Boštjan Koritnik. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Koritnik. Foto: MMC RTV SLO

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je na novinarski konferenci vlade predstavil javni razpis za oblikovanje aplikacije za obveščanje o stiku z okuženimi osebami. Aplikacija bo po njegovih besedah popolnoma prostovoljna, tudi za tiste z odločbami o karanteni.

Prostovoljna in nevsiljiva

Sorodna novica Novi koronavirus se je razširil tudi po DSO-ju Hrastnik

Aplikacija bo oblikovana na podlagi programske predloge, ki jo je odprtokodno drugim državam na voljo ponudila Nemčija. To pomeni, da bo slovenski oblikovalec, ki ob izbran na razpisu, moral oblikovati le grafično podobo in urediti ustrezno programsko lokalizacijo, predvsem prevod. Aplikacijo bodo tudi prilagodili zahtevam slovenske zakonodaje na področju varstva osebnih podatkov, a je po ministrovih besedah ta v Nemčiji pogosto še strožja, zato verjame, da s tem korakom ne bo težav. Rok za prijavo na razpis, na katerega so že predčasno opozorili strokovno javnost, je že to sredo, 15. julija. Po ministrovih navedbah bo razvoj aplikacije državo stal le dobrih 40 tisoč evrov.

David Jelenc o covid aplikaciji

Kot je zatrdil minister, bo aplikacija minimalno posegala v zasebnost uporabnikov in ne bo uporabljala sistema GPS, prav tako pa ne bo shranjevala podatkov o geolokaciji uporabnika. Aplikacija bo uporabnika le obvestila, ali je bil v zadnjih dneh v stiku z osebo, ki je javila, da je okužena.

Aplikacija prostovoljna za vse, tudi za tiste s potrjeno okužbo

Evropski projekt

Aplikacijo so razvili nemški razvijalci, v sodelovanju z vlado in epidemiologi. Foto: EPA
Aplikacijo so razvili nemški razvijalci, v sodelovanju z vlado in epidemiologi. Foto: EPA

Aplikacijo so po ministrovih besedah več mesecev razvijali v Nemčiji, kjer si jo je na svoj pametni telefon že preneslo več kot 15 milijonov uporabnikov. Na novinarsko vprašanje o učinkovitosti aplikacije, prek katere je svojo okužbo, kljub milijonom prenosov javilo le nekaj sto uporabnikov, je minister odgovoril, da tega podatka ne pozna, je pa prepričan, da vsaka preprečena okužba šteje. Po njegovih besedah je aplikacija predvsem orodje za pomoč epidemiologom, da bodo lažje sledili poteku okužb v državi.

Prednost aplikacije in njene programske osnove je, da podoben sistem že uporablja 10 drugih evropskih držav. To pomeni, da lahko preprosto dosežemo združljivost aplikacij in s tem sledimo okužbam tudi čez državne meje. Minister je zatrdil, da je že opravil pogovore s hrvaškimi kolegi, kjer razvijajo podoben sistem, ki naj bi obetal možnost združljivosti med slovensko in hrvaško aplikacijo.

Uporaba sledilne aplikacije bo prostovoljna za vse


Kako se je virus širil v nedeljo

Kacin: Istra in Kvarner v zelenem

Istrska in primorsko-goranska županija sta trenutno glede na število okuženih z novim koronavirusom varni, sta v zelenem, preostali del Jadrana pa je v rumenem območju, je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal vladni govorec Jelko Kacin.

Predstavil je graf o številu okuženih v posameznih hrvaških županijah, iz katerega izhaja, da so v Istri v zadnjih 14 dneh odkrili 1,92 okuženega na 100.000 prebivalcev, v primorsko-goranski županiji, ki obsega tudi območje Kvarnerja, pa 5,28 okuženega na 100.000 ljudi.

Omenjeni županiji sta torej glede na merilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje v zelenem območju, saj je število okužb pod deset na 100.000 prebivalcev.

Druge hrvaške županije ob Jadranu pa so trenutno v rumenem območju, je pojasnil Kacin. Tri županije – brodsko-posavska, osiješko-baranjska in požeško-slavonska – pa so v rdečem območju, saj je število okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih preseglo 40. Blizu te meje je tudi mesto Zagreb s 36,5 okuženega na 100.000 prebivalcev.

Celotna Hrvaška je sicer 4. julija izpadla s slovenskega seznama zelenih držav, ki so varne glede covida-19, in je zdaj med rumenimi državami.

Na Hrvaškem so v nedeljo našli 50 novo okuženih s koronavirusom, medtem ko jih je bilo v soboto rekordnih 140. Zaradi hitrega širjenja virusa so od danes povsod na Hrvaškem v nakupovalnih centrih in trgovinah obvezne zaščitne maske tudi za obiskovalce. Nošenje mask je obvezno tudi za vse zaposlene v gostinskih lokalih.

Poleg tega je Hrvaška konec tedna tudi poostrila ukrepe za vstop v državo za določene kategorije potnikov iz tretjih držav, med njimi BiH in Srbije, ki morajo po prihodu v obvezno 14-dnevno samoosamitev.