Cedevita Olimpija je v tej sezoni že v enem tednu dvakrat igrala z istim nasprotnikom. V Evropskem pokalu je v Turčiji takrat dvakrat na kolena spravila Bursaspor. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija je v tej sezoni že v enem tednu dvakrat igrala z istim nasprotnikom. V Evropskem pokalu je v Turčiji takrat dvakrat na kolena spravila Bursaspor. Foto: www.alesfevzer.com

"Budućnost zagotovo igra najboljšo košarko v Ligi ABA in je pričakovano pri vrhu lestvice. Imeli so nekaj težav, ki pa so jim prav prišle, saj so se med premorom odpočili in osvežili. Igrajo z veliko energije, kar smo lahko videli na zadnji tekmi proti Partizanu. Zagotovo je pred tekmama v vlogi favorita, saj ima dolgo klop in na vsakem položaju dva vrhunska igralca. Če želimo pozitiven rezultat, bomo morali pokazati precej več kot na zadnjih tekmah, predvsem v fizičnem stiku. Bolj bomo morali razmišljati o posameznikih nasprotnega moštva in kako jih ustaviti. Morali bomo izkoristiti male osebne napake, da se ne razigrajo," je pred napornim tednom, ob koncu katerega jih v nedeljo čaka še gostovanje v Splitu, povedal Jurica Golemac.

Najprej je v torek na vrsti dvoboj 2. kroga drugega dela Evropskega pokala. Sploh prvič se bo ta faza Eurocupa igrala v Ljubljani, za zmaje pa, če želijo v igri za napredovanje v četrtfinale ostati v dobrem položaju, je zmaga kar nujna. Med osem namreč vodita prvi dve mesti v skupini. Olimpija, ki je v tej sezoni na domačem parketu dobila vseh pet evropskih tekem, je drugi del začela z zanesljivim porazom pri Virtusu v Bologni (90:76), ki velja za prvega favorita kar celotnega tekmovanja, ne le skupine, Budućnost pa je na domačem parketu Morače nadigrala Bourg (108:80). Čeprav črnogorska zasedba ne meče veliko za tri točke, kar je sicer eno glavnih ljubljanskih napadalnih orožij, pa je bila na obračunu s francoskim moštvom njena trojka kar 13/19. Četudi niso tako izraziti strelci izza črte, pa je trener Olimpije poudaril: "Budućnost ima odlične ostrostrelce. Ko se jih dobro pokrije, se veliko prostora odpira pod košem, kjer izvrstno igra Reed. Z Mitrovićem so dobili globino. Recimo Cobbs ne meče veliko za tri, a je odličen s polrazdalje. Enako velja za Ivanovića. Med sezono jih je okrepil še Della Valle, ki prinaša dodano vrednost, saj gre za še enega ostrostrelca, na katerega bomo morali biti zelo pozorni."

Budućnost ima precej širši izbor nevarnih igralcev. V Evropskem pokalu jih pet dosega dvomestno število točk, najboljši strelec pa je Nikola Ivanović. Odličen branilec je tudi nekdanji član Cedevite Justin Cobbs, na krilu je glavni adut Melvin Ejim, pod obročema pa Willie Reed. Foto: Budućnost VOLI/Liga ABA
Budućnost ima precej širši izbor nevarnih igralcev. V Evropskem pokalu jih pet dosega dvomestno število točk, najboljši strelec pa je Nikola Ivanović. Odličen branilec je tudi nekdanji član Cedevite Justin Cobbs, na krilu je glavni adut Melvin Ejim, pod obročema pa Willie Reed. Foto: Budućnost VOLI/Liga ABA

Na drugi tekmi brez Luke Rupnika

"Na teh zadnjih dveh tekmah Budućnosti smo videli veliko energije. Kot pravim, so sveži, odpočiti in zares delujejo dobro. Vidi se, da so veliko trenirali, imajo tudi nekatere nove akcije in v obrambi so še agresivnejši. Veliko rotirajo, zato noben igralec ne pride v rdečo cono, s tem pa ne pade agresivnost. Na vsakem položaju imajo po dva kakovostna igralca in večina jih je že nekaj časa skupaj, tako da se dobro poznajo. Z Reedom, ki je bil odsoten zaradi kazni, so veliko pridobili, saj dobro zapira prostor pod obročem in je proti njemu res težko prodirati. So v odlični formi, kar nam ne gre na roko, po drugi strani pa se morda ekipa po dveh tako dobrih rezultatih malo sprosti in mogoče tudi naslednjega nasprotnika lahko nekoliko podcenjuje. Če želimo zmagati, bomo morali odigrati eno najboljših tekem v sezoni," je dodal Golemac, ki je bil lani, potem ko je zapustil Koper Primorsko in preden je prevzel Olimpijo, blizu prihoda na podgoriško klop.

