Minister za zdravje Tomaž Gantar si ne želi novega zapiranja družbe. Foto: DZ/Matija Sušnik
Minister za zdravje Tomaž Gantar si ne želi novega zapiranja družbe. Foto: DZ/Matija Sušnik
Sorodna novica Beović: Vse več hospitalizacij skrbi, za zdaj brez novih ukrepov

Gantar je v izjavi za medije ob prihodu na ponedeljkovo redno koalicijsko srečanje poudaril, da so "obstoječi ukrepi edini mogoči, preden se lotevamo ponovnega zapiranja družbe, česar si ne želi nihče". Če bi se položaj bistveno spreminjal na slabše, potem bo po njegovih besedah treba razmisliti, kaj še lahko naredijo.

Sorodna novica UKC Maribor zapolnil postelje za bolnike s covidom. Infekcijsko lahko zaprejo za druge bolnike.

Po mnenju ministra bodo poskušali več narediti na področju upoštevanja ukrepov. "Več je treba delati pri prepričevanju in promociji, da so ukrepi koristni, utemeljeni, da delujejo tudi v drugih državah. Samo s kaznimi ne moremo prepričati ljudi," je dejal. Povečanje števila okužb z novimi koronavirusom v zadnjih dneh je, kot pravi, tudi odsev stanja v sosednjih državah. Ob odprtih mejah bi težko pričakovali, da se pri nas to ne bi zgodilo, je prepričan Gantar.

Koronakriza in težave v zdravstvu

Odzval se je tudi na besede vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina, ki je za TV Slovenija izrazil pričakovanje, naj ministrstvo za zdravje slovensko javnost seznani, kaj je bilo storjeno v zadnjih sto dneh, odkar je prevzelo odgovornost. Kot pravi Gantar, imata s Kacinom različna mnenja. V zdravstvu je nakopičenih ogromno težav, ki jih je epidemija po ministrovem mnenju zaostrila in poslabšala. Sicer pa je ministrstvo naredilo kar nekaj korakov, nekaj pa jih je odvisnih tudi od rebalansa proračuna. "Čarobne palice nimam. Če nekdo misli, da jo ima, potem mu gladko prepuščam to delo," je dejal.

Stran z maskami – so napisali na transparent na enem od protestov v Nemčiji. Foto: EPA
Stran z maskami – so napisali na transparent na enem od protestov v Nemčiji. Foto: EPA

Za življenjske ukrepe

Po koncu srečanja je predsednik NSi-ja Matej Tonin povedal, da je bil večji del sestanka vodij koalicijskih strank namenjen pogovoru o tem, kako oblikovati ukrepe, da bodo tako življenjski kot učinkoviti pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa. Kot je dejal, so govorili o konkretnih primerih, na primer o tem, da je koncert, kjer na varnostni razdalji sedi 500 ljudi, manj nevaren kot druženje 15 ljudi, ki so v zelo tesnem stiku.

Pogovorom o spoprijemanju z epidemijo covida-19 bo sicer namenjeno tudi torkovo srečanje koalicijskega vrha na Brdu pri Kranju.

Metoda za preverjanje kakovosti mask

Nacionalni inštitut za biologijo in podjetje Lotrič Meroslovje sta razvila metodo, s katero je mogoče preveriti kakovost medicinskih obraznih in osebnih mask s preizkusi prepustnosti na dihanje, učinkovitosti filtracije na bakterije in biokompatibilnost, so sporočili z inštituta.

Z metodo je materiale in maske mogoče preizkusiti v Sloveniji namesto v tujini, podjetja in proizvajalci pa bodo tako lahko v krajšem času potrdili njihovo skladnost.

Kot so v sporočilu za javnost še spomnili na inštitutu za biologijo, je to sicer že druga postavljena metodologija za preizkušanje mask. Inštitut je namreč med epidemijo covida-19 uvedel tudi preizkušanje biokompatibilnosti materialov za zaščitne maske in zaščitnih mask na celičnih kulturah, ki se prav tako izvaja v skladu s standardom za biološko oceno medicinskih pripomočkov.

Nekateri prevozniki dijakov ne spoštujejo higienskih priporočil