Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Okužbe zadnjih sedem dni

V nedeljo so zdravstveni delavci sicer opravili 440 testiranj in pri tem odkrili 8 novih okužb z novim koronavirusom. S covidom-19 ni umrl nihče, so pa po dolgem času obolelega sprejeli na intenzivno nego.

V državi imamo po podatkih covidsledilnika trenutno 265 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom.

Hospitaliziranih je 17, od tega jih je 15 v Ljubljani, en je na intenzivni negi, sporoča ljubljanski klinični center.

Doslej so v Sloveniji sicer skupno potrdili 1849 okužb, število smrtnih žrtev ostaja pri 111.

Podatki covidsledilnika

Število potrjenih primerov po občinah:
2: Ljubljana, Murska Sobota, Šentjur,
1: Maribor, Hrastnik

Razpored po starostnih skupinah:
- Do 44 let so bili okuženi štirje.
- Med 44 in 64 sta bila 2.
- Dva pa spadata v skupino nad 64 let, ki je izrazito bolj ogrožena.

Širjenje virusa po DSO-ju Hrastnik

Sorodna novica Koritnik: Sledilna aplikacija bo popolnoma prostovoljna, tudi za tiste v karanteni

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na novinarski konferenci vlade sporočil, da je prišlo do vnosa in širjenja novega koronavirusa po Domu starejših občanov Hrastnik.

Širjenje in obveščanje je predstavil tudi podrobneje. V petek so bili obveščeni, da je v DSO-ju Hrastnik ena zaposlena pozitivna na novi koronavirus. Domnevno naj bi se okužila že prejšnjo soboto in bila od takrat naprej v stiku s sodelavci ter stanovalci, saj ni kazala znakov okužbe. Ko so se simptomi naposled pokazali, je v sredo ostala doma. V petek je dobila pozitiven bris.

DSO Hrastnik je 60 stanovalcev poslal v karanteno v sivi coni, 13 so jih testirali. V nedeljo so dobili prvi pozitiven bris stanovalke. V ponedeljek so ji bris ponovili, izid še ni znan.

Sorodna novica Stanovalci doma v Poljčanah nepooblaščenim prepovedali vpogled v zdravstvene kartoteke

Testirali so še enega stanovalca z znaki pljučnice in tudi ta je pozitiven na novi koronavirus. Prepeljali so ga v UKC Maribor. Tja bo odpeljana tudi prej omenjena stanovalka, če se bo pozitiven bris ponovil.

Dom bo zaprt vsaj 14 dni, je povedal Kacin.

Javnost je znova prosil, naj ravna samozaščitno in pri tem obvaruje tako sebe kot svoje bližnje, prijatelje in kolege. Opozoril je, da se virus zadnje čase širi predvsem prek zasebnih druženj. Prosil je, če se lahko tovrstna zbiranja, pa naj bodo pikniki, poroke, obletnice ali kaj podobnega, preložijo.

Župan Funkl: Držite se navodil stroke

Dom naj bi danes obiskali tudi predstavniki ministrstva, saj gre po besedah župana Hrastnika Marka Funkla za enega slabših domov v državi glede infrastrukture, zato je nevarnost širitve virusa lahko zelo velika, poroča Slovenska tiskovna agencija. Ker bolnišnice in zdravstveni domovi po njegovem trenutno obratujejo skoraj nemoteno, domovi pa nimajo dovolj usposobljenih kadrov za nemoteno delovanje, so na državo po Funklovih besedah naslovili tudi prošnjo, naj jim pomagajo s kadri.

"Gre za star dom, ki je bil pred leti predelan iz dijaškega doma, zato je eden slabših, kar se tiče kriterijev, ki naj bi jih domovi izpolnjevali glede ustreznosti namestitvenih zmogljivosti, na kar že nekaj časa opozarjamo," je še dodal hrastniški župan.

V Hrastniku so minuli konec tedna zaznali več okužb, predvsem znotraj družin, ki naj bi se okužili na večji zasebni zabavi. Med okuženimi naj bi bila po besedah Funkla tudi ena od zaposlenih v vrtcu, ki pa je bila na dopustu in v tem času ni bila v stiku ne z otroki niti z zaposlenimi.

Župan je občane pozval, da se držijo navodil stroke in naj ne pripravljajo druženj za več kot deset ljudi. Tudi na teh naj se ljudje držijo predpisov, predvsem razkuževanja rok in izogibanja fizičnim stikom.

Sedemnajst okužb med stanovalci DSO-jev

Po poročanju TV Slovenija so po podatkih NIJZ-ja ta mesec okužbo z novim koronavirusom odkrili v treh domovih za starejše. V Centru starejših Pristan Vipava je okuženih 14 stanovalcev in devet zaposlenih. Skupaj 23 oseb.

V postojnski enoti Doma na Krasu sta okužena en stanovalec in eden od zaposlenih. V Domu starejših občanov Hrastnik pa so med okuženimi dva stanovalca in dva zaposlena.

Vseh okuženih stanovalcev domov za starejše je trenutno 17. Devet se jih zdravi v bolnišnicah.

Previdnostni ukrep zaradi okužbe v občini

Dom za ostarele v Metliki. Foto: Vlada RS
Dom za ostarele v Metliki. Foto: Vlada RS

V DSO-ju Metlika so ob začetku epidemije med prvimi odkrili okužene stanovalce in zaposlene, zato so ob pojavu nove okužbe v občini zelo previdni. V nedeljo so tako do preklica ukinili obiske, so zapisali na svoji spletni strani.

Po podatkih DSO-ja so imeli tam med 6. marcem in 4. junijem z novim koronavirusom okuženih skupaj 54 stanovalcev, od katerih jih je za posledicami covida-19 v navedenem obdobju umrlo 16. Po njihovih informacijah je zbolelo tudi 15 zaposlenih, zadnji pozitiven bris pa so v metliškem domu starejših zabeležili 18. maja.

Sredi maja so v DSO-ju Metlika vnovič omogočili obiske, 9. junija pa so spet začeli sprejemati nove stanovalce. Dom premore nekaj več kot 170 mest.

Okužba v domu starejših v Hrastniku
Kako se je virus širil v nedeljo