"Situacija v stranki je zelo resna, stranka še nikoli ni bila tako nizko, kot je danes," je dejal Šteiner, ki se mu zdi pomembno, da se stranka poenoti. Osebno si želi, da bi do kongresa prišli z enim samim kandidatom, saj meni, da trenutna situacija znotraj stranke z več kandidati lahko privede do več frakcij, kar bi bilo po njegovem mnenju najslabše za stranko.

Zato se je odločil svojo kandidaturo umakniti. "Menim, da je moja odločitev čisto na mestu, ker ne pomeni resignacije, ampak dejansko pomeni, da stranka mora stopiti skupaj in iti na pot proti izzivom, da še naprej ostane parlamentarna stranka," je svojo odločitev po srečanju s strankino poslansko skupino pojasnil Šteiner. Glede preostalih dveh kandidatov pa se zavzema za podporo nekdanjemu predsedniku Karlu Erjavcu. Ocenjuje, da bo najverjetneje deležen bistveno večje podpore v poslanski skupini.

Priprave na izvedbo kongresa stranke DeSUS, ki so ga sklicali po odstopu predsednice Aleksandre Pivec, kroji vse slabša epidemiološka slika, zato se dogovarjajo o načinu, kako bi ga izvedli. Dejstvo je, tako Šteiner, da kongres ne bi mogel potekati digitalno, saj stranka na to ni pripravljena, tudi precej starejših je v stranki. Tako da bo to najverjetneje potekalo pisno, je še povedal Šteiner, ki verjame, da bo DeSUS-u tudi na naslednjih volitvah uspelo prestopiti parlamentarni prag.

Šteiner je potrdil, da je še vedno kandidat za vodenje urada za demografijo, a dodal, da bodo videli, kaj bo prinesel čas. Osebno meni, da bi urad za demografijo moral voditi minister, ker je lahko po njegovem mnenju le tako delo urada bistveno bolj postavljeno v ospredje in lahko prinaša boljše rezultate, kot pa če gre samo za direktorja, ki ni član vlade.