Učitelji bodo na daljavo z učenci predelali le izbrane učne snovi. Foto: Pixabay
Učitelji bodo na daljavo z učenci predelali le izbrane učne snovi. Foto: Pixabay

Šolarji višjih razredov devetletke so se na daljavo šolali že pred jesenskimi počitnicami, jutri se jim bodo pridružili še najmlajši, ki sami brez pomoči staršev ne zmorejo pouka prek računalnika, zato bo šolanje najmlajših v precejšnjem obsegu na ramenih staršev. Zavod za šolstvo je po besedah njegovega direktorja Vinka Logaja učiteljem poslal navodila za izvedbo pouka v virtualnem učnem okolju.

Sorodna novica "Vsak dan takšnega pouka prinaša škodo učencem in učiteljem"

"Pouk na daljavo ni pouk v učilnici in zato si ne moremo predstavljati, da bomo izvajali pouk na daljavo na tak način, da bo učenec ves čas v stiku z učiteljem," je za Radio Slovenija dejal Logaj. Ob tem je opozoril, da marsikdo od kolegov po treh urah različnih sestankov prek videokonferenčnih sistemov ugotavlja, kako je utrujen. "Zdaj naj mi pa nekdo pove, ali učenci lahko zdržijo šest ali sedem ur," je opozoril Logaj.

Šole so sicer prilagodile urnike za pouk na daljavo. Učitelji bodo na daljavo z učenci predelali le izbrane učne snovi. Za učitelje in dijake poklicnih in strokovnih šol pa je svojevrsten izziv pouk strokovnih predmetov in prakse na daljavo. Ravnateljica Srednje šole tehniških strok Šiška Ljubljana Darinka Martinčič Zalokar je pojasnila, da so za učitelje dodatno nabavili grafične tablice in pripravili dodatna gradiva.

"Nekateri učitelji prihajajo v šolo, kjer snemajo vaje in jih predvajajo dijakom. Povezali smo se s podjetji, ki so nam zastonj ponudila licenco za delo od doma tudi za dijake. V tem času bomo poskušali narediti čim več stvari, ki jih lahko naredimo na daljavo," je dejala ravnateljica. Ob tem je izrazila željo, da bi se dijaki čim prej vrnili v šolo, kjer bo praktični pouk lahko potekal v živo.

Dostop do računalnikov in širokopasovnega medmrežja

Čeprav je šola na daljavo postala nova realnost v epidemiji, številni učenci še vedno nimajo računalnika za takšen pouk, marsikje po državi tudi ne ustreznega dostopa do medmrežja. Zato so v iztekajočem se tednu šole in dobrodelne organizacije še zbirale računalnike za učence, ponekod so šole že poslale učna navodila učencem po običajni pošti.

Vrtci v prihodnjem tednu ostajajo odprti le za nujno varstvo.