V Društvu novinarjev Slovenije in Sindikatu novinarjev Slovenije pričakujejo, da bo vlada po uveljavitvi v torek sprejetega sedmega protikoronskega zakona izpolnila naložene obveznosti glede financiranja Slovenske tiskovne agencije. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
V Društvu novinarjev Slovenije in Sindikatu novinarjev Slovenije pričakujejo, da bo vlada po uveljavitvi v torek sprejetega sedmega protikoronskega zakona izpolnila naložene obveznosti glede financiranja Slovenske tiskovne agencije. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Po določbi, ki so jo v sedmi protikoronski zakon vnesli na predlog stranke SMC, se Slovenski tiskovni agenciji (STA) ne glede na to, ali je z ustanoviteljem sklenila pogodbo, iz državnega proračuna za leto 2021 za opravljanje javne službe zagotovijo sredstva v skladu s sprejetim poslovnim načrtom agencije. Neizplačan znesek nadomestila za opravljanje javne službe v letošnjem letu pa mora ustanovitelj zagotoviti iz proračuna države v sedmih dneh po uveljavitvi zakona.

Sorodna novica DZ potrdil sedmi protikoronski zakon, ki vsebuje tudi možnost prisilnega upokojevanja

V Društvu novinarjev Slovenije menijo, da gre za pozitiven premik, ki bo Slovenski tiskovni agenciji zagotovil financiranje javne službe. Dodajajo, da je to sicer zagotavljal že obstoječi zakon o STA-ju, "a so v Uradu vlade za komuniciranje (Ukom) razlog za nespoštovanje zakona iskali v zlonamerni interpretaciji določil pogodbe o financiranju, sklenjene med agencijo in Ukomom".

Rešitev, ki so jo predlagali v SMC-ju, zdaj omogoča financiranje STA-ja tudi brez sklenjene pogodbe. V društvu pa pričakujejo, da bo vlada sledila zakonskim določbam in po uveljavitvi zakona svoje obveznosti nemudoma poravnala. "STA predstavlja steber slovenskega medijskega prostora in mora ostati neodvisna od vsakokratne vlade," so zapisali na svoji spletni strani.

Sindikat: Ukom je ogrozil delovanje javne službe in informiranje javnosti

Tudi v novinarskem sindikatu ugotavljajo, da poslanci niso sprejeli nič več ali manj, kot je uzakonjeno že v posebnem zakonu o STA-ju, po katerem je ustanovitelj dolžan zagotoviti institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost ter financiranje javne službe.

"Temeljna načela je grobo prekršil vladni urad za komuniciranje, ki je s prekinitvijo financiranja ogrozil delovanje javne službe in informiranje javnosti," opozarjajo v sindikatu.

Kot so zapisali, je državni zbor po dveh neuspešnih pozivih parlamentarnega odbora za kulturo, naj vlada zagotovi nemoteno financiranje javne službe, svojo zahtevo zdaj podkrepil še z zakonom.

Tudi v sindikatu pričakujejo, da bo vlada naložene obveznosti izpolnila. Ob tem se predvsem zaposlenim in vodstvu Slovenske tiskovne agencije zahvaljujejo "za vztrajnost in pokončno držo, da kljubujejo finančnemu izsiljevanju in političnim pritiskom, ki bi prizadeli verodostojnost informiranja javnih in zasebnih medijev v celotnem medijskem prostoru".

Ukom je financiranje STA-ja ustavil po tistem, ko od agencije ni dobil vseh zahtevanih podatkov in dokumentacije. Na STA-ju so mu jo namreč odrekli, saj so presodili, da je z nekaterimi posegel v uredniško avtonomijo, do nekaterih pa lahko po zakonu o gospodarskih družbah dostopa le vlada kot edina družbenica. Pri tem so se sklicevali tudi na pridobljeno pravno mnenje.