Največje žarišče širjenja novega koronavirusa je v Hrastniku, kjer je po podatkih NIJZ-ja 45 aktivnih primerov. Foto: Wikipedia
Največje žarišče širjenja novega koronavirusa je v Hrastniku, kjer je po podatkih NIJZ-ja 45 aktivnih primerov. Foto: Wikipedia

Največje žarišče novega koronavirusa je v Hrastniku, kjer je 45 aktivnih primerov okužb. V tamkajšnjem domu starejših občanov so v ponedeljek potrdili 11 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Trenutno število okuženih v domu je tako 18 stanovalcev, kar je 10 več kot v nedeljo, število okuženih zaposlenih pa je poraslo za enega, na sedem.

Danes so bili v hrastniškem domu starejših zdravstveni delavci iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, ki so pomagali že pri reševanju težav z okužbami v ljutomerskem domu starejših. Direktor Doma starejših Hrastnik Drago Kopušar je po sestanku za Odmeve TV Slovenija sporočil, da bodo vsem stanovalcem in zaposlenim vzeli brise. V prihodnjih dneh bodo v sodelovanju s strokovnjaki v domu oblikovali tudi sivo in belo območje.

Opozoril je na kadrovske in prostorske težave. V t. i. rdečem območju nimajo dovolj prostora za nastanitev vseh okuženih stanovalcev, zato so ob informaciji o novih potrjenih okužbah v vodstvu doma za pomoč pri iskanju začasne rešitve prosili ministrstvo za zdravje. Skladno z dogovorom so tako sedem okuženih oskrbovancev premestili na zdravljenje v Splošno bolnišnico dr. Franca Derganca Nova Gorica.

Kopušar je izrazil skrb za zaposlene v domu, ki od prve odkrite okužbe 10. julija zavzeto delajo in so telesno ter duševno zelo preobremenjeni. "Bojim se, da bodo pregoreli. V primeru bolniškega staleža ne vem, kako bi organizirali delo. Potrebovali bi 10 zdravstvenih delavcev, da bi vsaj malo ublažili posledice okužbe, " je ocenil. V Domu starejših Hrastnik je v oskrbi 128 ljudi, zanje pa skrbi približno 75 zaposlenih.

V ponedeljek 24 novih okužb

Žarišče okužbe tudi blokovsko naselje

Hrastniški župan Marko Funkl pa je opozoril, da je eno od žarišč okužbe v občini blokovsko naselje Log nad Hrastnikom. Na občini znova prosijo, da upoštevajo ukrepe NIJZ-ja, saj bodo le tako lahko skupaj omejili rast števila okuženih.

Pričakuje, da bodo morali tudi v sredo ministrstvo za zdravje prositi za premestitev novookuženih oskrbovancev na zdravljenje v bolnišnico.

Po napovedih hrastniškega župana Funkla bodo v sredo začeli dodatno čiščenje in razkuževanjem blokov na Logu. Še enkrat nameravajo zdravstveno inšpekcijo pozvati, naj preveri osebe z izdano odločbo o karanteni.

Sorodna novica Gantar: "S koronavirusom se bomo morali naučiti živeti in naprej opravljati svoje delo"

Funkl je bil kritičen tudi do odzivanja na pojav okužbe v hrastniškem domu starejših: "Pričakoval sem, da ima država odločnejše kanale za ukrepanje v primeru okužb v domovih starejših. A ni tako. Čeprav smo že imeli okužbe v štirih domovih, država vsakič išče nove rešitve."

Župana pa skrbi tudi to, da ima nekaj večjih zasavskih podjetij med svojimi zaposlenimi tudi kar nekaj okuženih z novim koronavirusom.

Za vstop v hrastniško občinsko stavbo se morajo občani prej naročiti, vstop v knjižnico Antona Sovreta je zaradi trenutnih razmer od četrtka onemogočen, prav tako nista na voljo e-učilnica in čitalnica. Knjižnica bo še vedno odprta po poletnem urniku, vendar pa samo za vračilo in prevzem vnaprej naročenega gradiva, ki čaka na uporabnika. Do preklica Mladinski center Hrastnik zapira vrata za vse obiskovalce. Vse redne in počitniške dejavnosti so odpovedane. V Hrastniku je bila v preteklih dneh tudi zdravstvena inšpekcija, ki je preverjala stanje v gostinskih lokalih.

Zaradi okužbe del otrok in zaposlenih vrtca v Kanalu v karanteno

Kanal ob Soči. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko
Kanal ob Soči. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

V vrtcu v občini Kanal ob Soči so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Kot poročajo Primorske novice, je moralo zato nekaj več kot 20 otrok in zaposlenih v dvotedensko karanteno.

"Včeraj zvečer smo bili obveščeni o prvi oboleli osebi med našimi strokovnimi delavkami v vrtcu," so zapisali v vodstvu Vrtca pri OŠ Kanal. Staršem sporočajo, da skladno z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) vsi otroci, ki so bili pretekli petek vključeni v konkretno skupino, takoj nastopijo karanteno. Starši teh otrok bodo prejeli tudi pošto NIJZ-ja z navodili in tabelo za zapisovanje zdravstvenega stanja otrok.

