Cepivo mora biti shranjeno pri izredno nizkih temperaturah. Foto: Reuters
Cepivo mora biti shranjeno pri izredno nizkih temperaturah. Foto: Reuters

Tovornjak iz Pfizerjeve tovarne v belgijskem mestu Puurs so zgodaj zjutraj pričakali na meji in ga s policijskim spremstvom pripeljali v lekarno ljubljanskega UKC-ja. Tam so ga pregledali in dostavili na Nacionalni institut za javno zdravje (NIJZ). Zdaj ga tam pripravljajo za pričetek cepljenja, ki se bo začelo v nedeljo.

"Prišlo je darilo za vse na svetu. Imamo varno in učinkovito cepivo za vse. Ni se 'rezalo' zavojev, da bi prišlo prej. Cepivo gre najprej tja, kjer je najbolj etično in smiselno, v domove za starejše. Samo cepljenje pa je tisto, ki bo rešilo življenja. Ne cepivo. Cepivo je podvig znanosti, cepljenje pa bo podvig naše družbe. Ko boste prišli na vrsto za odločitev, je samo ena odločitev racionalna – da zavihaš rokav. Ni čas za teorije zarote in lažne preplahe. Ni razloga, da se ne bi cepili. Da bomo imeli kolektivno imunost, je treba cepiti najmanj 60 odstotkov populacije. Kdaj jo bomo dosegli, je odvisno tudi od distribucije cepiva. Nekaterih drugih cepiv ne bo tako zahtevno shranjevati in razdeljevati kot Pfizerjevo," je na novinarski konferenci povedal predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ-ju Mario Fafangel.

Opozoril je tudi pred lažnimi novicami, pred preplahom. Opozarja ljudi, naj bodo pozorni na vir informacij, kajti lahko se zgodi, da bo nekdo cepljen, tik pred tem pa je bil izpostavljen okužbi.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Letos 16.575 odmerkov cepiva

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je pojasnila, da bodo odmerki cepiva danes pripravljeni in v nedeljo prepeljani do zdravstvenih domov, ki bodo poskrbeli za cepljenje v domovih starejših občanov (DSO). V DSO-jih je okoli 20.000 oskrbovancev, od katerih pa jih je okoli polovice virus že prebolela oziroma so okuženi.

"Cepljenje bo tako zagotovljeno za najranljivejše prebivalce. Poleg njih bodo cepljeni tudi zdravstveni in drugi delavci, ki delajo s to najranljivejšo populacijo, in najbolj izpostavljeni delavci v bolnišnicah," je povedala državna sekretarka. Najprej pa se bodo cepili stanovalci in zaposleni v DSO-jih, ki še niso bili okuženi.

Po njenih napovedih bo do konca leta v Slovenijo prispelo 16.575 odmerkov cepiva oz. bo cepljenih toliko ljudi. Enaka količina odmerkov se nato pričakuje vsak teden v prihodnjem letu.

Po treh tednih je, kot je poudarila, potrebno cepljenje z drugim odmerkom cepiva, da se zagotovi čim večja zaščita cepljenih.

Za cepljenje proti covidu-19 velja vrstni red prednostnih skupin. "Takoj za stanovalci DSO-jev, tam zaposlenimi, zdravstvenimi delavci pride na vrsto skupina, v kateri so bolniki in starejši, ki živijo zunaj institucij, ter kritična infrastruktura. Imamo še nekaj zaposlenih, pri katerih je pomembno, da se čim prej cepijo. Nato pride na vrsto splošna populacija, kjer bo prednostno upoštevana prijava. Vendar bodo prednostno cepili izbrani osebni zdravniki. Če bo dovolj cepiva, bodo organizirane tudi druge enote za cepljenje," je pojasnila.

Cepivo Pfizerja in BioNTecha ima zelo simbolično ime – Comirnaty, kar je v angleškem jeziku sestavljenka iz "community", "immunity", RNK in covid – ali po naše cepljenje za skupnost.

V nedeljo se začenja covid cepljenje
Novinarska konferenca vlade: Magajne, Fafangel in Kacin

Doslej je bilo s cepivom Pfizerja in BioNtecha cepljenih v svetu že 3,5 milijona ljudi, samo v Združenem kraljestvu 700.000. Kdo bo v Sloveniji cepljen prvi oziroma kje, še niso povedali.

Sorodna novica Članice EU-ja hkrati prejele cepivo. Madžarska in Slovaška cepljenje že začeli.

Cepivo naj bi zagotavljalo imunost vsaj osem mesecev

Drugi odmerek bodo prejeli po treh tednih, imunost naj bi nastopila po sedmih dneh pri Pfizerjevem cepivu, cepivo Moderne, ki ga pričakujemo v prvem tednu januarja, pa bo pred boleznijo zaščitilo po 14 dneh od cepljenja. Tisti, ki so covid že preboleli, za zdaj ne bodo cepljeni, imunost naj bi pri njih držala vsaj tri mesece, ko bo cepiva v državi dovolj, pa bodo tudi ti povabljeni k cepljenju, je poročal Radio Slovenija.

Cepivo pa naj bi zagotavljalo zaščito vsaj osem mesecev, če ne še dlje. Mesečno naj bi v Slovenijo prihajalo okoli 60.000 odmerkov, še več ko bo na voljo tudi cepivo Moderne, nato cepivo podjetij AstraZeneca in Johnson&Johnson. Mesečno naj bi se nato cepilo po 100.000 ljudi, tako naj bi do konca maja ali začetek junija dosegli 50 odstotno precepljenost prebivalstva, je dejal vladni govorec Jelko Kacin. Za kolektivno imunost naj bi sicer potrebovali vsaj 60 odstotno precepljenost.

Vabljeni k sodelovanju v raziskavi o odnosu do cepljenja proti virusu SARS-CoV-2, ki jo pripravljajo študentje Medicinske fakultete Univerze v Mariboru skupaj z ekipo COVID-19 Sledilnika. Raziskava je dostopna tukaj.

Predsednik Pahor poziva k cepljenju

Predsednik republike Borut Pahor meni, da bo cepivo skoraj zanesljivo končalo to zdravstveno krizo, zato poziva vse, naj premislijo o cepljenju.

Cepil se bo tudi sam. S predsednikom vlade Janezom Janšo in predsednikom državnega zbora Igorjem Zorčičem so sicer razmišljali, da bi se za zgled cepili med prvimi, a so presodili, da za to ni potrebe. Glede na razpoložljive podatke namreč v Sloveniji večina ljudi z naklonjenostjo gleda na cepljenje. "Zato smo se odločili počakati, da pridemo na vrsto," je dejal. Naj premislijo o tem, da bi se cepili, je pozval tudi vse prebivalce Slovenije.

Sledilnik: V petek potrjenih 365 okužb

Po podatkih vlade so v petek po 1336 opravljenih PCR-testih potrdili 358 okužb. To pomeni, da je bilo pozitivnih 26,8 odstotka izvidov testov.

V petek je bilo opravljenih še 125 hitrih antigenskih testov, od tega je bilo pozitivnih brisov sedem, kar predstavlja 5,6 odstotka. Skupno število okužb za petek znaša 365.

V bolnišnicah se zdravi 1165 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 209 na intenzivni negi. Umrlo je 25 bolnikov s covidom-19.