Sprejem na Brdu pri Kranju. Foto: Daniel Novakovič/STA
Sprejem na Brdu pri Kranju. Foto: Daniel Novakovič/STA

Pahor je v nagovoru med drugim dejal, da družba vanje polaga veliko upov, in poudaril njihovo pomembno vlogo pri oblikovanju naše skupne prihodnosti. Označil jih je za izjemno generacijo in poudaril, da so s svojim dosežkom dokazali, da so lahko najboljši ne glede na velikanske spremembe v življenjskem slogu, ki sta ga zaznamovala covid-19 in učenje na daljavo.

"To kaže na to, da se znate prilagajati in spreminjati svet po svoji podobi. To vam mora biti v uteho in velik ponos, nam vsem pa v velik navdih," je dejal predsednik republike.

Ministrica Kustečeva pa je poudarila, da je znanje neodtujljivo, je moč in bogastvo. "Znanje ste vi," jim je dejala in tako čestitala 133 letošnjim diamantnim maturantkam in maturantom. Zaželela jim je, da bi ponosni nase in opremljeni z znanjem raziskovali svet neznanega.

Sprejem diamantnih maturantov

Priprava na zrelostni izpit doma

V imenu letošnjih maturantk in maturantov se je predsedniku republike in ministrici zahvalila Anja Kustec, ki je maturirala na Gimnaziji Škofja Loka. Dejala je, da jim je priprava na zrelostni izpit doma dala možnost za spoznavanje samih sebe, svojih sposobnosti prilagajanja, organizacije časa in samodiscipline.

"S ponosom lahko rečem, da so naši dosežki povsem primerljivi z dosežki maturantov preteklih let. Matura namreč zahteva delo in prizadevnost vseh štirih let, in ne zgolj zadnjih nekaj mesecev," je dejala in se zahvalila tudi profesorjem in strokovnim sodelavcem.