Olimpija in Budućnost se seveda dobro poznata. Torkov obračun bo prvi evropski po letu 2002, ko sta se tedaj srečali v Evroligi. V tej sezoni se sicer še nista pomerili, sta pa odigrali pripravljalni dvoboj tik pred začetkom, ko je bila Budućnost v Kranjski Gori boljša z 72:62. Zdaj se bosta v mesecu in pol srečali kar štirikrat. V tem tednu ju v manj kot 48 urah čakata dve medsebojni tekmi, zatem bo naslednja jadranska na sporedu že v soboto, 6. februarja, nato pa še 9. marca v zadnjem krogu tega dela Evropskega pokala. V torek je torej najprej na vrsti obračun Evropskega pokala, v četrtek pa še preloženi 5. krog Lige ABA, ki je bil tedaj odpovedan na dan tekme, saj so Podgoričani v nedeljo dopoldne sporočili, da zaradi okužb s koronavirusom ne bodo pripotovali v Slovenijo. "Težava je, ker Rupnik na drugi tekmi ne bo igral (ko bi morala biti tekma prvotno na sporedu, še ni bil član Olimpije, op. a.). Menjal se bo koncept igre, rotacija … Torej isti nasprotnik, a dva različna dvoboja. Morali bomo biti pozorni, kako bomo delili minutažo in rotirali," je dejal Golemac.

Budućnost je napadalno zelo močna ekipa. Igralci vedo, kaj hočejo. Moramo jim otežiti njihovo delo, da se bodo nosilci trudili za vsako posest. V obrambi moramo ostati čvrsti vseh 40 minut. Nekaj tekem smo že odigrali dobro v obrambi. Moramo biti osredotočeni, da ne bo padcev, ko v nekaj minutah povsem izgubimo ritem. Drago nas je stal slabši skok tako v obrambi kot v napadu. Če poskrbimo za to, se lahko nadejamo dobrega rezultata.

Kendrick Perry

Blažič in Perry potrebujeta več pomoči

V četrtek, ko bo zagotovo priložnost v vlogi drugega organizatorja igre dobil mladi Dan Duščak, bo tako še večje breme na Kendricku Perryju, ki v navezi z Jako Blažičem blesti že vso sezono. Sta glavna nosilca igre, ki sta konstantno tudi prva strelca Olimpije. Razigrana sta bila proti Virtusu, ko sta skupaj dala 47 točk, a so tedaj manjkali koši preostalih zmajev. "Težava nastane, ko se malce utrudita oziroma ko gresta na klop. Takrat se ustavi v napadu, kjer nismo več dovolj agresivni. Veliko se pogovarjamo in iščemo taktične rešitve. Skušamo napadati, kjer smo močnejši. Potrebujemo tudi Rupnikovo kreacijo. Njega nekoliko iz tira vrže, ko eno tekmo igra, potem drugo, ki je zaostala, ne. Jones in Brown sta bila na zadnji tekmi nekoliko slabša, a premoreta individualno kakovost, tako da sem prepričana, da bosta dala svoje," je dodal Golemac.

Čeprav sta bila v Bologni razigrana le dva posameznika, pa so bile glavne težave v obrambi, kjer sta znova manjkali prava trdnost in agresivnost, ko so se nasprotniki prevečkrat sprehodili do obroča oziroma so prelahko prihajali do odprtih metov, hkrati pa je bila težava znova skok, kar je pomanjkljivost že kar vso sezono: "Z obrambo ne moremo biti zadovoljni. Imamo precej lukenj. Predvsem moramo biti boljši v fizičnem stiku in pri zapiranju skoka. Veliko se posvečamo temu in poudarjamo na treningih. Prepričan sem, da bomo boljši, a verjetno potrebujemo več časa. Ne morem reči, da fantje nočejo. Rezultat zaradi teh težav precej trpi. Nismo dovolj agresivni, saj dopustimo preveč lahkih košev. Ne naredimo male osebne napake, s katero bi prekinili ritem. Ko odigramo dobro obrambo, pa dobimo veliko košev iz teh drugih napadov, kar dvigne nasprotnikovo samozavest in negativno vpliva na našo. Garaš v obrambi, potem pa dobiš koš iz teh nikogaršnjih žog."

