V Južni Afriki so prejeli že milijon odmerkov cepiva, do konca meseca jih pričakujejo še pol milijona. Rok za uporabo cepiva se bo iztekel aprila. Foto: EPA
V Južni Afriki so prejeli že milijon odmerkov cepiva, do konca meseca jih pričakujejo še pol milijona. Rok za uporabo cepiva se bo iztekel aprila. Foto: EPA

Južna Afrika, ki je najhuje prizadeta afriška država v pandemiji covida-19, bi morala v prihodnjih dneh začeti cepilno kampanjo proti covidu-19 z milijoni odmerkov cepiva, ki sta ga razvili AstraZeneca in oxfordska univerza, a so se pristojne oblasti odločile za odložitev začetka cepljenja.

S cepivom AstraZenece že cepijo v nekaterih državah, kot je na primer Združeno kraljestvo. Foto: Reuters
S cepivom AstraZenece že cepijo v nekaterih državah, kot je na primer Združeno kraljestvo. Foto: Reuters

Študija univerze Witatersrand v Johannesburgu in britanskega Oxforda je namreč pokazala, da to cepivo daje le "minimalno" zaščito pred blagim do zmernim potekom covida po okužbi z južnoafriško različico. Ugotovili so, da je učinkovitost le 22-odstotna. Podatkov o učinkovitosti pri hudem poteku še nimajo.

MInistrstvo za zdravje kupuje cepiva drugih proizvajalcev

"To je začasna težava. S cepivom AstraZenece ne moremo cepiti, dokler težave ne razrešimo," je v nedeljo povedal južnoafriški zdravstveni minister Zweli Mkhize. "V prihodnjih štirih tednih bomo prejeli cepivi podjetij Johnson & Johnson in Pfizer," je povedal Mkhize. Rezervirali so tudi 20 milijonov odmerkov cepiva Pfizer/BioNTech. O nakupu se pogovarjajo še z Moderno in proizvajalcem ruskega cepiva Sputnik V.

AstraZeneca že razvija novo cepivo

V AstraZeneci so medtem izrazili prepričanje, da bo njihovo cepivo ščitilo tudi pred hujšim potekom bolezni, čeprav podatkov o tem nimajo. Dodali so, da njihovi znanstveniki že razvijajo cepivo, ki bo delovalo tudi proti južnoafriški različici.

Temu cepivu je v bran stopil tudi britanski državni sekretar, pristojen za cepljenje, Nadhim Zahawi. "Zavedati se moramo, da tudi če je učinkovitost cepiva pri preprečevanju okužbe nizka, je morda še vedno visoko učinkovito pri preprečevanju hude bolezni, hospitalizacije in smrti. To je življenjskega pomena za zaščito zdravstvenega sistema," je zapisal v prispevku za časopis Telegraph.

Avstrija odpira šole

Dodal je, da britanska vlada "zaupa" v svoj trenutni načrt cepljenja proti covidu in "zaščito pred to strašno boleznijo, ki jo bo zagotovil vsem".

Med cepivi najpogostejši delež ravno cepivo AstraZenece

O cepivu AstraZenece bo danes razpravljala tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). To cepivo namreč predstavlja največji delež med cepivi v mednarodni pobudi Covax, katere namen je omogočiti cepljenje tudi revnejšim državam. Od 337,2 milijona odmerkov je 240 milijonov odmerkov cepiva britansko-švedskega podjetja.

Cepljenje s tem cepivom v teh dneh začenjajo tudi v članicah EU-ja. Številne so se odločile, da z njim ne bodo cepile starejših od 65 let, saj ni dovolj podatkov o učinkovitosti v tej starostni skupini.

V Avstriji napetosti med Dunajem in Tirolsko, zaradi južnoafriške različice virusa

Sorodna novica Hrvaška, Avstrija, Danska, Slovaška – učenci se veselo vračajo k pouku na šoli

V Avstriji v zadnjih tednih vzbuja skrbi širjenje južnoafriške različice koronavirusa, ki je bolj nalezljiva od drugih, v deželi Tirolski, kjer so potrdili 165 primerov, pri 230 primerih pa obstaja sum, da gre za južnoafriško različico virusa. Stroka se je zaradi širjenja bolj nalezljive različice zavzela za čimprejšnjo osamitev posameznih krajev ali celotne zvezne dežele, da bi virus zajezili. Tirolske oblasti, ki trdijo, da imajo razmere pod nadzorom, temu nasprotujejo.

V nedeljo se je deželni glavar Günther Platter ves dan o morebitni zaostritvi ukrepov na Tirolskem pogovarjal z zveznim ministrom za zdravje Rudolfom Anschoberjem, a nista dosegla dogovora. Pogovore nadaljujeta danes.

Z današnjim dnem se je sicer v Avstriji končala tretja ustavitev javnega življenja. Po vsej državi lahko po šestih tednih vrata znova odprejo vse trgovine, frizerji, pedikerji, muzeji, knjižnice in živalski vrtovi. V njih mora biti 20 kvadratnih metrov prostora na eno stranko. Obvezne so zaščitne maske tipa FFP2.

So pa avstrijske oblasti po drugi strani zaostrile nadzor na zunanjih mejah. Tako se morajo vsi, ki vstopajo v državo, registrirati in predložiti negativni izvid testa na covid-19. Poleg tega velja obvezna 10-dnevna karantena, ki jo je mogoče ob negativnem izvidu testa po petih dneh prekiniti. Od srede bo negativni izvid testa na novi koronavirus ob vstopu v Avstrijo obvezen tudi za dnevne migrante.