Vlada je odloka glede mask in odprtja lokalov sprejela v petek zvečer. Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 je pripravilo ministrstvo za zdravje.

Maske so v zaprtih javnih prostorih od sobote obvezne ne glede na to, ali lahko vzdržujemo medosebno razdaljo dveh metrov. Na prostem je uporaba mask oz. drugih oblik zaščite ustno-nosnega predela obraza obvezna, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dveh metrov.

Lokali bodo lahko odprti najdlje do 22.30. Foto: BoBo
Lokali bodo lahko odprti najdlje do 22.30. Foto: BoBo

Vzgojitelji v vrtcu brez mask

Odlok predvideva tudi izjeme: nošnja mask ni obvezna za osebe, vključene v vzgojno-izobraževalne programe v zavodih do vključno 6. razreda osnovne šole, za vzgojitelje predšolskih otrok in njihovih pomočnikov, učitelje do vključno 6. razreda, učence od 7. razreda in dijake, če je mogoče zagotoviti vsaj 1,5 metra medosebne razdalje, in osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.

Pri neposredni komunikaciji z gluhimi, gluhonemimi in naglušnimi osebami se uporaba zaščitnih mask lahko začasno opusti, če je mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj dva metra, uporabo vizirja ali če komunikacija s temi osebami poteka za stekleno pregrado.

Lokali od ponedeljka odprti do največ 22.30

Vlada je izdala tudi odlok o spremembi odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, in sicer je opravljanje gostinske dejavnosti v gostinskih in nastanitvenih obratih dovoljeno med 6.00 in 22.30. Odlok začenja veljati v ponedeljek. Diskoteke in nočni klubi ostajajo zaprti.

Sorodna novica Vzgojiteljem mask ne bo treba nositi, ob zadostni razdalji tudi ne učiteljem prvih dveh triad

Nov rekord potrjenih okužb

V Sloveniji je bil v četrtek dosežen nov rekord po številu okuženih v enem dnevu, do polnoči so jih odkrili 137. "Dve tretjini okužb sta lokalnega izvora, ena tretjina neznanega. Nekaj več okužb je v domovih za starejše," je za TV Slovenija dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. V četrtek je bilo opravljenih tudi rekordno število testiranj – 3557. Zaradi covida-19 se v bolnišnicah zdravi 67 bolnikov, 11 jih potrebuje intenzivno nego. S pomočjo medicinskega ventilatorja diha devet bolnikov s covidom-19. Umrli so štirje bolniki. Eden izmed njiju se je zdravil na infekcijski kliniki, eden pa je bil v rdeči coni.

Kacin je na novinarski konferenci pojasnil, da podatki o včerajšnjih potrjenih okužbah, ki so bili pridobljeni do 13. ure, kažejo, da sta bila dva primera vnesena iz tujine oz. iz Avstrije, 81 okužb je lokalnega izvora, 42 pa neznanega izvora.

Epidemiološke preiskave so po Kacinovih besedah na robu zmogljivosti, povečal se je obseg dela. "Do 13. ure so opravili skoraj vsa epidemiološka poizvedovanja včerajšnjih potrjenih okužb, ostalo jih je zgolj pet," je pojasnil Kacin.

Po Kacinovih navedbah imajo na vladi pripravljen tudi ukrep zmanjšanja števila ljudi, ki se smejo zbirati na javnih mestih, z deset na šest. Kdaj in če bi ga uveljavili, pa je odvisno od zaostrovanja epidemioloških razmer, je pojasnil. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Po Kacinovih navedbah imajo na vladi pripravljen tudi ukrep zmanjšanja števila ljudi, ki se smejo zbirati na javnih mestih, z deset na šest. Kdaj in če bi ga uveljavili, pa je odvisno od zaostrovanja epidemioloških razmer, je pojasnil. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Kacin: "Po Čopovi bom šel z masko"

Na vprašanje, kakšna so merila za uporabo maske na prostem, je Kacin na primeru živalskega vrta ilustriral, da bodo družinski člani ob obisku verjetno nekaj časa lahko brez maske, ko bodo ločeni od drugih obiskovalcev, če se bodo pa zadrževali ob prostoru z živalmi, kjer je gneča, pa bodo ne glede na starost uporabili masko.

Enako po njegovih navedbah velja tudi za druge površine, kot so obljudene poti v naravi, denimo na Rožniku ali Šmarni gori, parkirišča nakupovalnih središč in središča mest. "Po Čopovi bom šel z masko," je navedel svoj primer. Ob tem je pojasnil, da so z inšpekcijskimi službami opravili pogovor, da okrepijo nadzor nad izvajanjem vseh veljavnih ukrepov, da pa je v njihovi pristojnosti, ali bodo najprej izrekali le opozorila.

Sorodna novica "Ukrepe je treba izvajati na način, ki najmanj posega v telo in zasebnost posameznika"

Tudi omejitev zbiranja na šest ljudi?