Skupinski del Evropskega pokala je Budućnost v konkurenci Metropolitansa, Unicaje, Mornarja, Ulma in Brescie s polovičnim izkupičkom končala na četrtem mestu. V Ligi ABA je ob Zvezdi in Mornarju ena treh ekip, ki imajo le dva poraza. Foto: Budućnost VOLI/Liga ABA
Skupinski del Evropskega pokala je Budućnost v konkurenci Metropolitansa, Unicaje, Mornarja, Ulma in Brescie s polovičnim izkupičkom končala na četrtem mestu. V Ligi ABA je ob Zvezdi in Mornarju ena treh ekip, ki imajo le dva poraza. Foto: Budućnost VOLI/Liga ABA

Perry: Skok je že kar nekaj časa šibka točka

"Mentaliteta mora biti prava. Poskrbeti moramo za vsako posest, vsako žogo. Najslabše je, ko igraš dobro obrambo 20 sekund, potem pa izgubiš skok. To je velik udarec za vsako ekipo. Obrambni skok je naša šibka točka že kar nekaj časa. Moramo biti bolj osredotočeni. Vsak posameznik mora biti pozoren, da ne dopusti, da bo igralec, ki ga pokriva, dobil skok. Ko nam bo to konstantno kolektivno uspevalo na tekmah, bomo videti precej bolje," je trenerjev besede potrdil Perry, ki je z dobrimi 17 točkami na tekmo deveti strelec Evropskega pokala. Skupaj z Blažičem, ki je s povprečjem 18,6 celo drugi strelec, dosegata skoraj po 36 točk, tretji strelec Olimpije Rion Brown pa manj kot devet.

Toda še enkrat, ključ do uspeha se skriva v obrambi. Namreč težko je, sploh na taki ravni in proti tako kakovostnim moštvom, konstantno držati visok napadalni ritem, defenzivno pa ekipa lahko s pravo energijo in koncentracijo nadomesti tudi slab ofenzivni dan. "Moramo biti bolj osredotočeni. Ključna je konstantnost. Tekma je dolga in ves čas moramo držati raven intenzivnosti, ne pa le 30, 35 ali 39 minut. Vseh 40 šteje. Na trenutke igramo zelo dobro, na trenutke pa tudi zelo slabo. Moramo zmanjšati te padce in črne minute, ki nas drago stanejo tako v napadu kot v obrambi. Zgodi se nam, da v napadu ne najdemo ritma, pa potem to tudi vpliva na obrambo. To se ne sme dogajati oziroma mora biti obramba rešitev," je sklenil 28-letni Američan.


Evropski pokal, drugi del, skupina G, 2. krog, torek ob 20.30:
CEDEVITA OLIMPIJA – BUDUĆNOST

Sreda ob 18.45:
JL BOURG EN BRESSE – VIRTUS BOLOGNA

Lestvica:                            
BUDUĆNOST               1  1 0  28  2
VIRTUS BOLOGNA          1  1 0  14  2
CEDEVITA OLIMPIJA       1  0 1 -14  1
BOURG EN BRESSE         1  0 1 -28  1

Liga ABA, preložena tekma 5. kroga, četrtek ob 19.00:
CEDEVITA OLIMPIJA – BUDUĆNOST

Lestvica
MORNAR                14 12  2  119 26
MEGA SOCCERBET        15 10  5   75 25
IGOKEA                13 10  3   47 23
CRVENA ZVEZDA         12 10  2  181 22
BUDUĆNOST             12 10  2   88 22
PARTIZAN              15  7  8   28 22
CEDEVITA OLIMPIJA     12  9  3  111 21
SPLIT                 15  5 10  -74 20
FMP                   14  5  9  -56 19
KRKA                  12  5  7  -23 17
BORAC                 12  4  8  -26 16
CIBONA                12  3  9 -109 15
ZADAR                 11  2  9  -61 13
--------------------------------------
KOPER PRIMORSKA       15  0 15 -300  0

Na seznamu so slovenski košarkarji, ki igrajo na najvišji ravni, reprezentančni kandidati in obetavni slovenski košarkarji, ki že igrajo v članski konkurenci.

Košarkar (klub)TekmaMi.Točke (met)Sk.Po.
Nejc Barič (Krka)

15. krog DP: Rogaška-Krka 74:79

31

5 (0/3 za dve, 1/4 za tri)

5

5

Jaka Blažič (Cedevita Olimpija)

1. krog 2. del EC: Virtus-Olim. 90:76

35

25 (5/10 za dve, 4/4 za tri)

4

3

Saša Ciani (Dynamic/SRB)

17. krog DP: Sloga-Dynamic 89:74

6

0 (0/1 za dve)

0

0

Vlatko Čančar (Denver Nuggets/ZDA)

Denver-Utah 105:109

Denver-Golden State 114:104

Brooklyn-Denver 122:116

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

Žiga Dimec (Cedevita Olimpija)

1. krog 2. del EC: Virtus-Olim- 90:76

12

4 (2/3 za dve)

3

0

Luka Dončić (Dallas Mavericks/ZDA)

