Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ob pol devetih zjutraj se je po Sloveniji začelo množično cepljenje proti covidu-19, večinoma med stanovalci domov za starejše. V nedeljo so cepili stanovalce domov za starejše, ki covida-19 še niso preboleli in so v cepljenje privolili. Med prvimi cepljenimi so bili tudi zdravstveni delavci, ki v domovih za starejše delajo neposredno z oskrbovanci, in tudi nekaj najbolj izpostavljenih zdravstvenih delavcev v bolnišnicah.

Nekdanji direktor Steklarne Rogaška Jože Pelko iz rogaškega doma za starejše pred cepljenjem ni imel treme, samega cepljenja pa, kot je dejal, skorajda ni čutil. "Ljudje bi se morali zavedati tega, da se je treba zaščitno vesti do sebe in do drugih. Mislim, da je v tem rešitev," je poudaril.

Upokojeni nadškof Franc Kramberger je bil pred cepljenjem nekoliko vznemirjen, vendar pa je popolnoma zaupal medicinski stroki in cepljenju.

Sorodna novica Bojana Beović: "Cepivo nam bo povrnilo naše normalno življenje"

"Zato smo iskreno hvaležni vsem raziskovalcem za njihovo nadčloveško prizadevanje za to zdravilo," je dejal. Od cepiva pričakuje, da bomo ostali zdravi. "Vsi vemo, da je zdravje največje bogastvo in tudi največja vrednost, ki jo človek ima," je poudaril.

Angelca Butenko, ki je bila prva cepljena v ljubljanskem domu za starejše Fužine, je tik po cepljenju povedala, da je cepljenje ni nič bolelo. Butenkova se je še zahvalila za možnost, da je lahko med prvimi prejela cepivo proti covidu-19. "Bila bi presrečna, če bi vsi Zemljani imeli možnost, da bi bili cepljeni," je še dejala.

"Odločila sem se v trenutku"

V domu za starejše na ljubljanskih Fužinah je v drugem valu od 240 zbolelo 71 stanovalcev, 10 jih je umrlo. Za cepljenje pa se jih je odločilo 98. Za nekatere to ni bila lahka odločitev.

"Na začetku sem bila zelo skeptična. Bila so različna mnenja, vendar sem se po razgovoru z zdravstvenimi delavci in podporo družine odločila za cepljenje," je za Radio Slovenija povedala cepljena stanovalka Zora.

"Za cepljenje sem se odločila tudi v dogovoru z domačimi. Želela sem se nekako zaščititi, da bi se lahko dlje dobivala z njimi," je pojasnila stanovalka Mija. "Sploh nisem pomišljala drugega, kot da se bom cepila," pa je bila odločna Helena.

Silva pa je poudarila, da se nikoli v življenju ni cepila, ne za gripo ne za kakšno drugo stvar. "Glede na sedanjo situacijo sem odločila v trenutku," je dejala.

Poleg oskrbovancev in nekaj zaposlenih v domovih za starejše bodo v nedeljo in ponedeljek cepili tudi 550 zdravstvenih delavcev na intenzivnih terapijah v bolnišnicah.