Javnomnenjske ankete DeSUS-u ne kažejo svetle prihodnosti. Foto: BoBo
Javnomnenjske ankete DeSUS-u ne kažejo svetle prihodnosti. Foto: BoBo

Za predsednika stranke kandidirajo Karl Erjavec, Srečko Felix Krope in Dominik Šteiner. Mogoče je, da bi še kakšna kandidatura prispela s torkovo pošto. Kandidature je mogoče vlagati tudi na samem kongresu, a se to doslej še nikoli ni zgodilo.

Jurša: Nad kandidaturo Karla Erjavca nisem presenečen

Prvi poslanec DeSUS-a Jurša. Foto: BoBo
Prvi poslanec DeSUS-a Jurša. Foto: BoBo

Poslanska skupina o kandidatih do torka še ne bo govorila, želi pa z vsakim opraviti pogovor, je v izjavi v parlamentu povedal vodja poslanske skupine Franc Jurša. Želi si, da bi v poslanski skupini skupno podprli enega kandidata, ni pa nujno, da se bo to zgodilo.

Jurša po lastnih besedah ni vedel, da bo med kandidati tudi nekdanji predsednik stranke Karl Erjavec. A ob njegovi kandidaturi ni bil posebej presenečen, saj je Erjavec, ko se je z njim pogovarjal, "večkrat izrazil bojazen za to stranko". Ali bo Erjavca podprl, Jurša ni želel razkriti, volitve so tajne in to bo zadržal v tajnosti, volil pa bo tako, kot misli, da bo prav za stranko, je pojasnil.

Na vprašanje, kaj bi vnovičen prihod Erjavca na čelo stranke pomenil za obstoj DeSUS-a v trenutni koaliciji, je Jurša ponovil, da o tem, ali bo stranka v tej ali oni koaliciji, ne odloča en človek, ampak organi stranke in tudi poslanska skupina. "Če bo prišlo do tega, se bomo vsi skupaj usedli in se pogovorili o delu v naprej," je dejal.

Z delom v obstoječi vladi so zadovoljni

Sorodna novica Bratušek: SMC-ju in DeSUS-u bomo ponudili alternativo, da skočita z vlaka norosti

Snovalci t. i. koalicije ustavnega loka jih še niso povabili k pogovorom. Pobuda za koalicijo ustavnega loka je po njegovih besedah legitimna, to pravico imajo. Mnenja pa je, da bi morali dejansko voditi politiko, ki ne bi bila povezana le z rušenjem vlade, ampak bi bila najprej vsebinska s predstavitvijo, kaj bi želeli narediti takega, česar vlada doslej ni naredila. V DeSUS-u so za zdaj s tem, kar so dosegli v zdajšnji desnosredinski vladi, zadovoljni in pričakujejo, da se bo uresničilo, kar je zapisano v koalicijski pogodbi.

Sorodna novica Programsko usklajevanje nastajajoče koalicije in čakanje na DeSUS

Jurša je tudi prepričan, da se bodo po izvolitvi novega predsednika stranke v koaliciji znova pogovarjali o tem, ali naj bo na čelu urada za demografijo direktor ali pa morda minister brez resorja. Po odloku, ki ga je sprejela vlada, bo urad vodil direktor, prvotno pa je bilo predvideno, da bo na čelu urada minister brez resorja. Na vprašanje, ali sprememba ni bila usklajena z njimi, je odvrnil, da so se o tem pogovarjali, "odločali pa so na vladi".

Podgoršek si želi stare slave stranke

Sorodna novica Podgoršku zelena luč matičnega odbora

Kandidat za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek, ki naj bi na ministrskem mestu zamenjal zadnjo predsednico DeSUS-a Aleksandro Pivec, je v izjavi novinarjem ocenil, da bo novi predsednik stranke, kdor koli to bo, imel zelo zahtevno nalogo, da "stranko poenoti, konsolidira, jo spravi nazaj v tirnice stare slave". Neke spremembe zagotovo bodo, meni Podgoršek. "Ali govorimo tudi o kakršnem koli posegu na mojo funkcijo, je pa verjetno danes povsem prezgodaj govoriti," je dodal.

Na vprašanje, kako gleda na morebitno Erjavčevo vrnitev, je Podgoršek, ki je veljal za podpornika Pivčeve, odgovoril: "Stranka DeSUS si zasluži nekoga, ki obvlada politiko, ki bo sposoben nazaj zgraditi mostove, kjer so se ti porušili." Meni, da bi bilo prav, da bi se, če bo imenovan za ministra, skupaj s poslansko skupino in ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem uskladili pri podpori kandidatu. Prepričan je namreč, da stranka DeSUS, če jo želijo konsolidirati in poenotiti, v tem trenutku potrebuje enotno podporo poslancev in ministrov enemu kandidatu.

Erjavec se je že sestal z Damijanom