo in dosegel super zadetek, vesel sem zanj. Najbolje bi bilo, da bi zadel še proti Celju (smeh)," je dodal Tomić.

Glede na to, da imamo do naslednje tekme ves teden, sem raje pustil igralce, da odigrajo tekmo do konca. Mogoče se bom v nadaljevanju prvenstva, ko si bodo tekme sledile vsakih nekaj dni, odločil za pet menjav. V vsakem primeru pa nisem privrženec petih menjav, saj ne igramo košarke.

Safet Hadžić o tem, da je uporabil le tri menjave od mogočih petih.

Hadžić že navajen igrati pod pritiskom
Prihodnjo soboto bo v Stožicah derbi vodilnih moštev na lestvici, ki ju loči pet točk. "Po prvi tekmi je še težko dajati objektivne ocene, bo pa treba še veliko narediti glede igre in tudi teka," se zaveda Hadžić.

Z ugibanji o tem, kako trden oziroma majav je njegov položaj na klopi, se ne ukvarja: "Navajen sem že igrati pod pritiskom, pri Olimpiji preprosto moraš biti tak. Osredotočen sem na ekipo, kar se bo zgodilo, pa se bo zgodilo."

Camoranesi: Sem zelo miren
Tudi Camoranesi optimistično gleda v nadaljevanje prvenstva: "Izid ne odraža tistega, kar smo videli na igrišču, a ga moramo sprejeti. Olimpiji smo vsilili svoj ritem, zaradi tega sem zelo zadovoljen s svojimi igralci. Mislim, da se pri pripravi moštva ni poznalo, da sem se šele pred kratkim vrnil iz Argentine. Naš cilj je obstanek, če bomo tako nadaljevali, sem prepričan, da nam bo uspelo. Naslednje tri tekme igramo v gosteh, kar pa ni pomembno. Ker so igralci dobro pripravljeni, sem zelo miren. Pričakovati je bilo sicer, da vse še ne bo optimalno. Da bomo v polnem ritmu, bomo morali odigrati še dve tekmi."

V soboto Sežance najprej čaka gostovanje v Murski Soboti pri Muri.