Predsednik Borut Pahor je stranke pozval na srečanje o osredotočenju na ključne teme. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Predsednik Borut Pahor je stranke pozval na srečanje o osredotočenju na ključne teme. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Predsednik republike Borut Pahor je svojo pobudo za pogovore in sodelovanje političnih strank nadgradil s pozivom k srečanju vseh predsednikov parlamentarnih strank, na katerem bi rad preveril stališča do svojega predloga, da bi bilo dobro, da bi stranke dosegle strinjanje o osredotočenju na spopad z epidemijo, okrevanje po njej in predsedovanju EU-ju.

Sorodna novica Pahor: Vlada dobi dobro oceno, a nižjo kot spomladi

Pahor se je že večkrat javno zavzel za vzpostavitev dialoga in sodelovanja med parlamentarnimi strankami, saj je prepričan, da bi bili tudi pri spopadu z epidemijo covida-19 uspešnejši, če bi bilo to vzpostavljeno.

Danes pa je šel še korak dlje in je predsednicama in predsednikom parlamentarnih strank poslal povabilo na srečanje.

V njem med drugim navaja, da bo Slovenija letos zaznamovala tridesetletnico razglasitve samostojnosti in njene obrambe, pa tudi mednarodnega priznanja in ustavnosti države.

"V teh treh desetletjih smo vzpostavili razmeroma trden demokratični politični sistem, utemeljen v parlamentarni demokraciji. Izkušnja kaže, da smo zmogli tudi najtežje preizkušnje in znali sprejeti tudi najtežje odločitve, ker smo se o njih pogovarjali," je spomnil.

Ob tem je ocenil, da "je tega pogovora, tudi na ravni voditeljev parlamentarnih strank, danes premalo". Zato jih vabi na srečanje, saj meni, da bi bil "tak pogovor v trenutku, ko smo soočeni z eno najtežjih preizkušenj, lahko zelo koristen".

Tri teme, ki jih je naštel, pa so po njegovih besedah "teme izrednega pomena", ki jih ima "za skupne vsem, ne glede na siceršnje politične razlike, v skupno dobro".

Datum srečanja, če se bodo na Pahorjev odziv prvaki strank odzvali pozitivno, še ni določen.

Šarec kritičen do Pahorjevega molka glede pomembnih tem

Na Pahorjev odziv pa se je medtem že odzval prvak LMŠ-ja Marjan Šarec. Kot je zapisal, bi predsednikov poziv jemal mnogo iskreneje, če ta po njegovem mnenju ne bi "molčal ob vseh poskusih uničevanja pravnega reda in ustavne ureditve". "Ob nobeni pomembni temi, ki zadeva bistvena vprašanja, se žal niste oglasili. Kadrovanja, napadi na medije, poseganje v avtonomijo neodvisnih institucij, žaljenje po družbenih omrežjih, molk ob koruptivnih dejanjih vlade in posledično molk ob napadih na žvižgače, ki so na to opozorili ... vedno ste molčali," je poudaril.

Med drugim je Šarec spomnil na to, da so opozicijske stranke na področju spopadanja z epidemijo predlagale vrsto amandmajev k vsem dozdajšnjim protikoronskim svežnjem, koalicija pa jih je zavračala kot po tekočem traku.

Sorodna novica Šarec: Enotnost politike Janša in Pahor razumeta kot enoumje

"Stoodstotno nadomestilo bolniških odsotnosti, denimo, smo predlagali že zdavnaj, zato da ljudje ne bi bolni hodili na delo. Zdaj se ugotavlja, da je to eden večjih problemov. Vsi protikoronski paketi so imeli 'podtaknjence', člene, ki tja absolutno ne sodijo, saj omejujejo človekove pravice. Že po svoji naravi pa ne sodijo v interventne zakone. Niste se oglasili, da bi branili človekove pravice. Namesto tega smo vas videli na družbenih omrežjih med uporabo otroških igral, ki otrokom niso dostopna, saj so oblepljena s trakom zaradi epidemije. Tudi vaše neizmerne sreče ob obisku frizerja ne bi bilo treba deliti z nami, saj to ni pomembno za državljane in državljanke," je med drugim zapisal predsednik LMŠ-ja.

"Predsednik naj se raje temeljito pogovori s predsednikom vlade"

Glede predsedovanja EU-ju pa meni, da je o tem sploh težko govoriti, ker nas je Janševa vlada "zunanjepolitično popolnoma osamila": "Fiasko v zvezi z volitvami v ZDA je v nebo vpijoč, znotraj EU-ja smo se premaknili proti Višegrajski skupini, kjer je problem vladavine prava. A kot sem zasledil, vi to podpirate in 'napore' zunanjega ministra zelo cenite."

