Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com
Sorodna novica Kek: Moramo imeti več posesti žoge in biti nevarnejši

Slovenska izbrana vrsta, v katero se je vrnil Jasmin Kurtić, je že po četrtkovi tekmi napovedala, da bo treba proti Moldavijcem pokazati več v napadu in prevladovati na igrišču. Proti Grkom so si Slovenci namreč priigrali le eno resno priložnost – v 85. minuti strel Andraža Šporarja.

Varovanci Matjaža Keka so stali za svojimi besedami, v napadu so pokazali bistveno več kot proti Grkom, dosegli so tudi zadetek.

Moldavija je na lestvici Mednarodne nogometne zveze komajda 175., tako da je bila Slovenija, ki je 64., na svoji zelenici nesporni favorit. Do zdaj sta se reprezentanci pomerili trikrat, v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2006 so Slovenci doma zmagali s 3:0, v gosteh pa z 2:1. Tokrat je na semaforju ob zadnjem sodnikovem žvižgu pisalo 1:0 za Slovenijo.

Odločilni trenutek na tekmi se je zgodil v 28. minuti, ko je gostujočega vratarja Alexeija Coseleva premagal Damjan Bohar. 28-letnik iz Mačkovcev je odbito žogo iz bližine po strelu Petra Stojanovića z roba kazenskega prostora potisnil v mrežo. Po dobre pol ure igre, natančneje v 32. minuti, se je zgodba skoraj ponovila, le da so gostujoči branilci še pravočasno posredovali pred utekajočim Andražem Šporarjem.

Zadnjo priložnost v prvem polčasu je zapravil Jure Balkovec, ki je po predložku iz kota z levico sprožil z roba kazenskega prostora in za malo zgrešil zgornji levi kot Coselevih vrat.

Všečna igra Slovencev se je nadaljevala tudi v drugem polčasu, že v 5. minuti nadaljevanja je Coseleve dlani ogrel Miha Zajc. Gostje so bili v zaključnih strelih precej nenatančni, nekoliko nezbrani so bili tudi Kekovi varovanci. V 72. minuti je Nino Kouter, ki je v prvem polčasu staknil poškodbo, sprožil 'iz prve' z roba kazenskega prostora in zadel soigralca, v 89. minuti je s prostega strela sprožil še Balkovec in zadel živi zid.

Do priložnosti se je dokopal tudi rezervist Blaž Kramer, ki je kmalu po prihodu na zelenico – v 85. minuti je zamenjal Šporarja – prodrl po desni strani in poskusil s silovitim strelom, a je moldavski vratar dobil medsebojni obračun.

V sodnikovem dodatku bi Moldavijci skoraj izenačili, izkoristili so manjšo nepozornost v obrambi gostiteljev, ki pa se jim je vseeno uspelo rešiti in doseči prvo zmago na osmi tekmi v Ligi narodov.

Gazzetta dello Sport: Iličić se vrača v ponedeljek

Slovenski nogometni zvezdnik Josip Iličić se po poročanju italijanskega športnega časopisa Gazzetta dello Sport v ponedeljek vrača v Bergamo. Tam ga po besedah italijanskih medijev v vrstah nogometnega kluba Atalanta že nestrpno pričakujejo in upajo, da bo postopoma znova napredoval do ravni iz pretekle sezone.

V Bergamu se vrnitve 32-letnika zelo veselijo, saj so po besedah italijanskega časopisa pogrešali njegove vragolije ob koncu italijanskega prvenstva in nato ob zgodovinskem prvem nastopu v četrtfinalu Lige prvakov, potem ko so nesrečno izgubili proti francoskemu Paris Saint-Germainu z 1:2.

V sezoni 2019/20 je bil Iličić ključni mož zasedbe Gian-Piera Gasperinija, v vseh tekmovanjih je na 34 tekmah dosegel 21 golov in devet podaj v vsega 2233 minutah, ki jih je preživel na zelenicah. Iličić je nazadnje za Atalanto igral 11. julija na tekmi proti Juventusu (2:2), potem pa je odpotoval v Slovenijo zaradi domnevnih psihičnih težav. Zaradi okrevanja v domačem okolju je Jojo izpustil septembrski tekmi slovenske reprezentance.


