Okužbe se množično širijo po domovih za starejše občane. Foto: EPA
Okužbe se množično širijo po domovih za starejše občane. Foto: EPA
Minister Janez Cigler Kralj na novinarski konferenci vlade. Foto: Zajem zaslona
Minister Janez Cigler Kralj na novinarski konferenci vlade. Foto: Zajem zaslona

"Ob zelo visokih številkah novookuženih stanovalcev v domovih starejših občanov, včeraj je bilo takšnih več kot 200, točneje 229, ob tem pa še dodatnih 65 okuženih med zaposlenimi, kar skupaj znese skoraj 300 okužb v enem dnevu, pa bi veljalo danes spregovoriti tudi o razmerah v domovih starejših občanov in ukrepih ministrstva, ki bodo sledili," je na novinarski konferenci, posvečeni stanju v domovih starejših občanov, v uvodu dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj pa je predstavitev protikoronskih ukrepov začel z besedami: "Lahko rečemo, da smo sredi težkega obdobja, sredi težkega tedna za celo Slovenijo, hkrati pa tudi za resor, ki ga pokrivam. Še posebej za področje socialnovarstvenih zavodov, kamor spadajo tudi domovi za starejše." Število okužb se povečuje tako med stanovalci kot med zaposlenimi.

Od skupaj okoli 19.000 stanovalcev v domovih za starejše občane je trenutno aktivno okuženih 1551 stanovalcev, od skupaj 12.287 zaposlenih pa 718 zaposlenih okuženih. "Žal, tukaj mi dovolite, da izrazim sožalje vsem svojcem ob vsaki izgubi svojega bližnjega," je minister Cigler Kralj izrekel sožalje in hkrati pozval k upoštevanju vseh varnostnih ukrepov, ki jih je sprejela vlada, "še posebej poziv k ostajanju doma in začasni prekinitvi stikov in obiskov".

Sorodna novica O Gantarjevem predlogu glede ukrepov razpravljala koalicija, odločitev v četrtek

Okužbe v domovih za starejše občane

Trenutno je največji porast okužb z več kot 10 na novo okuženih stanovalcev in zaposlenih v naslednjih domovih za starejše: 18 novookuženih stanovalcev in trije zaposleni so v domu starejših občanov Preddvor. V domu starejših občanov Nova Gorica je na novo okuženih 29 stanovalcev, dva sta bila premeščena v bolnišnico, okuženi pa so tudi štirje zaposleni. V Novem mestu je v domu starejših na novo okuženih 45 stanovalcev in dva zaposlena. Medgeneracijski center Bistrica-Domžale ima na novo okuženih 20 stanovalcev ter 8 zaposlenih. Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane ima na novo okuženih 11 stanovalcev in štiri zaposlene. Dom pod Gorco Maribor imam na novo okuženih 12 stanovalcev, 14 je že ozdravljenih v tem domu, in štiri zaposlene. Dom starejših občanov Ilirska Bistrica ima na novo okuženih 10 stanovalcev, 14 že ozdravljenih, in pet zaposlenih. V DEOS centru starejših Gornji Grad pa je na novo okuženih 11 stanovalcev in en zaposlen.

V petih posebnih socialnovarstvenih zavodih je po besedah Ciglerja Kralja trenutno 121 okuženih uporabnikov, kar je sedem več kot prejšnji dan; in 70 zaposlenih, na srečo pa se ta številka v zadnjem dnevu ni povišala. "Če je bilo dejstvo, da v prvem valu 90 odstotkov domov ni imelo okužbe s koronavirusom, je zdaj v drugem valu – lahko rečem – razmerje obrnjeno. Več kot 80 odstotkov domov že ima virus v domu ali pa je imelo izkušnjo tega," je dejal. "Še enkrat je na mestu poziv tudi zaposlenim v socialnovarstvenih zavodih, da v tem težkem obdobju ravnamo preventivno, da resno jemljemo vse pozive k temu, da zaščitimo sebe, svoje bližnje, predvsem pa stanovalce domov za starejše," je minister apeliral tudi na delavce v domovih za starejše občane.

