Osem nastopov in pet golov za Slovenijo zdaj piše v reprezentančni statistiki Harisa Vučkića. Za novi klub Zaragozo je v drugi španski ligi začel na obeh tekmah. Nov izziv ga čaka že v nedeljo, ko gostijo Malago, do novembrskega reprezentančnega zbora pa ga skupno čaka kar šest klubskih tekem. Foto: Reuters
Osem nastopov in pet golov za Slovenijo zdaj piše v reprezentančni statistiki Harisa Vučkića. Za novi klub Zaragozo je v drugi španski ligi začel na obeh tekmah. Nov izziv ga čaka že v nedeljo, ko gostijo Malago, do novembrskega reprezentančnega zbora pa ga skupno čaka kar šest klubskih tekem. Foto: Reuters

Prvič je Haris Vučkić pisal slovensko nogometno zgodovino nehote – kot izjemno talentirani mladenič je še pred 16. rojstnim dnem debitiral v 1. SNL za Domžale, ki pa so takrat maja 2008 spregledale, da to pravila NZS-ja prepovedujejo. Že pozimi 2009 je sledil odmeven prestop v tujino.

Sorodna novica Vučkić: Nič ne bi spremenil, razen poškodb. V življenju ni samo nogomet.

Po uspehu na Nizozemskem zdaj v Španiji
A kdo si je še mislil, da mu bo po kalvariji pri Newcastlu, kjer so se vrstile poškodbe gležnjev in kolen, nizu posoj in iskanju pravega kluba še uspelo toliko razviti nesporni nogometni potencial, da bo postal adut slovenske izbrane vrste. A pri Twenteju na Nizozemskem se mu je sreča le nasmehnila, prišla sta zdravje in kopica golov. Lani se je po sedmih letih vrnil v člansko reprezentanco, konec poletja je prestopil k Zaragozi, jeseni pa ob poškodbah in boleznih najboljših slovenskih napadalcev postal nenadejano prvi napadalec.

Tri tekme in pet golov
Oktobrsko priložnost je Haris Vučkić zagrabil in se za zaupanje Matjažu Keku oddolžil s prvencem na prijateljski tekmi proti San Marinu, zmagovitim golom na Kosovu, piko na pa je v sredo postavil v Kišinjevu s trojčkom golov za visoko zmago Slovenije nad Moldavijo s 4:0.

"Hvala bogu se dogajajo dobre stvari. Pomembno je, da smo z gostovanj prišli z vsemi šestimi točkami, kar je bil tudi cilj. Najpomembneje zame je, da ekipa zmaguje. Posamezni dosežki pa so zame zgolj bonus," je po tekmi na stadionu Zimbru dejal zdaj 28-letni Domžalčan.

Prvič v članski karieri do treh golov na tekmi
Proti Moldaviji se je trikrat vpisal med strelce, dvakrat z bele točke (v 37. in 55. minuti), vmes pa je v 42. minuti zaključil najlepšo akcijo Slovenije, ki sta jo spletla Sandi Lovrić in Damjan Bohar. Trije goli v le 18 minutah igre!

Sorodna novica Hat-trick Vučkića za gladko zmago v Moldaviji

"Prvi hat-trick v karieri. En res poseben trenutek zame, nepozabna tekma. Dve enajstmetrovki in ena super žoga Boharja, tako da kar trije goli. Hotel sem streljati, a smo se pomenili, če lahko udarim in grem res po hat-trick. Dobra priložnost, ki sem jo izkoristil," se je smejalo Vučkiću, ki je na 190 klubskih tekmah kariere do zdaj dosegel 51 golov, a še nikoli treh na eni tekmi. Po sanjskem tednu s podvigom v Moldaviji zdaj deluje reprezentančna statistika prav odlično za napadalnega vezista, ki nogometno renesanso doživlja kot napadalec: osem nastopov za Slovenijo in pet golov.

Sorodna novica Kek poudarja: "Postavili smo temelje in čisto nič drugega"

Rekorder Udovič: 15 minut za hat-trick in pet golov v pol ure
V zgodovini moške članske reprezentance je hitreje hat-trick dosegel le Sašo Udovič, ki je na prijateljskem turnirju na Malti 7. februarja 1996 proti Islandiji dosegel tri gole v vsega 15 minutah, do konca tekme pa je še dvakrat zatresel islandsko mrežo. V 32 minutah je Udovič zadel kar petkrat, kar je prav tako rekord slovenske izbrane vrste.