Najbolj drastičen ukrep, ki bi ga lahko še sprejela vlada, pa je, kot je pojasnil Kacin, znižanje števila oseb pri zbiranjih na javnem mestu, ki bi se lahko znižalo z deset na šest ljudi. "Ukrep je pripravljen, kdaj pa bi lahko bil uveljavljen, je odvisno od zaostrovanja epidemioloških razmer," je pojasnil. "Ne želimo nikogar zastraševati, vendar želimo javnost pripraviti, da bi nas kaj takšnega lahko doletelo. To so ukrepi, ki morajo biti pripravljeni vnaprej, 'na zalogo'," je dodal.

Vlada po njegovih besedah sicer pripravlja tudi spremembe, vezane na vstop v državo za primer nadaljnjega zaostrovanja razmer v sosednjih in drugih državah, in tudi vnaprej pripravlja ukrepe, ki bi se izvajali po morebitnem dogovoru držav članic EU-ja, da bolj poenotijo način omogočanja gibanja znotraj EU-ja.

Potrjenih rekordnih 137 primerov okužbe

V Ljubljani potrjenih 37 primerov

Podatki sledilnika za covid-19 kažejo, da je bilo v četrtek med zaposlenimi v zdravstvu potrjenih 18 okužb, med zaposlenimi v domovih za starejše dve in devet med oskrbovanci domov.

Okužbo so v četrtek potrdili v več kot 60 občinah, največ, 37, so jih zaznali v Ljubljani, kjer je trenutno 232 aktivnih okužb. Po pet so jih v četrtek potrdili v Kranju in Kamniku, v Mariboru in Šmarju pri Jelšah po štiri, po tri primere okužb so potrdili v občinah Rogaška Slatina, Pivka, Domžale, Ilirska Bistrica, Trbovlje in Slovenj Gradec. V preostalih občinah so potrdili po dve ali eno okužbo.

Skupaj so doslej v Sloveniji potrdili 4195 okužb z novim koronavirusom, skupaj je doslej umrlo 140 bolnikov s covidom-19.

Zaostrovanje ukrepov za omejevanje širjenja virusa

V šolah in vrtcih okuženih 62 zaposlenih in 79 otrok

Po podatkih za četrtek je bilo z novim koronavirusom okuženih devet zaposlenih v vrtcih, 46 zaposlenih v osnovnih in sedem v srednjih šolah. Okužen je bil tudi en vrtčevski otrok, 55 osnovnošolcev in 23 srednješolcev, kažejo podatki, ki jih je danes objavilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Ob tem pa je bilo v karanteni še 31 zaposlenih v vrtcih, v osnovni šoli je bilo med zaposlenimi takšnih 133, v srednjih šolah pa 16. Med vrtčevskimi otroki je bilo v karanteni 31 otrok, v osnovni šoli 208 učenk in učencev ter 82 dijakinj in dijakov srednjih šol.

Na ministrstvu ob tem ugotavljajo, da tudi po tretjem tednu letošnjega šolskega leta podatki kažejo, da bo pouk potekal po zelenem modelu B, kar pomeni, da učenke in učenci ter dijakinje in dijaki obiskujejo pouk v šoli. "Trenutno ni razloga, da bi bilo drugače," so poudarili na ministrstvu. Dodali so, da je treba v vrtcih in šolah zagotoviti ukrepe, ki bodo omogočali, da vzgojno-izobraževalni proces teče dalje in da se prepreči možnost širjenja virusa.

Množično testiranje v Pivki

Eno izmed žarišč širjenja virusa je tudi v Pivki. Tja so napotili mobilno enoto laboratorija za odvzem brisov. Kot je poročala TV Slovenija, je bilo v Pivki v preteklih dneh testiranih okoli 100 delavcev Perutninarstva Pivka. 46 je okuženih, 71 zaposlenih je v karanteni.

S pomočjo mobilnega laboratorija bodo predvidoma testirali okoli 300 delavcev. Izidi testiranja bodo znani v soboto. Če bodo potrjene številne okužbe, bodo v Pivko začasno premestili delavce Delamarisa, ki so trenutno na kolektivnem dopustu.

V Pivki Delamaris testirali celoten kolektiv

Rogaška Slatina: okuženih 16 stanovalcev in pet zaposlenih

V Pegazovem domu starejših občanov v Rogaški Slatini so v četrtek odvzeli brise dvema stanovalcema in enemu zaposlenemu. Brisa enega stanovalca in zaposlenega sta bila pozitivna, kar pomeni, da je v domu trenutno z novim koronavirusom okuženih 16 stanovalcev in pet zaposlenih, je povedala direktorica doma Kristina Kampuš.

Vse okužene stanovalce so že v torek premestili v bolnišnice. Zaradi potrjene okužbe je bilo v novomeško bolnišnico premeščenih deset stanovalcev, dva sta na zdravljenju v šempetrski bolnišnici, eden pa v ljubljanskem kliničnem centru.

