"Kjer obstajajo preizkušena cepiva, jih je smiselno uporabljati. Kjer jih ni, bi se jaz verjetno omejil na res najbolj ogroženo populacijo," je glede cepljenja povedal minister Tomaž Gantar. Foto: TV SLO, zajem zaslona

V oddaji Dobro jutro je gostoval zdravstveni minister Tomaž Gantar, ki je ob naraščanju števila okužb z novim koronavirusom povedal, da je tudi sam upal, da bo drugi val okužb z novim koronavirusom prišel pozneje. "Namreč, še vedno vemo premalo o tem. Je pa dejstvo, da bomo očitno morali na neki način s tem koronavirusom živeti in se prilagoditi, naprej opravljati svoje delo," je povedal minister. Dejal je, da so strokovnjaki in pristojne službe že pred začetkom poletja opozarjali na nevarnosti, ki jih prinašajo bolj intenzivna druženja, a so "vsi upali, da ne bo takšnih posledic."

Sorodna novica V ponedeljek potrjenih 24 novih okužb, en bolnik umrl

Kljub temu po besedah ministra stanje ni tako kritično, da bi bilo treba drastično zaostrovati ukrepe. "V prvem valu smo se soočali z eksponentno rastjo števila okuženih. Tudi vsak okuženi je okužil bistveno več oseb kot danes. Danes manj kot eno," je povedal Gantar, ki sicer ocenjuje, da se je Slovenija z epidemijo spopadla zelo uspešno. "Pred seboj smo imeli izkušnjo Italije in drugih držav, kjer je bilo res hudo, in to smo želeli za vsako ceno preprečiti. Dejstvo je, da smo bili pri tem uspešni. Med 166 državami smo 7. po uspešnosti glede ukrepanja," je dejal minister.

Gantar je poudaril, da je položaj zdaj drugačen, kot je bil marca. "Ko se pogovarjamo s kolegi ministri v drugih državah ... ali pa tudi navodila Evropske komisije ali WHO-ja, ta so zdaj drugačna. Po eni strani imamo hude gospodarske posledice, s katerimi se spopadamo. Na drugi strani verjetno lahko pričakujemo možnost okužb tudi v daljšem obdobju. Ves čas zapirati življenje, ga prekinjati, ne bomo mogli. Naučiti se bo treba s tem živeti. To pa pomeni drugačne ukrepe na drugačen način, pa morda več pozornosti na posamezne med nami, ne pa na vse," je dejal Gantar.

Pogovor z ministrom Gantarjem o trenutnih razmerah

V mejni režim se ne bo posegalo za vsako ceno

Dotaknil se je tudi stanja na Hrvaškem, kjer dopustuje mnogo Slovencev. "Tudi na Hrvaškem so nekatera področja, ki so vsaj tako varna kot nekatera pri nas. Veljajo približno enaki ukrepi – izogibanje pretiranemu druženju in množicam, držanje socialne distance pri osebnih stikih, uporaba mask in razkuževanje," je dejal Gantar in dodal, da ob doslednem spoštovanju ukrepov večje težave niso pričakovane.

"S Hrvaško smo redno v stiku, tudi prek strokovnih služb. Predvsem po volitvah so začeli sprejemati resnejše ukrepe in če bo epidemiološka situacija dopuščala, ne bi želeli za vsako ceno posegati v mejni režim. Tudi na ravni EU-ja ugotavljamo, da ne more biti dolgoročna rešitev, da se vsaka država posebej zapira," je glede nadzora na mejah povedal minister.

Pri cepljenju bi se omejil na najbolj rizične skupine

Glede cepiva za novi koronavirus je Gantar povedal, da pri vsakem zdravilu in cepivu, ki ni v zadostni meri testirano, veljajo določene nevarnosti, tega se je treba zavedati. "Jaz v nobenem primeru nisem pristaš tega, da bi bilo to cepljenje obvezno," je ob tem dejal zdravstveni minister. Ob tem je poudaril, da se "vsako leto spopadamo s številnimi smrtnimi primeri zaradi gripe, pa se ljudje enostavno ne cepijo." "To je dodatna šola za vse nas – kjer obstajajo preizkušena cepiva, jih je smiselno uporabljati. Kjer jih ni, bi se jaz verjetno omejil na res najbolj ogroženo populacijo," je povedal minister.