V Metliki dom starejših razkužuje robot

Porast potrjenih okužb v severnoprimorskih domovih za starejše, okužene bi lahko preselili v dve šolski telovadnici

Na severnem Primorskem se po vnovičnih testiranjih v domovih za starejših zvišuje število okuženih. Najhuje je v obeh enotah Doma upokojencev Nova Gorica, v Podsabotinu in Novi Gorici, z več kot 80 okužbami med stanovalci. Zato je novogoriška občina poiskala primerne lokacije, kjer bi v primeru večjih potreb lahko vzpostavila rdečo cono.Vodstvo občine je že določilo dva objekta, kjer bi lahko uredili večjo rdečo cono, če bi bilo to potrebno. Kot je za STA povedal novogoriški župan Klemen Miklavič, bi lahko to uredili v šolskih telovadnicah v Novi Gorici in Dornberku, kjer je na voljo tudi talno gretje in so zato najprimernejše za ta namen.

V šempetrski bolnišnici je po besedah strokovne direktorice bolnišnice Dunje Savnik Winkler trenutno 38 covidnih bolnikov, od tega sedem na intenzivni negi. Dodatno bi lahko namestili še šest bolnikov. Savnik Winklerjeva je povedala, da bi sicer lahko namestili še večje število postelj, a jim primanjkuje ustrezno usposobljenega kadra, prav tako je premalo tudi ustrezne opreme, kot so npr. medicinske postelje.

Šesti sveženj prinaša spremembe za lažjo kadrovsko popolnitev domov za starostnike iz bazena brezposelnih oseb. Foto: EPA
Šesti sveženj prinaša spremembe za lažjo kadrovsko popolnitev domov za starostnike iz bazena brezposelnih oseb. Foto: EPA

Kaj prinaša šesti protikoronski sveženj?

Cigler Kralj je na vladni novinarski konferenci predstavil tudi ukrepe v šestem protikoronskem svežnju s področja ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Zastavili so tri glavne prioritete: odziven trg dela, celovita skrb za starejše ter pregleden in do uporabnika prijazen socialni sistem.

Glede dela v socialnovarstvenih zavodih je pomembna predvsem sprememba, ki uvaja spodbudo za tiste, ki bodo sklenili pogodbo za določen čas zaradi nadomeščanja odsotnih delavcev zaradi izvajanja ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe. "V zadnjih dveh mesecih se je z dodatnimi kadri okrepilo 77 naših izvajalcev, in sicer se je na novo zaposlilo 118 ljudi, 114 se jih je vključilo prek javnih del, angažirali smo upokojence in študente; ti so opravili skoraj 30.000 ur," je pojasnil minister Cigler Kralj.

Obveznost sprejema zaposlitve

Šesti protikoronski sveženj prinaša tudi spremembe glede aktivacije brezposelnih za premagovanje kadrovskih stisk. "Obveznost sprejema primerne zaposlitve bo nastopila takoj po vpisu v evidenco brezposelnih oseb in ne šele po poteku treh mesecev od vpisa, kot je to zdaj. Umika se pogoj, da je zaposlitev opredeljena v zaposlitvenem načrtu," je pojasnil minister. Umika se tudi pogoj, da v evidenci brezposelnih ni drugih oseb, za katere bi bila ta zaposlitev ustrezna. Cilj sprememb je torej okrepiti obveznost in zavedanje brezposelnih, da se javljajo na napotitve in udeležujejo razgovorov.

"Lahko navedem tudi že nekaj konkretnih podatkov. Da smo s tem ukrepom zagotavljanja dodatnega kadra že uspešno realizirali nekaj dodatnih zaposlitev; in sicer, okrepili smo naše izvajalce v zadnjem mesecu s 182 novimi zaposlenimi. Kar nekaj smo jih vključili prek javnih del, angažirali smo tudi študente, upokojence, ki so skupaj opravili veliko, veliko ur," je navedel minister Cigler Kralj.

Krizni dodatek v rdeči in sivi coni

Dodatek za delo v sivi in rdeči coni (30 odstotkov osnove plače) po novem velja ne glede na razglašeno epidemijo. "Na ta način se bo zaposlene dodatno nagradilo za delo v rdeči in sivi coni neodvisno od določb kolektivne pogodbe, ki v času epidemije že zagotavlja osebam dodatek v višini 65 odstotkov," je sklenil minister.

Minister Janez Cigler Kralj o aktualnem stanju v domovih za starejše