V resnem tekmovalnem okvirju pa je bil to šele drugi hat-trick slovenskega reprezentanta na gostovanju. Pred Vučkićem v Ligi narodov je tri gole v gosteh dosegel le Primož Gliha proti Hrvaški, ko je 2. aprila 1997 v okviru kvalifikacij za SP 1998 dosegel vse tri gole za remi 3:3, kar je bila sicer sploh edina točka Slovenije, ki jo je takrat vodil Zdenko Vrdenik. A Gliha ima trenutno veliko večje težave kot to, da ni več edini Slovenec s hat-trickom na gostovanju.

Matjaž Kek o junaku večera

Selektor Matjaž Kek:
"Harisa sem imel že v mlajših selekcijah Slovenije. Takratni odhod v Newcastle je tudi pri meni porajal nekaj dvomov. On bo moral še ogromno delati in trpeti, kar zadeva trening in obremenitev telesa, da bo prišel na raven, ki mu jo njegov talent in znanje omogočata.

Do teh treh golov je prišel tako, da je nekdo padel za najstrožjo kazen. Nocoj je bil on tisti, ki je realiziral, kar je ekipa priigrala.

Upam, da bo našel svoj prostor pod soncem pri Zaragozi, kar je bil zanj zelo pomemben prestop. Na tekmi s Kosovom sem bil izredno zadovoljen, kakšen pritisk je izvajal na njihovo zadnjo vrsto. Zdaj je bil za to nagrajen, a nagradila ga je ekipa. Dobil je žogo v spomin kot največji golgeterji, ampak zdaj ga čaka pravo dokazovanje v klubu in v reprezentanci."

Sami odločajo o napredovanju
"Zdaj zmagujemo, tako da smo ustvarili res lepo vzdušje. A treba je gledati naprej in ostati trdno na tleh, ostati skromni ter se boriti dalje. Novembra nas čakata dve težki tekmi s Kosovom in Grčijo. Zdaj smo prišli v položaj, da odločamo o napredovanju. Ostati moramo zbrani. S trdim delom pridemo do dobrih izidov,"
ostaja 186 cm visoki napadalec Zaragoze prizemljen in osredotočen na naslednji reprezentančni izziv.

Tokrat niso popustili po vodstvu
Že na prvem soočenju z Moldavijo v Ljubljani, še bolj pa na nedeljski tekmi v Prištini je igra Slovenije zašla v težave po vodilnem zadetku. "Veliko smo se pogovarjali, da smo po doseženem golu na prejšnjih tekmah padli v igri. Zdaj smo šli po prvem in drugem golu še naprej po nove zadetke. Dobro smo držali žogo, dosegli še nekaj golov, s čimer smo jim zbili moralo in nato mirno pripeljali tekmo do konca," je Vučkić potrdil, da so pred 4. krogom Lige narodov veliko pozornost namenili odpravi glavne slabosti s tekme proti Kosovu.

Žoga na vidno mesto v dnevno sobo
Za hat-trick je bil v skladu z nogometnimi običaji Haris Vučkić nagrajen z žogo s tekme, ki so jo podpisali vsi moštveni kolegi. Znano je že tudi častno mesto zanjo: "Gre v dnevno sobo. Moram poiskati ustrezno mesto v njej, da jo postavim na vidno mesto. Na žogi so nekaj sporočil in podpisi vseh. Ponosen sem na ta ekipni uspeh in svoj osebni mejnik."

Kek: Vučkić bo moral še trpeti, da uresniči svoj potencial
Bohar: Opazen korak naprej. Kažemo, da smo se uigrali.

Damjan Bohar, dvakratni podajalec:
"Visoka zmaga, a prvih nekaj minut smo viseli, ko je Jan fantastično odreagiral, kar nas je dodatno motiviralo. Že v prvem polčasu smo dosegli tri gole po dobrih akcijah. Skušaš se oddolžiti in dati svoj maksimum, to mi je k sreči danes uspelo. Zdaj kažemo, da smo se uigrali.

Naredili smo opazen korak naprej. Že na treningih nam je selektor govoril, da dobro delujemo in moramo samo prenesti to s treningov na igrišče. V tem trenutku smo veliko boljša ekipa kot Moldavija.

Vsi vemo, kakšni so naši cilji. Zdaj moramo samo dobro igrati po klubih in se vsi vrniti novembra - upam, da ne bo kakšnih poškodb in bolezni - ter odigrati te dve zadnji tekmi Lige narodov."