Protesti, zbrani pod imenom temnopolta življenja štejejo. Foto: EPA
Protesti, zbrani pod imenom temnopolta življenja štejejo. Foto: EPA

Med podpisanimi so denimo Bernardine Evaristo, britansko-nigerijska avtorica in prejemnica nagrade booker, pisatelj Benjamin Zephaniah in pisateljica Malorie Blackman. Združenje so nedavno ustanovili založnica Sharmaine Lovegrove, novinarka Afua Hirsch in avtor Nels Abbey, piše britanski The Guardian.

V javnem pismu so vse večje britanske založniške hiše Penguin Random House, Simon & Schuster, Hachette, HarperCollins in Macmillan pozvali, naj predstavijo obširne spremembe, ki bi po večini k svetlopoltemu bralcu in ustvarjalcu naravnano industrijo spremenile v bolj vključujočo na vseh ravneh.

Sorodna novica Med najbolj prodajanimi so v ZDA knjige o rasnem vprašanju

V času aktualnega gibanja temnopolta življenja štejejo, ko se nadaljujejo množični protesti proti rasizmu in policijskemu nasilju, ki so izbruhnili zaradi umora temnopoltega Georgea Floyda, obenem narašča tudi prodaja knjig, ki obravnavajo vprašanja rase, vrhove knjižnih lestvic zasedajo dela temnopoltih avtoric in avtorjev.

Rasne neenakosti v založništvu
V nedavno ustanovljenem Združenju temnopoltih avtorjev so v pismu izrazili skrbi, da britanski založniki ozaveščajo o rasnih neenakostih, ne da bi pomenljivo naslovili neenakosti, ki se dogajajo v založništvu.

Številni podpisniki so izrazili svoje izkušnje z rasizmom, omenjajo zahteve urednikov, naj v svoja dela vključijo svetlopolte ali rasistične like, povedo tudi, da prejemajo nižje predujme kot njihovi belopolti kolegi.

Svetlopolti, v zasebnih institucijah izobraženi posamezniki
V pismu opominjajo, da je založniški industriji kljub različnim programom, izpeljanih v zadnjih petih letih, ki naj bi privabili bolj raznoliko delovno silo, spodletelo znotraj kolektivov odražati britansko rasno in regijsko raznolikost. Njihovo delovno silo še naprej v preveliki meri zastopajo svetlopolti, v zasebnih institucijah izobraženi posamezniki.

To kažejo tudi rezultati ankete. Podjetje The Publishers Association je lani med založniki izvedlo obširno anketo, ki je pokazala, da je za izboljšanje rasne raznolikosti potreben precejšen napredek. Le 11,6 odstotka vprašanih v industriji je bilo temnopoltih, Azijcev ali pripadnikov manjšine, medtem ko je teh v Veliki Britaniji 14 odstotkov, v Londonu, kjer imajo glavni sedež vsi večji založniki, pa kar 40,2 odstotka. Posameznikov, ki so obiskovali zasebne šole, je v založništvu trikrat več, kot je državno povprečje.

Za več temnopoltih urednikov
Med svojimi priporočili združenje poziva založnike, naj delijo več podatkov o svojih temnopoltih avtorjih: denimo to, kolikšnemu številu uspe preboj od oddaje literarnega dela do njegove izdaje, in tudi to, kolikšen je njihov predujem. V pismu priporočajo, naj založniki zaposlijo več temnopoltih urednikov, ki bi bili zadolženi za odkrivanje novih literarnih glasov, in več temnopoltega osebja v trženju ter v reklamnem in likovnem oddelku.

Podpisniki poudarjajo tudi, da na odborih večjih založnikov ni niti ene temnopolte osebe, kar je "v letu 2020 nesprejemljivo in netrajnostno".