Dallas-Chicago 101:107

Milwaukee-Dallas 112:109

Charlotte-Dallas 93:104

38

36

35

34 (7/19 za dve, 6/11 za tri)

28 (11/17 za dve, 1/7 za tri)

34 (9/16 za dve, 5/9 za tri)

16

10

13

15

13

9

Goran Dragić (Miami Heat/ZDA)

Miami-Detroit 100:120

Philadelphia-Miami 125:108

Philadelphia-Miami 137:134

31

/

/

12 (4/9 za dve, 0/2 za tri)

/

/

3

/

/

10

/

/

Zoran Dragić (Baskonia/ŠPA)

20. krog DP: Baskonia-Betis 103:76

20. krog EL: Maccabi-Baskonia 91:82

19. krog EL: Fenerbahče-Bask. 96:76

5

16

16

0 (0/2 za tri)

8 (3/6 za dve, 0/1 za tri)

12 (4/9 za dve, 0/3 za tri)

0

3

3

1

3

0

Gregor Glas
(Dnyamic/SRB)

17. krog DP: Sloga-Dynamic 89:74

32

19 (4/8 za dve, 1/5 za tri)

6

4

Alen Hodžić (Cedevita Olimpija)

1. krog 2. del EC: Virtus-Olim. 90:76

12

3 (1/6 za tri)

1

1

Gregor Hrovat (Cholet/FRA)

16. krog DP: Gravelines-Cho. 100:96

39

12 (5/6 za dve, 0/6 za tri)

7

02

Jan Kosi (Krka)

15. krog DP: Rogaška-Krka 74:79

8

0 (0/3 za dve)

0

1

Luka Lapornik (Krka)

15. krog DP: Rogaška-Krka 74:79

16

7 (3/3 za dve)

5

1

Miha Lapornik (Heroes Den Bosch/NIZ)

3. krog DP: Den Helder-Bosch 94:86

38

22 (0/5 za dve, 5/8 za tri)

3

1

Jurij Macura (FMP/SRB)

15. krog ABA: FMP-Split 96:92

15

8 (1/2 za dve, 1/1 za tri)

5

5

Blaž Mahkovic (Helios Suns)

15. krog DP: Helios-Podčetrtek 68:67

30

10 (1/3 za dve, 1/4 za tri)

6

3

Blaž Mesiček (Split/HRV)

18. krog DP: Split-Dubrava 99:65

15. krog ABA: FMP-Split 96:92

31

18

20 (4/8 za dve, 2/4 za tri)

5 (2/5 za dve, 0/1 za tri)

2

3

9

3

Jordan Morgan (Unics Kazan/RUS)

VTB: Himki-Unics 87:93

1. krog 2. del EC: Andorra-Un. 66:73

18

29

7 (2/5 za dve)

4 (2/6 za dve)

1

10

1

2

Edo Murić (Cedevita Olimpija)

1. krog 2. del EC: Virtus-Olim. 90:76

24

6 (0/1 za dve, 1/3 za tri)

3

1

Aleksej Nikolić (Partizan/SRB)

poškodovan

Alen Omić (JL Bourg-en-Bresse/FRA)

poškodovan

Klemen Prepelič (Valencia/ŠPA)

20. krog DP: Burgos-Valencia 78:83

20. krog EL: Valencia-Zvezda 91:71

19. krog EL: Milano-Valencia 95:80

/

/

16

/

/

12 (1/1 za dve, 2/4 za tri)

/

/

0

/

/

2

Matic Rebec (Rouen Metropole/FRA, 2. liga)

7. krog DP: Souffel-Rouen 89:77

31

13 (1/3 za dve, 2/6 za tri)

5

4

Luka Rupnik (Cedevita Olimpija)

1. krog 2. del EC: Virtus-Olim. 90:76

10

1 (0/3 za tri)

0

1

Žiga Samar (Fuenlabrada/ŠPA)

20. krog DP: Zaragoza-Fuen. 105:85

/

/

/

/

Žan Mark Šiško (Bayern München/NEM)

13. krog DP: Bayern-Hamburg 85:71

20. krog EL: Bayern-Real 76:81

19. krog EL: Bayern-Zenit 82:80

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

Miha Škedelj (Krka)

15. krog DP: Rogaška-Krka 74:79

20

18 (3/5 za dve, 4/5 za tri)

6

3

Jan Špan (Gipuzkoa San Sebastian/ŠPA)

20. krog DP: Joventut-Gipu. 90:94

12

6 (3/6 za dve, 0/3 za tri)

0

1

Gašper Vidmar (Reyer Venezia/ITA)

16. krog DP: Brindisi-Venezie 77:89

6

2 (1/3 za dve)

1

0