"Stanovalci, ki so trenutno v bolnišnicah, se bodo predvidoma čez nekaj dni vrnili v Pegazov dom in bodo nastanjeni v t. i. rdeči coni, ki jo v domu vzpostavljamo v tem času. Gre za popolnoma ločeno skupino brez stikov z drugimi stanovalci v domu. Po protokolu Nacionalnega inštituta za javno zdravje bodo vsi stanovalci znova testirani čez sedem dni," je pojasnila Kampuševa. Dejala je, da je večina stanovalcev z okužbo brez simptomov, nekateri pa imajo blažje simptome okužbe.

V domu so zaradi izbruha okužbe prisiljeni izvesti nekatere začasne premestitve, da bi preprečili možnost prenosa okužbe. Zdravstveno stanje drugih stanovalcev v domu je brez sprememb, je še dejala Kampuševa.

V domu imajo 130 stanovalcev, od tega se dva že nekaj časa zdravita v bolnišnici, zaposlenih pa je 75 ljudi.

Umirjanje epidemiološkega stanja v braslovški občini

V braslovški občini je trenutno z novim koronavirusom aktivno okuženih 33 občanov. V četrtek je bila potrjena samo ena nova okužba, kar po mnenju vodstva občine pomeni, da se razmere še naprej umirjajo. Od ponedeljka je bilo namreč potrjenih samo sedem novih okužb, so sporočili z braslovške občine.

V Osnovni šoli Braslovče imajo trenutno potrjenih 14 okužb pri zaposlenih in 17 okužb učencev. V karanteni so trije oddelki OŠ Braslovče, od katerih se dva oddelka v ponedeljek vračata v šolo. V Podružnični OŠ Trnava in Vrtcu Trnava pa potekata pouk in varstvo znova v vseh oddelkih.

Prostorska in kadrovska stiska v UKC-ju Maribor

V UKC-ju Maribor imajo na oddelku za intenzivno terapijo bolnikov s covidom-19 zaščitne opreme trenutno dovolj, a imajo velike težave zaradi pomanjkanja prostora in kadra, je opozorila vodja oddelka Alenka Strdin Košir. Trenutno sicer zdravijo tri bolnike, skupno pa so jih v drugem valu zdravili devet.

Strdin Koširjeva je v videoizjavi pojasnila, da so se marca, na začetku epidemije ukvarjali predvsem s strahom, da bi bolniki okužili zdravstvene delavce. Ta strah je po njenih besedah izginil, saj imajo zaščitne opreme dovolj. Zaščitna oprema tudi dobro opravlja svojo nalogo, saj se nihče izmed zaposlenih na intenzivni terapiji od bolnika s covidom-19 ni nalezel bolezni.

Imajo pa na intenzivni terapiji precejšnjo prostorsko stisko. "Ustreznih prostorov nimamo. Smo v fazi predelave dveh operacijskih dvoran v intenzivni sobi s po dvema posteljama," je opozorila. V tem trenutku so sposobni zagotavljati opremo za osem intenzivnih bolnikov. A najožje grlo predstavljajo kadri. Po besedah Strdin Koširjeve intenzivna terapija bolnikov s koronavirusno boleznijo zahteva tudi veliko strokovnega znanja. "Žal mehanične ventilacije in vseh potrebnih posegov večina zdravnikov ne zna opravljati," je pojasnila. Težava je tudi z medicinskimi sestrami, ki prav tako potrebujejo ustrezno usposobljenost.

V zadnjih dneh je dnevno število novookuženih večkrat preseglo mejnik sto. Foto: BoBo
V zadnjih dneh je dnevno število novookuženih večkrat preseglo mejnik sto. Foto: BoBo

Nova vstopna covidna točka v Mariboru

V Mariboru bo v ponedeljek začela delovati nova vstopna covidna točka, in sicer pri Zdravstveni postaji Nova vas ob cesti Proletarskih brigad. Delovala bo v zabojnikih, ob tem pa tam uvajajo tudi tako imenovani drive-in sistem odvzema brisov za tiste, ki ne kažejo simptomov in ne potrebujejo pregleda. Na dosedanji lokaciji na Teznu bodo še naprej delovale covidne pediatrična, ginekološka in zobozdravstvena ambulanta.

Sorodna novica "Ukrepe je treba izvajati na način, ki najmanj posega v telo in zasebnost posameznika"

Vlada zaostrila ukrepe

Trenutno je v državi več kot tisoč aktivno okuženih z novim koronavirusom. Vlada je zato v četrtek sklenila, da bo treba ob vstopu v delovne prostore meriti temperaturo zaposlenih in obiskovalcev. Vsi s povišano temperaturo bodo napoteni na bolniški dopust. Podrobnosti, kdaj bo potrebno merjenje temperature zaposlenih, še niso znane.

Vlada je zaostrila nekatere ukrepe za preprečevanje širjenja virusa
Katere zaščitne maske so najučinkovitejše?