Slovenski državni prvaki Celjani so novo sezono, ki jo bo vsaj na začetku zaznamovala pandemija novega koronavirusa, odprli s tremi zmagami v državnem prvenstvu in porazom na uvodni tekmi Lige prvakov.

Tomaž Ocvirk Celjane vodi od septembra 2018. V lanski sezoni so pivovarji osvojili domače prvenstvo, v Ligi prvakov pa se prvič po letu 2014 prebili v izločilne boje, a se nato dvoboj osmine finala s Kielcami zaradi izbruha pandemije ni odigral. Tudi v letošnji sezoni so cilji najtrofejnejšega slovenskega kluba osvojiti obe domači lovoriki in uvrstitev v izločilne boje Lige prvakov. Foto: www.alesfevzer.com
Tomaž Ocvirk Celjane vodi od septembra 2018. V lanski sezoni so pivovarji osvojili domače prvenstvo, v Ligi prvakov pa se prvič po letu 2014 prebili v izločilne boje, a se nato dvoboj osmine finala s Kielcami zaradi izbruha pandemije ni odigral. Tudi v letošnji sezoni so cilji najtrofejnejšega slovenskega kluba osvojiti obe domači lovoriki in uvrstitev v izločilne boje Lige prvakov. Foto: www.alesfevzer.com

V četrtek jih v drugem krogu Lige prvakov čaka gostovanje v Barceloni. "Vemo, da je Barcelona najmočnejša ekipa v Evropi. A želimo pokazati pravi pristop, igrati brez strahu. Moramo odigrati čvrsto tekmo in pokazati, da smo sposobni igrati hiter rokomet," napoveduje Ocvirk, ki si predvsem želi, da bi se tekmovanja izpeljala.


Za uvod skoraj ne moreva mimo pandemije novega koronavirusa, ki je v zadnjega pol leta zaznamovala naša življenja. Kako se vi osebno spopadate s tem položajem in kako ga po vašem mnenju prenašajo igralci?
Za zdaj mi trenerji gledamo na to malce drugače kot sami igralci. Predvsem s strahom čakamo na izide testov za novi koronavirus, ki jih izvajamo pred evropskimi tekmami. Vemo namreč, kakšne so posledice, če je igralec ali kakšen član strokovnega vodstva pozitiven (obvezna karantena, op. a.). Mislim pa, da se igralci s tem ne obremenjujejo preveč. Se sicer pogovarjajo o tem na treningih. Sploh danes (v torek, op. a.), ko je do nas prišla informacija, da Pick Szeged potuje v Kielce le z desetimi igralci, pri čemer naj bi Matej Gaber, ki je krožni napadalec, zaigral na mestu levega zunanjega, krilo Bogdan Radivojević pa na desnem. Pravila EHF namreč pravijo, da je za tekmo dovolj deset zdravih igralcev. Sploh ne vem, ali bo liga regularna ali ne. Glede na to, da smo šele na začetku, je veliko vprašanje, kako se bo dogajalo naprej. Pozitivno pri vsem tem je, da se kljub virusu tekmovanje nadaljuje. Je pa res, da imamo tudi mi določeno finančno breme, ker si moramo sami plačevati stroške testiranja.

Celjani (na fotografiji Kristjan Horžen) so v prvem krogu Lige prvakov izgubili proti Aalborgu (29:31).  Foto: www.alesfevzer.com
Celjani (na fotografiji Kristjan Horžen) so v prvem krogu Lige prvakov izgubili proti Aalborgu (29:31). Foto: www.alesfevzer.com

