Ali bodo osnovnošolci prihodnji teden nadaljevali šolanje na daljavo? BoBo
Ali bodo osnovnošolci prihodnji teden nadaljevali šolanje na daljavo? BoBo

Vlada je sklenila, da vzgojno-izobraževalni zavodi prihodnji teden ostajajo zaprti. Na podlagi sklepa ministrstva se vzgojno-izobraževalni proces v vseh osnovnih, glasbenih in srednjih šolah v naslednjem tednu izvaja na daljavo. Prav tako je v visokošolskih ustanovah, seveda po njihovi samostojni odločitvi. Vrtci bodo v prihodnjem tednu na podlagi presoje vrtcev in županov opravljali le nujno varstvo otrok za starše, ki ne morejo zagotoviti varstva na drug način, je na novinarski konferenci vlade sporočila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Vlada bo ureditev spet proučila prihodnji teden.

"Z danes sprejetim sklepom se nekako vračamo pri svojem delu v čas, ki je veljal v času prve spomladanske covidne krize. Verjamem, da se bomo vsi skupaj z razumevanjem in medsebojno pomočjo ter lastnim, odgovornim zaščitnim vedenjem znali uspešno odzvati in pomagati k izboljševanju epidemiološke slike v celotni državi ter v šolskem in vrtčevskem prostoru. Število okuženih v obeh je še vedno aktivno prisotno, se pa stanje tudi zaradi ukrepov preteklih dveh tednov izboljšuje. Izboljšuje se toliko, da smo lahko ponovno sposobni izvesti proces izobraževanja na daljavo po celotni šolski verigi," je povedala.

Omejitve gibanja ostajajo

Težave pri sledenju pouku

Starši mlajših učencev ob tem opozarjajo, da otroci iz prve in druge triade ne zmorejo sami slediti pouku po spletu, zaradi služb pa ne morejo skrbeti še za njihovo šolanje doma. Šolanje na daljavo je težava tudi za prebivalce na podeželju, ki nimajo dostopa do spleta, pogosto so tudi brez telefonskega signala. Gre za tako imenovane bele lise, kjer operaterji ne vidijo ekonomske upravičenosti za vzpostavitev omrežja, je poročal Radio Slovenija.

Otroci ponekod na Koroškem brez dostopa do interneta

V skoraj polovici koroških občin je več sto območij, kjer živijo prebivalci, ki nimajo dostopa do širokopasovnega spletnega omrežja, pogosto so tudi brez telefonskega signala. Gre za t. i. bele lise, posamezna območja torej, kjer slovenski operaterji, ki sicer zagotavljajo dostopnost, ne vidijo ekonomske upravičenosti, saj bi omrežje morali graditi na težje dostopnih in od mestnih središč oddaljenih terenih. Samo v Črni na Koroškem je 270 takih območij, kjer živijo prebivalci brez dostopa do širokopasovnega omrežja, prav toliko jih je na drugem koncu Koroške, v občini Podvelka, bele lise se množijo še po vsej Mežiški dolini, je poročala Metka Pirc za Radio Slovenija.

Brez rednih ur športne vzgoje ter ob začasno zaprtih športnih klubih, društvih in telovadnicah pa se v teh dneh številni starši sprašujejo tudi o tem, kako poskrbeti za zadostno telesno dejavnost otrok in mladostnikov. Kmalu po spomladanskem valu epidemije so v javnost prišli skrb vzbujajoči podatki raziskave fakultete za šport o velikem padcu telesne pripravljenosti slovenskih otrok. Meritve, ki so jih pri več kot 20.000 osnovnošolcih opravili maja in junija, kažejo upad vseh gibalnih sposobnosti, največji pa pri vzdržljivosti in koordinaciji celotnega telesa, je poročal Radio Slovenija. Čeprav so upad pričakovali, so za strokovnjake izsledki šokantni. Gibalna učinkovitost je namreč upadla pri skoraj dveh tretjinah otrok, pri povprečnem otroku za več kot 13 odstotkov. Kot je za Radio Slovenija opozoril Vedran Hadžić z ljubljanske fakultete za šport, bi dodatni upad lahko povzročile tudi trenutne razmere.