Rogla leži v občini Zreče. Foto: BoBo/Alen Milavec
Rogla leži v občini Zreče. Foto: BoBo/Alen Milavec

"Kljub veliki želji upravljavcev smučišča in smučarjev se je izkazalo, da je dejansko število smučarjev predvsem v luči vladnega ukrepa, ki gibanje omejuje zgolj na občino bivanja, zelo majhno," so odločitev o zaprtju pospremili v podjetju Unitur.

Kot so poudarili, je podjetje gospodarski subjekt, ki mora v tem nepredvidljivem položaju ravnati še posebej odgovorno, zato so bili primorani sprejeti odločitev, da se smučišče Rogla, ki je tri vlečnice zagnalo v soboto, z vključno torkom že spet zapira.

Dodali so, da bodo vladne ukrepe še naprej skrbno spremljali in se jim sproti prilagajali, obiskovalce pa prosijo za razumevanje in jih pozivajo, naj spremljajo obvestila na njihovih spletnih straneh in družbenih omrežjih.

Pod budnim očesom zdravstvenih inšpektorjev

Sorodna novica Ni več treba gledati skozi okno in Kranjska Gora se zdi kot St. Moritz

Naprave so že zagnali tudi na mnogih drugih slovenskih smučiščih, upoštevanje vseh ukrepov in navodil NIJZ-ja pa so spremljali redarji, policisti in inšpektorji.

Medtem ko je bilo konec tedna v večini države oblačno in megleno, pa se je v Kranjski Gori predvsem v nedeljo prikazalo tudi sonce. Želja po užitkih na snegu je v Zgornjesavsko dolino privabila veliko Gorenjcev, ki lahko prehajajo meje občin, pa tudi tistih, ki so v Kranjski Gori prijavili začasno bivališče.

Upoštevanje pravil za nadaljevanje sezone

Ta konec tedna na Krvavcu sicer niso imeli velikega obiska, saj je bilo precej megleno, boljši obisk pa so imeli med tednom. Več smučarjev si obetajo naslednji konec tedna, ko je napovedano lepše vreme, želijo pa jim ponuditi tudi dodatne proge. Zato bodo, ko bodo vremenske razmere to dopuščale, znova začeli umetno zasneževati.

Kot je poudaril Luka Vrančič iz RTC-ja Krvavec, se zelo trudijo z ukrepi in tudi s pozivanjem smučarjev, naj jih upoštevajo. "Hvaležni smo, da lahko v teh časih smučamo, zato se moramo držati pravil, da bomo lahko nadaljevali smučarsko sezono," je poudaril Vrančič, ki je prepričan, da se tega zaveda tudi velika večina smučarjev.

Zaradi megle je bil po relativno dobri soboti v nedeljo slabši obisk tudi na Voglu. Če bi bile razmere normalne, bi v teh dneh vseeno imeli precej več smučarjev, je prepričana Aleksandra Fiorelli iz Žičnic Vogel Bohinj. Tako pa je obisk vremenu in epidemiološkim razmeram primeren. "Predvsem smo veseli, da smo lahko začeli obratovati," je poudarila Fiorellijeva. Ob tem upa, da bodo smučišča lahko ostala odprta tudi za praznike. Opozarja pa, da imajo zaradi negotovosti precej težav glede zaposlovanja sezonskih delavcev.

Sorodna novica Še to zimo oživljajo smučišče Zatrnik, najprej vijuganje za najmlajše

Otroci spet na Zatrniku

Še posebej veseli so začetka sezone na Zatrniku, kjer je po vrsti let ta konec tedna znova stekla smuka. Ekipa RTC Zatrnik, ki je letos začela oživljati nekdaj priznano smučarsko središče, je za začetek zagnala nizkovrvne vlečnice, in kot je povedal direktor RTC Zatrnik Aleš Zalar, je bil obisk zelo dober. Smučarji, predvsem družine z majhnimi otroki, so prišli iz cele Gorenjske in ne le bližnje okolice. Dober je bil tudi odziv samih Gorjancev, ki so jim ponudili brezplačne vozovnice.

"Začetek je bil tak, kot smo si ga želeli in zamislili, zdaj pa gremo naprej," je poudaril Zalar. Prepričan je, da je odličen obisk v prvih dneh obratovanja jasen kazalnik, da za oživitev gorjanskega centra na Zatrniku obstaja javni interes.