Za zdaj igrate še pred praznimi tribunami, oktobra naj bi se to vsaj delno spremenilo. Se je težje motivirati, ker na tribunah ni gledalcev?
Če čisto odkrito povem, res vse skupaj deluje kot neka trening tekma. Ni dobro. Sploh mladi igralci potrebujejo pomoč s tribun. Na tekmi z Aalborogm nam je manjkala podpora navijačev, ko so nam malce pošle moči. Pomoč polne dvorane bi nas dvignila in mogoče bi se tekma končala drugače. Igranje brez gledalcev je velik minus. Za nas trenerje je pa mogoče lažje usmerjati igralce, ker slišijo čisto vsako informacijo. A ni luštno. Že v Slovenj Gradcu je bilo čisto drugače igrati, ko je bilo v dvorani vsaj nekaj gledalcev. Menim, da bi v našo dvorano Zlatorog, ki je velika, lahko spustili malce več gledalcev kot 500. Za nas je igranje pred praznimi tribunami tudi finančni udarec, saj smo imeli v preteklih sezonah predvsem v Ligi prvakov dokaj polno dvorano. In tukaj smo zdaj potegnili kratko.

Zdi se, da je bilo pred letošnjo sezono manj menjav v igralskem kadru kot v preteklosti. Nosilci igre so z izjemo Klemena Ferlina in Domna Makuca ostali. Kako ste zadovoljni s kadrovsko zasedbo? Kje ste najmočnejši, kje najšibkejši?
Mislim, da smo kar dobro razporedili igralski kader. Smo močni na vseh igralnih položajih. Mogoče smo bili na desnem zunanjem najtanjši. Sploh, ker sta oba igralca imela kronične težave s hrbtom. Kar se je pokazalo zdaj, ko je Matic Grošelj začutil bolečine v hrbtu, tako da smo ga morali izločiti iz ekipe. Tukaj se nam je potem ponudila priložnost, ker je Žiga Mlakar dobil proste roke v Zagrebu. In glede na to, da je domač igralec, smo hitro našli skupen jezik in se odločili, da pride k nam. Glede na to, da je sezona tako dolga, je prav, da imamo tudi na tem položaju tri igralce. Tudi Tadej Kljun je pokazal, da se nanj lahko resno računa. Po drugi strani je pa v letošnji sezoni lažje, saj večina igralcev pozna sistem. Začeli smo stopničko ali dve višje kot lansko sezono, čeprav je bil pripravljalni del nekoliko siromašnejši, saj smo igrali le s tekmeci znotraj države.

Sorodna novica Cilj Celjanov v Barceloni: popraviti lanski slab vtis

Uvodne tekme sezone so se razpletle nekako po pričakovanjih. Tri zmage v domačem prvenstvu, medtem ko ste morali v prvi tekmi Ligi prvakov priznati premoč danskemu prvaku Aalborgu. Na tem srečanju je bil kar nekoliko presenetljivo najboljši strelec Tadej Kljun. Kako bi vi ocenili izkupiček?
Imamo težave, ker se nam dogaja padec v igri. Ne zdržimo ritma in koncentracije čez celo tekmo. Zgodi se padec, ki traja predolgo. Definitivno je bilo to najbolj očitno v Slovenj Gradcu, kjer smo iz odlične predstave v prvem polčasu v drugem precej padli v sami igri. Je pa res, da se je takrat tudi pokazal karakter ekipe, saj smo se iz izgubljenega položaja vrnili in zmagali. A če hočemo premagovati tekmece v Ligi prvakov, mora biti ta padec kratek, ali pa ga sploh ne sme biti. Največ težav imamo na začetkih drugega polčasa. Tukaj naša igra ni takšna, kot bi si jo želeli. Delamo nepotrebne napake, izgubljamo žoge v napadu, kar dobre ekipe, kot je Aalborg, kaznujejo s protinapadi. In potem se je težko vrniti nazaj. Pristop je sicer na pravi ravni, igralci se borijo, koncentracija pa malo šepa.

V četrtek gostujete v Barceloni. Lani ste v katalonski prestolnici prav tako v drugem krogu 21. septembra visoko izgubili, s 45:21. Kakšen je letošnji bojni načrt za Barcelono?
Nekaterim igralcem bo lažje, ker so že lani igrali v tej dvorani. Definitivno se gremo borit, v Španijo ne gremo z belo zastavo. Vemo, da je Barcelona najmočnejša ekipa v Evropi. A želimo pokazati pravi pristop, igrati brez strahu. Moramo odigrati čvrsto tekmo in pokazati, da smo sposobni igrati hiter rokomet.

