A. Pivec: "Če sem težava jaz, me članstvo lahko razreši"

"Če sem problem jaz kot predsednica stranke, nimam težav s tem, da me članstvo razreši, a naj se to zgodi na zakonit način," je v pogovoru za Televizijo Slovenija med drugim povedala Aleksandra Pivec. Namignila je, da bi ob takem scenariju lahko nadaljevala samostojno politično udejstvovanje, kar bi skoraj gotovo pomenilo razkol stranke DeSUS.

DeSUS je v tem trenutku največja žrtev notranjih razprtij in ne toliko obeh njenih afer, ki so sicer skrbno zrežirane, je prepričana predsednica stranke. "Stranko smo razdvojili na ta način, da so se ljudje začeli opredeljevati po nekih straneh. Ta dva primera, ki sta bila izpostavljena, nikakor nista naključna. Vem, da so bile te zadeve namerno poiskane, kje jih je treba in kje se jih da izpostaviti."

Zaskrbljenost koroškega pokrajinskega odbora

Koroški pokrajinski odbor DeSUS-a je na današnji seji podprl nedavni sklep izvršnega odbora stranke, da svetu stranke predlaga sklic izrednega kongresa, na katerem bo predsednica Aleksandra Pivec ponudila glasovanje o zaupnici. Člani pokrajinskega odbora so sicer izrazili zaskrbljenost zaradi dogajanja v stranki.

Člani sveta DeSUS-a bodo, kot je znano, o zaupnici predsednici Pivčevi razpravljali v torek, 25. avgusta. Poslanci DeSUS-a so po številnih očitkih glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji Pivčevo pozvali k odstopu z mesta predsednice DeSUS-a, v nasprotnem primeru pa predlagali svetu stranke, da ji izreče nezaupnico.

V ozadju teh afer je po njenem prepričanju tudi prejšnji predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec. "S terena imam informacije, kje vse se na terenu pojavlja, da je na neki način vključen v zgodbo." Edino pravno mnenje, s katerim je seznanjena, je tisto, ki ga je pridobilo vodstvo stranke in ki jasno govori, da o nezaupnici predsednici lahko glasujejo delegati na kongresu stranke.

"Če mi bo izrečena nezaupnica kot predsednici stranke, bom to seveda sprejela in temu primerno tudi ravnala. Ali bom takrat izstopila iz DeSUS-a ali ne, v tem trenutku ne vem. A glede na to, da imam občutek, da se bo tudi stranka nekako razcepila oziroma razdvojila, mislim, da če bo klic ljudi k temu, da želijo sodelovati naprej z mano, potem bomo v tistem trenutku razmišljali o nekih drugih opcijah," je povedala Pivčeva.

Bolj zadovoljna je z dogajanjem v koaliciji

Je pa danes predsednica DeSUS-a vendarle zadovoljna – do jutri bodo namreč koalicijsko usklajene še zadnje podrobnosti glede ustanovitve urada za demografijo, ki bi delo lahko začel že septembra. "Vodil ga bo minister ali ministrica brez listnice. Sedež bo v Mariboru. Vesela sem, ker ta zgodba prihaja h koncu, zato bomo v četrtek na vladi razpravljali in tudi skušali potrditi ta odlok o sprejemu," je povedala Pivčeva, ki je potrdila, da bo vodenje urada prevzel nekdo iz kvote DeSUS-a. "Kandidata za ministra v tem trenutku še nimamo," je povedala ministrica in dodala, da imajo v igri nekaj imen, o katerih razmišljajo.

Še to: po naših informacijah je policija uvedla preiskavo v povezavi s poslovanjem hotelskega osebja v Izoli med njenim obiskom, a sama s tem še ni seznanjena.