V UKC-ju Maribor so zapolnili vse postelje, namenjene za bolnike s covidom-19. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
V UKC-ju Maribor so zapolnili vse postelje, namenjene za bolnike s covidom-19. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Gantar zaskrbljen zaradi nasprotnikov nošenja zaščitnih mask

Naraščanje števila okuženih s covidom-19 v Mariboru, kjer imajo trenutno po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) aktivnih 89 okužb, je ohromilo delo na kliniki za interno medicino UKC-ja Maribor.

Naraščanje števila hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 prav tako zavira delo na kliniki za ginekologijo in kliniki za kirurgijo. "Če se bo trend nadaljeval, bomo spet prisiljeni preiti na način dela, kot je bil v času epidemije," so v ponedeljek na družbenem omrežju Facebook zapisali v kliničnem centru.

V UKC-ju Maribor so nato pojasnili, da se je prejšnji konec tedna precej povečalo število bolnikov s covidom-19. Na običajnem oddelku za zdravljenje bolnikov s covidom-19 imajo trenutno 15 bolnikov, na intenzivnem zdravljenju pa tri, s čimer so trenutno razpoložljive postelje za bolnike z novim koronavirusom zapolnjene.

Beović: Vse več hospitalizacij skrbi, za zdaj brez novih ukrepov

Dva bolnika iz Maribora na Golnik

Dva bolnika s koronavirusno boleznijo so prejšnji konec tedna preselili na Kliniko Golnik, da bi sprostili zmogljivosti v UKC-ju Maribor, "ker se lahko potrebe zelo hitro spremenijo", je povedal vodja centra za odnose z javnostmi UKC-ja Maribor Janez Lencl.

Če se bo število bolnikov s covidom-19 še naprej povečevalo, bodo morali zagotoviti dodatne postelje zanje. V spomladanskem valu epidemije so dodatne postelje za intenzivno nego postavili v kirurški stolpnici, a to močno ovira izvajanje drugih programov v bolnišnici. Težave so tudi kadrovske narave, saj morajo za obravnavo bolnikov s covidom-19 zagotoviti ločene ekipe.

Za zdaj med zaposlenimi v UKC-ju Maribor ni potrjene okužbe. Konec avgusta so potrdili covid-19 pri štirih zaposlenih v upravno-tehničnih službah, a ti zaradi tega niso imeli hujših težav, prav tako se okužba ni razširila na druge zaposlene. Odkar so sredi julija v UKC-ju Maribor znova vzpostavili oddelek za zdravljenje bolnikov s covidom-19, še niso imeli smrtne žrtve zaradi tega virusa.

Infekcijsko kliniko v Ljubljani bodo v primeru nadaljnje rasti števila hospitalizacij zaprli za ostale bolnike. Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše
Infekcijsko kliniko v Ljubljani bodo v primeru nadaljnje rasti števila hospitalizacij zaprli za ostale bolnike. Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše

Infekcijska klinika v Ljubljani

Mateja Logar z ljubljanske infekcijske klinike pa je v današnji izjavi za javnost poudarila, da so na kliniki na intenzivnem oddelku štirje bolniki s covidom-19, ki so priključeni na medicinske ventilatorje, in šest bolnikov, ki nimajo covida-19. "To pomeni, da je naša intenzivna enota popolnoma zasedena, lahko pa sprejmemo še enega bolnika s covidom-19, s tem da potrebujemo že zdaj pomoč predvsem pri negovalnem kadru," je pojasnila Logarjeva. Ob tem je dodala, da je na navadnih oddelkih klinike trenutno hospitaliziranih 15 bolnikov s covidom-19 in še 40 bolnikov s klasičnimi infekcijskimi boleznimi.

Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Janez Poklukar glede na porast števila okuženih z novim koronavirusom v zadnjih desetih dneh pričakuje tudi porast števila hospitaliziranih in tistih, ki bodo potrebovali intenzivno nego. Če se bo trend povečevanja števila okužb nadaljeval, bodo v naslednjih dneh po njegovih besedah dva oddelka infekcijske klinike in tudi osrednjo intenzivno enoto za bolnike z drugimi infekcijskimi boleznimi preselili na drugo lokacijo v severnem traktu bolnišnice Petra Držaja. Izpraznjene postelje na infekcijski kliniki pa v celoti namenili oskrbi bolnikov s covidom-19.

Oskrbovanci DSO-jev v bolnišnico tudi brez simptomov

Nekdanja stara pediatrična klinika na Vrazovem trgu s 37 posteljami pa je po njegovih navedbah pripravljena na prve premestitve morebitnega asimptomatskega pozitivnega oskrbovanca iz domov za starejše občane. Po protokolu namreč ob pojavu okužbe z novim koronavirusom v domovih za starostnike oskrbovance začasno preselijo v bolnišnico, tudi če nimajo simptomov, da lahko domovi organizirajo ločene cone.

Ob tem se celoten tim UKC-ja po njegovih besedah trudi, da bi tudi ob povečanju bolnikov ohranili skrb za bolnike na enaki ravni kot do zdaj. "Danes smo tudi predlagali ministru za zdravje nekaj ukrepov za ustrezno kadrovsko popolnitev točk, kjer se zdravijo oz. obravnavajo bolniki s covidom-19," je dejal Poklukar.

Povprečna starost hospitaliziranih je več kot 70 let. Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše
Povprečna starost hospitaliziranih je več kot 70 let. Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše

Povprečna starost nekaj nad 70 let

Po besedah Logarjeve so bolniki s covidom-19 na intenzivnem oddelku v povprečju stari nekaj nad 70 let. Poklukar pa je ob tem poudaril, da bolniki s covidom-19 v UKC-ju Ljubljana predstavljajo manj kot odstotek hospitaliziranih v tej največji slovenski bolnišnici. In četudi je glavnina prizadevanj usmerjena v obvladovanje okužb z novim koronavirusom oz. v zdravljenje teh bolnikov, "ne smemo popuščati na delu, kjer je 99 odstotkov prebivalcev prav tako bolnih in enako potrebujejo zdravstveno oskrbo iz drugih razlogov", je opozoril Poklukar. Zato stremijo k temu, da v največji mogoči meri ohranijo tudi druge storitve.

Ob tem se mu zdi ključna organizacija zdravstvenih zavodov na ravni države in delovanje zdravstvenih domov, tako da bodo imeli državljani dostop do družinskih zdravnikov, da bodo vstopne točke za testiranje morebitnih okuženih delovale, da bodo brisi dostopni kar se da hitro in podobno. Vse pa je pozval še, naj upoštevajo preventivne ukrepe, še posebej ob družinskih praznovanjih, obletnicah itd.