Izjave po tekmi:

Matjaž Kek, selektor Slovenije: "Štiri točke so dober izkupiček tega ciklusa. Ostajajo težave v fazi kreacije, tudi zato, ker manjka več standardih igralcev. Ampak ta zmaga je nagrada novincem, ki so dobili priložnost in se tudi izkazali. Še naprej bom v prihodnosti širil kader, iskal nove rešitve. Ko bo telesna pripravljenost še boljša, pa lahko pričakujemo še več. Dejstvo je, da so nekateri fantje šele na začetku sezone. A odnos je pravi, samo s tem načinom razmišljanja lahko nekaj naredimo. Danes se je videlo, da so eni fantje šli na glavo."

Nino Kouter, igralec Slovenije: "Igrali smo dobro, ustvarili smo si precej priložnosti. Z več časa skupaj bi moralo vse izgledati še bolje. Hvaležen sem za priložnost v reprezentanci, zadovoljen sem s svojo igro, a verjamem, da se da vedno še bolje."

Damjan Bohar, igralec Slovenije: "Vesel sem treh točk. Drugič smo igrali v takšni postavi, danes pa je bilo vse dosti bolje kot na pripravah. Naslednjič bo z dodatnim treningom še veliko bolje."

Engin Firat, selektor Moldavije: "Oceno bi naredil za vsak polčas posebej. V prvem nismo pokazali prave igre, Sloveniji smo dovolili preveč prostora, manjkalo je agresivnosti. Prejeli smo neumen gol. Žal je tako, da tekme ni možno prekiniti sredi polčasa in se pogovoriti s fanti. Po pogovoru ob polčasu smo v drugi polovici pokazali pravi značaj in lahko rečem prevladovali."


LIGA NARODOV

Liga C, skupina 3:
SLOVENIJA – MOLDAVIJA 1:0 (1:0)
Bohar 28.

Slovenija: Oblak, Balkovec, Mevlja, Blažič, Stojanović, Kurtić, Kouter, Bohar, Zajc (57./Živec), Vučkić (68./Vetrih), Šporar (85./Kramer).

Moldavija: Koselev, Armas, Posmac, Mudrac, Reabciuk, Platica, Carp, Ionita, Rata (69./Suvorov), Caimacov (46./Epureanu), Damascan (60./Milinceanu).

Sodnik: Jerome Brisard (FRA)


KOSOVO – GRČIJA 1:2 (0:1)
Berisha 82.; Limnios 2., Siovas 51.

Lestvica: Slovenija in Grčija po 4, Kosovo in Moldavija po 1.

Bohar živi za zadetke po odbitkih

Liga A, skupina 4:
ŠPANIJA - UKRAJINA 4:0 (3:0)
Ramos 3./11-m, 29., Fati 32., Torres 84.

ŠVICA - NEMČIJA 1:1 (0:1)
Widmer 58.; Guendogan 14.

Lestvica: Španija 4, Ukrajina 3, Nemčija 2, Švica 1 točka.

Liga B, skupina 3:
MADŽARSKA - RUSIJA 2:3 (0:2)
Sallai 62., Nikolic 71.; Mirančuk 16., Ozdoev 34., Fernandes 46.

SRBIJA - TURČIJA 0:0

Lestvica: Rusija 6, Madžarska 3, Turčija in Srbija 1 točka.

Liga B, skupina 4:
WALES - BOLGARIJA 1:0 (0:0)
Williams 90.

IRSKA - FINSKA 0:1 (0:0)
Jensen 64.
Lestvica: Wales 6, Finska 3, Irska in Bolgarija po 1 točka.

Liga D, skupina 1:
ANDORA - FERSKI OTOKI 0:1 (0:1)
Olsen 30.

MALTA - LATVIJA 1:1 (1:1)
Nwoko 15.; Guillaumier 25./ag

Lestvica: Ferski otoki 6, Latvija 2, Malta in Andora po 1 točka.