Dobre plati tekme v Prištini: zmaga, tri točke in tudi v tretjem krogu Lige narodov nepremagana slovenska obramba. Foto: Reuters
Dobre plati tekme v Prištini: zmaga, tri točke in tudi v tretjem krogu Lige narodov nepremagana slovenska obramba. Foto: Reuters

Slovenska obramba pod vodstvom branilske naveze Miha Mevlja-Miha Blažič in z zanesljivim kapetanom Janom Oblakom v vratih je tudi na tretji tekmi Lige narodov ostala nepremagana. Tako kot proti Moldaviji je tudi tokrat izbrancem Matjaža Keka za zmago zadostoval en sam gol. V 22. minuti je Slovenija izvedla protinapad, Sandi Lovrić je popeljal žogo na nasprotno polovico in kot na pladnju serviral žogo Harisu Vučkiću, ki je dosegel edini gol tekme na stadionu Faddila Vokkrija v Prištini.

Zmaga je nagrada fantom za dober trening, za dober odnos in za veliko željo.

Selektor Matjaž Kek

Drugi vrhunec tekme – parada Oblaka
Pred odmorom je bilo pošteno vroče pred slovenskimi vrati, a je zablestel najboljši slovenski nogometaš - vratar Jan Oblak. V drugem delu je bila jalova pobuda Kosova še izrazitejša, Slovenci pa so se zapletali v poskusih hitrih napadov. Vse do 92. minute je bil Vučkićev gol sploh edini slovenski strel v okvir vrat Kosova, drugi neposredni strel na gol je šele v sodnikovem podaljšku z razdalje prispeval Damjan Bohar, junak septembrske zmage nad Moldavijo.

Posest žoge – 58:42 za Kosovo
Zgodbo o novi bledi nogometni predstavi Slovenije (in tudi Kosova) v napadu potrjuje tudi statistika. Posest žoge 58:42 za Kosovo! Poskusi strelov sicer 11:8 za Slovence, pri strelih v sam okvir golov 3:2 za Kosovce, ki v drugih 45 minutah niso zmogli več natančnega poskusa.

Haris Vučkić (na fotografiji v objemu Jasmina Kurtića) je v četrtek na prijateljski tekmi s San Marinom v šestem nastopu dosegel prvi gol za člansko reprezentanco, v nedeljo pa je hitro dodal še prvega v Ligi narodov. Foto: Reuters
Haris Vučkić (na fotografiji v objemu Jasmina Kurtića) je v četrtek na prijateljski tekmi s San Marinom v šestem nastopu dosegel prvi gol za člansko reprezentanco, v nedeljo pa je hitro dodal še prvega v Ligi narodov. Foto: Reuters

Vrhunec tekme: Mat v dveh potezah
Slovenija je povedla s prvim strelom v okvir vrat na tekmi. Po izgubljeni žogi Kosovcev v 22. minuti je Slovencem uspel hiter prenos igre na napadalno polovico. Sandi Lovrić je nato z diagonalno podajo z desne na levo stran presekal nasprotno obrambo, Haris Vučkić pa je z natančnim strelom po tleh v oddaljenejšo vratnico matiral kosovskega čuvaja mreže Arijaneta Murica.

Kosovo prvič zagrozilo šele v 33. minuti
Pred golom ni bilo veliko akcije, pobuda je bila v nogah gostov, po slovenskem vodstvu pa se je igra le razživela. Kosovo je sicer do prvega poskusa iz igre prišlo šele v 33. minuti, ko je Arbër Zeneli z vrha kazenskega prostora zgrešil vrata Jana Oblaka. V naslednji akciji je sledil prvi prekršek za rumeni karton – desni bočni branilec Petar Stojanović zaradi nabranih kartonov ne bo smel zaigrati na tekmi v sredo v Moldaviji. Iz prostega strela je Zeneli udaril naravnost proti vratom, kar pa ni bila težava za Oblaka.

Sorodna novica Akos: Omejitve glede prenosov Lige narodov ne veljajo

Oblak s parado preprečil Celini izenačenje
A s prvimi poskusi je Kosovo prevzelo pobudo in resno zagrozilo z izenačenjem. Leart Paqarada je najprej močno udaril s prostega strela, po odbiti žogi pa je bil Celina nenatančen. A že v naslednji akciji v 43. minuti je bil Bersant Celina izjemno natančen, a se je Oblak izkazal s parado, s katero je preprečil izenačenje.

Mrtvilo v drugem delu
Pobuda Kosovcev se je nadaljevala v drugem polčasu, a brez nevarnih zaključkov. Osrednja branilska naveza Miha Mevlja-Miha Blažič je bila previsoka ovira za gostitelje, ki so se zaman zaletavali v slovensko obrambo, ki ji je iz vrat mirno poveljeval kapetan Oblak. Z relativno poznimi menjavami gostitelji niso prišli do spremembe izida, kvečjemu bi morali Slovenci bolje izkoristiti veliko odprtega prostora.

V sredo sledi Kišinjev
Kosovo je po razočaranju in porazu s Severno Makedonijo za uvrstitev na Euro 2020 doživelo nov poraz, s čimer ostajajo pri eni sami točki. Slovenija je z drugo zmago v drugi sezoni Lige narodov ohranila stik z Grčijo, ki je sočasno doma z 2:0 premagala Moldavijo.

Ravno z Moldavci se bo izbrana slovenska nogometna četa pomerila na naslednji tekmi – v 4. krogu Slovenija gostuje na stadionu Zimbruja v moldavskem glavnem mestu Kišinjev. Sočasno bodo Grki, ki vodijo zaradi boljše razlike v golih, gostili Kosovo.


LIGA NARODOV

Liga C, skupina 3

KOSOVO – SLOVENIJA 0:1 (0:1)
Vučkić 22.

Kosovo: Muric; Hadergjonaj, Drešević, Aliti, Paqarada; Shala (84./Muslija), V. Berisha; Zhegrova (89./ Hasani), Celina, Zeneli (78./Kastrati); Kololli (83./Rashani).

Slovenija: Oblak; Stojanović, Blažič, Mevlja, Balkovec; Rep (55./Bohar), Bijol, Kurtić, Verbič (75./Skubic); Vučkić (85./Kramer), Lovrić (85./Vetrih).

Sodnik: Andrew Madley (Anglija)

GRČIJA – MOLDAVIJA 2:0 (1:0)
Bakasetas 45./11-m, Mantalos 50.
RK: Posmac 45./Moldavija

GRČIJA             3  2 1 0  4:1  7
SLOVENIJA          3  2 1 0  2:0  7
KOSOVO             3  0 1 2  2:4  1
MOLDAVIJA          3  0 1 2  1:4  1

Sreda ob 20.45:
MOLDAVIJA – SLOVENIJA
GRČIJA – KOSOVO