Za Barcelono igrajo trije Slovenci: Jure Dolenec, Blaž Janc in Domen Makuc, ki se je pred letošnjo sezono prav iz Celja preselil k Barci. Ali ste v teh dneh kaj v stiku z njimi?
Nič nismo bili v stikih. Samo Jancu sem čestital prek socialnih omrežjih za rojstvo sina. Zagotovo se bomo pa videli in pogovorili po našem prihodu v hotel. Upam, da bodo tudi vsi na igrišču in da bodo igrali.

V letošnji sezoni je format Lige prvakov nekoliko drugačen. Igra le 16 ekip v dveh skupinah, "spodnjega doma" ni več. Konkurenca je znova izjemno huda. Zdi se, da se boste z Motorjem in Zagrebom udarili za tisto šesto mesto v skupini, ki še pelje v izločilne boje. Kako vi vidite razmerja moči v tej skupini?
Zavedamo se, da bo težko. Tudi Motor je zelo izkušena ekipa. Težko je igrati v Zaporožju. Doma so čisto druga ekipa kot na gostovanju. Jaz upam, da še letos osvojimo kakšno točko proti kakšnemu "velikanu". Bo pa težko in seveda odvisno od tega, ali bo sestavo ekip krojil novi koronavirus. Želimo se boriti za napredovanje, a bo težko. Zagotovo pa ne smemo izgubljati točk proti neposrednim tekmecem, kot sta Zagreb in Motor.

Kdo pa je favorit za zmago v Ligi prvakov?
Težko je oceniti. Ekipa Pick Szegeda je trenutno v karanteni. Vemo, da že pol leta nekateri niso odigrali tekem, da se nemško prvenstvo niti še ni začelo dobro, da se pojavljajo zaradi odsotnosti trenažnega procesa tudi poškodbe. Glavni favoriti so po mojem mnenju Barcelona, PSG, Veszprem, tudi Kiel je močan z novo okrepitvijo Sanderjem Sagosnom.

Na domačem prizorišču boste ponovno napadali oziroma branili obe domači lovoriki. Koga vidite kot najhujšega tekmeca?
Ne sme se nam zgoditi, da bi izgubljali točke proti na papirju slabšim nasprotnikom. Želja vsakega kluba namreč je, da se premaga Celje. Igralci se hočejo dokazati ravno proti Celju, zato moramo biti res zbrani na vsaki tekmi. Trebnje se je v prvih tekmah pokazal kot zelo resen tekmec. V Evropski ligi bi jim privoščil, da se uvrstijo čim višje, ker bi to koristilo tudi slovenskemu rokometu. Ribnica je tudi vedno neugoden nasprotnik. Enako velja za Velenje, ki je sicer izgubilo Matica Verdinka za nekaj časa, a derbiji z njimi so vedno negotovi. Tu smo v grobem tisti, ki se bomo borili za vrh. Zavedamo se, da smo favoriti, in naša naloga je, da osvojimo lovoriki.

Kako nabirate energijo za naporno trenersko delo oziroma kaj počnete, ko se ne ukvarjate z rokometom?
V zadnjem času se najbolj sprostim na kolesu. Ko si je mogoče vzeti kakšen dan ali popoldne prosto, grem na kolo in uživam v naravi.

Sta uspeha Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča na Dirki po Franciji navdihnila tudi vas?
Sem bolj gorski kolesar, a kljub temu smo s celotno družino doma spremljali Tour. Navijali smo bolj za Rogliča, ker je starejši, in smo vedeli, da bo imel Pogačar še nekaj priložnosti za zmago. A ne glede na razplet sem vesel in ponosen na vse slovenske športnike, ki tako krasno promovirajo državo.