Karantena je odrejena tudi nekaterim zaposlenim. Za preostale otroke, ki niso bili v stiku z okuženo strokovno delavko, pa ostaja vrtec odprt.

"V vrtcu nadaljujemo z izvajanjem dejavnosti po navodilih NIJZ-ja, kot tudi z ukrepi ob pojavu virusa. Obstaja možnost, da v prihodnjih dneh vrtec začasno zapre svoja vrata, zato vas prosimo, da redno spremljate svojo elektronsko pošto in spletno stran vrtca," so še zapisali v vodstvu kanalskega vrtca.

Primorske novice poročajo, da testiranja niso odredili ne za preostale zaposlene ne za otroke iz vrtca. Veliko otrok pa je že odsotnih, saj jih starši že danes niso pripeljali v varstvo.

Preventivno so odpovedali tudi Knjižnico pod krošnjami, ki se je sicer na šolskem dvorišču udeležuje veliko otrok.

V kanalskem vrtcu so otroci razporejeni v šest skupin, vrtec pa deluje v sklopu Osnovne šole Kanal.

Kdaj bo na voljo prvo cepivo

Sedem okuženih starejših od 85 let

Po 24 novih okužbah je skupno število potrjenih primerov naraslo na 1977. Do zdaj je bilo po podatkih ministrstva za zdravje opravljenih 121.821 testov. V ponedeljek sta bila z bolnišničnega zdravljenja odpuščena dva bolnika, šest pa jih je bilo hospitaliziranih na novo. Po zadnjih podatkih je hospitaliziranih 22 okuženih ljudi, trije potrebujejo intenzivno zdravljenje. Do zdaj je bolnišnično zdravljenje uspešno prestalo 318 okuženih.

Še tretji dan zapored pristojne službe poročajo o smrti bolnika s covidom-19. Do zdaj je v Sloveniji umrlo 114 okuženih ljudi.

Po zadnjih podatkih NIJZ-ja je v državi 238 aktivnih primerov okužb.

V ponedeljek je bilo šest okužb potrjenih v občini Hrastnik, po dve novi okužbi sta bili odkriti pri občanih Ljubljane in Trbovelj, po en primer pa so potrdili pri osebah s stalnim prebivališčem v občinah Velenje, Kranj, Zagorje ob Savi, Kočevje, Pivka, Radovljica, Črenšovci, Postojna, Sveti Jurij ob Ščavnici, Kanal, Lukovica, Naklo, Novo mesto in Šmartno pri Litiji.

Največ okužb je bilo potrjenih v najstarejši starostni kategoriji ‒ pozitivnih na novi koronavirus je bilo sedem ljudi, starejših ob 85 let. Pet novookuženih spada v starostno kategorijo od 55 do 64 let, po trije novi primeri so bili potrjeni v starostnih kategorijah od 15 do 24 in od 45 do 54 let, po dva pa pri ljudeh, starih od 35 do 44 ter od 75 do 84 let. V starostnih skupinah od 25 do 34 in od 65 do 74 let je bila v ponedeljek potrjena ena nova okužba.

Sorodna novica Koritnik: Koronska aplikacija bo za prenos na voljo sredi avgusta

Koritnik: Koronska aplikacija na voljo za prenos sredi avgusta

Na dopoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju v povezavi z novim koronavirusom je minister za javno upravo Boštjan Koritnik napovedal, da bo mobilna aplikacija o stikih z okuženimi z novim koronavirusom do konca meseca posredovana v objavo na spletni trgovini App Store in Google Play, ki bosta opravili svoje tehnične in varnostne preglede.

Varuh človekovih pravic za zdaj ni za ustavno presojo

Po mnenju varuha človekovih pravic bi bila vložitev zahteve za ustavno presojo zakona za pripravo na drugi val epidemije covida-19 v delu, ki se nanaša na mobilno aplikacijo za obveščanje o stikih z okuženimi, prenagljena. Postopki namreč še potekajo. V zavodu so razočarani nad varuhovo odločitvijo, ki je po njihovih besedah sprejeta na podlagi ministrovih izjav. Ne razumejo, da zakon "še vedno legalizira kazensko pregonljivo in obvezno rabo aplikacije za sledenje", medtem pa nadzorni organi verjamejo oblasti, da obvezne rabe za zdaj ne bo, je navedel direktor zavoda Domen Savič. V zavodu zagotavljajo, da bodo še naprej spremljali dogajanje na tem področju in se ob morebitnih zlorabah aplikacije znova obrnili na varuha.

Videoposnetek in povzetek novinarske konference, na kateri sta poleg ministra Koritnika sodelovali še namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ-ju Nuška Čakš Jager, ki je predstavila aktualno epidemiološko sliko pri nas in drugje, in namestnica vladnega govorca Špela Horjak, sta na voljo spodaj.

Novinarska konferenca o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom