Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci in ameriški predsednik Donald Trump na skupni novinarski konferenci 17. aprila letos. Fauci trdi, da Trumpa v živo ni videl že dva meseca. Foto: Reuters
Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci in ameriški predsednik Donald Trump na skupni novinarski konferenci 17. aprila letos. Fauci trdi, da Trumpa v živo ni videl že dva meseca. Foto: Reuters
Sorodna novica Trump pojasnil novinarjem, da pri "razkužilih" niso razumeli sarkazma

"Težava" na ameriškem domačem parketu se je začela, ko je med epidemijo direktor ameriškega Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci glede na ankete javnega mnenja začel uživati večjo podporo od predsednika Donalda Trumpa. Slednji je moral proti svoji volji zaradi fiaska končati dnevne novinarske konference, ki so bile sicer zelo gledane, saj je med drugim zanikal epidemijo, zavračal nošenje zaščitnih mask in državljanom celo svetoval, naj si v izogib okužbi z novim koronavirusom poskusijo v telo vbrizgati razkužilo, čemur so tako zdravstvena stroka kot proizvajalci čistil ostro nasprotovali.

Dejstvo je, da imajo ZDA tako najvišje število okužb na svetu in najvišje število mrtvih zaradi covida-19. Poleg mnogo "minskih" polj, ki jih ima ameriški predsednik trenutno – z zveznimi državami, od katerih kljub naraščanju števila okuženih zahteva odprtje šol in zagon gospodarstva, z nasprotnikom na novembrskih predsedniških volitvah Joejem Bidnom – je odprl še posebno poglavje s Faucijem. Ta namreč nasprotuje hitremu rahljanju ukrepov in posredno zagonu gospodarstva ter tudi odločitvi o ponovnem odprtju šol.

Fauci napoveduje, da bi bilo v ZDA lahko tudi več kot 100.000 okužb dnevno, zato nasprotuje odprtju šol. Foto: Reuters
Fauci napoveduje, da bi bilo v ZDA lahko tudi več kot 100.000 okužb dnevno, zato nasprotuje odprtju šol. Foto: Reuters

Bela hiša z dosjejem Faucijevih netočnih izjav

Trumpov vladni kabinet je pred dnevi objavil t. i. dosje Faucijevih izjav, ki da so se v praksi izkazale za napačne. Prav tako je prvega moža Nacionalnega inštituta za zdravje v mnenjskem članku kritiziral Trumpov osebni svetovalec Peter Navarro.

Trump je že v sredo dejal, da je Navarro to storil na lastno pobudo in da tega ne bi smel narediti, da pa je njemu osebno Fauci všeč in da imata dobre odnose. Fauci trdi, da predsednika v živo ni videl že dva meseca in da ga o ukrepih proti koronavirusu obvešča prek podpredsednika ZDA Mika Pencea. "Veste, to je precej bizarno in tega ne razumem povsem," je v intervjuju za revijo Atlantic o napadih nanj iz vlade, za katero dela, dejal Fauci.

Sorodna novica Trump v stari formi, a v dvorani veliko praznih sedežev

Fauci: Izjave vzete iz konteksta

"Ena od stvari, ki so del težave, je nasprotujoča si dinamika, zaradi katere je težko voditi iskren dialog o poteku dogodkov, kaj smo naredili prav in kaj narobe," je še izjavil Fauci za The Atlantic. "Stvari moramo imeti pod nadzorom, začeti znova in si reči, dobro, končajmo to neumnost in ugotovimo, kako imamo nad zadevo lahko nadzor." Fauci je dosje, ki ga je konec prejšnjega tedna objavila Bela hiša, označil za bizaren. "V polnosti ga sploh ne razumem," je nadaljeval. Svoje izjave v njem je označil za vzete iz konteksta oziroma opozoril, da ni bilo pojasnjeno ozadje. Pisanje Navarra pa ni želel komentirati, saj da niti ne najde besed za to.

Več kot 60.000 novih okužb na dan

Po vseh ZDA imajo dnevno več kot 60.000 novih okužb z novim koronavirusom, Fauci jih napoveduje celo 100.000. Do srede zvečer se je po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa okužilo 3,5 milijona ljudi, za covidom-19 je umrlo 137.357 okuženih. Ameriška zvezna država Kalifornija je v sredo poročala o 11.000 novih okužbah in 140 smrtih, Teksas pa o rekordnih 10.800 primerih okužb.

Okužen je tudi guverner Oklahome Kevin Stitt, ki se je pred mesecem dni udeležil predvolilnega zborovanja predsednika ZDA Donalda Trumpa v Tulsi. 47-letni republikanec je poročal, da se počuti dobro, ampak se bo za nekaj tednov osamil od družine. Oklahoma je v torek prijavila 1000 novih primerov okužb.

Sorodna novica Kalifornija kljubuje Trumpu in znova uvaja ukrepe

Upor zapornikov

Trumpov pritisk ob odpiranju šol za redni pouk v učilnicah je uspešen le v republikanskih državah in okrožjih. Maske v zaprtih prostorih so v nekaterih zveznih državah obvezne, v drugih je njihovo nošenje prostovoljno. Nazadnje so maske uvedli v Montani, v Louisiani pa republikanski pravosodni minister države meni, da je demokratski guverner prekoračil pooblastila in kršil ustavo, ko je ukazal nošenje mask in zaprl bare.

Zaradi neustreznih ukrepov v prenatrpanih zaporih je na severozahodu Nove Mehike v Farmingtonu izbruhnilo nasilje, saj so zaporniki zahtevali boljše testiranje in izboljšanje varnostnih ukrepov proti koronavirusu.

Fauci Beli hiši: Končajmo to neumnost