Zaradi vsega navedenega se Šarcu zdi jasno, da je predsednikov poziv, ki je verjetno usklajen s predsednikom vlade, zgolj "poskus vreči vse v isti koš in dobiti pokritje za vse aktivnosti vlade". Pahorju zato predlaga temeljit pogovor s premierjem Janšo o tem, ali se mu zdi, da pelje državo po pravi poti. "Ko obtoži starše, ki protestirajo, da izvajajo politični boj, je jasno, da je izgubil stik z realnostjo, namesto da bi razrešil ministrico za šolstvo in začel normalno komunicirati z državljani in državljankami."

Ob koncu je še dodal, da "kot predsednik največje opozicijske stranke težko sedim v salonu in leporečim, medtem ko so ljudje v stiskah. A ne zaradi nesodelovanja politike, temveč zaradi samovolje vladajočih in vašega molka."

"Za enotnost ni osnovanega pogoja: ni zaupanja"

Tanja Fajon, prvakinja stranke SD, je vabilo predsednika države sprejela, a hkrati meni, da je tudi on odgovoren za to, da so politične razmere prišle tako daleč. Foto: BoBo
Tanja Fajon, prvakinja stranke SD, je vabilo predsednika države sprejela, a hkrati meni, da je tudi on odgovoren za to, da so politične razmere prišle tako daleč. Foto: BoBo

Za razliko od Šarca pa je Pahorjevo vabilo sprejela predsednica SD-ja Tanja Fajon. A od pogovora nima visokih pričakovanj, je zapisala v odgovoru. Meni namreč, da s to vlado enotnost ni mogoča, saj ni zaupanja. "Ne delim namreč vaše ocene, da vlada dobro upravlja epidemijo, saj takšno oceno demantira dejstvo, da smo po številu mrtvih zaradi koronavirusne bolezni v svetovnem vrhu. To tragično dejstvo ni le posledica objektivnih okoliščin, temveč tudi napačnega in škodljivega ravnanja ali neukrepanja vlade," je odgovorila na vabilo predsednika republike.

Strinja se, da bi bila enotnost pri obvladovanju epidemije, pri predsedovanju Svetu EU-ja in pri razvojnem okrevanju koristna. "Vendar za takšno enotnost ni osnovanega pogoja: ni zaupanja. Vlada je s svojim radikalnim delovanjem, netenjem sovraštva in nestrpnosti, podrejanjem neodvisnih institucij, nesposobnostjo sodelovanja ter odnosom do vseh, ki mislijo drugače, pokazala, da ni vredna zaupanja ne opozicije ne ljudi," je zapisala.

Fajonova Pahorju: Bojim se, da ste tudi sami odgovorni za to, da so politične razmere prišle tako daleč

Opozorila pa je tudi na vlogo predsednika. "Bojim se, da ste tudi sami odgovorni za to, da so politične razmere prišle tako daleč," je poudarila Fajonova. Dodala je, da je že zdavnaj pričakovala jasno besedo predsednika republike, ki se bo opredelil proti pojavom, ki ne smejo imeti mesta v slovenski sedanjosti in ne v prihodnosti. "Ti pojavi namreč ogrožajo osnovne demokratične in ustavne vrednote. Njihovo varovanje pa razumem kot osnovno poslanstvo predsednika republike," je zapisala Fajonova.

"Enotnost s to vlado ni mogoča, ker ni mogoča enotnost ne o njeni agendi in ne načinu delovanja. Pogovor lahko prispeva k medsebojnemu razumevanju, ne more pa oprati vladne odgovornosti za vse tragične napake, ki jih je storila in jih bodo čutile še generacije. Enako velja za vašo odgovornost za varovanje naših demokratičnih in ustavnih standardov," je sporočila.

Verjame, da je treba preučiti vse ustavne in demokratične možnosti, da se Slovenijo varno pripelje skozi sedanje izzive. "Prvi korak za to je zamenjava sedanje vlade," meni. Če tega v parlamentu ne bo mogoče doseči, pa upa na Pahorjev poziv k volitvam.

Janša: Odziva Šarca in Fajonove ilustrirata zaplezanost in negativizem opozicije

Predsednik vlade Janez Janša je Pahorjevo vabilo ocenil kot povsem dobronamerno in skrajno nevtralno. Na Twitterju je ocenil, da odziva Šarca in Fajonove "nazorno ilustrirata zaplezanost in negativizem opozicije".

Iz drugih parlamentarnih strank se za zdaj še niso odzvali.