Redno testiranje, ki bo potekalo dvakrat tedensko, bo pogoj za udeležbo učencev pri pouku v šolah, v katere se danes vračajo otroci v avstrijskih zveznih deželah Dunaj in Spodnja Avstrija. V višjih razredih bo pouk potekal izmensko. Starejši učenci bodo morali nositi maske FFP2. V drugih avstrijskih deželah se medtem danes šele začenjajo zimske počitnice, tako da se bodo otroci v šole vrnili prihodnji teden. Foto: EPA
Redno testiranje, ki bo potekalo dvakrat tedensko, bo pogoj za udeležbo učencev pri pouku v šolah, v katere se danes vračajo otroci v avstrijskih zveznih deželah Dunaj in Spodnja Avstrija. V višjih razredih bo pouk potekal izmensko. Starejši učenci bodo morali nositi maske FFP2. V drugih avstrijskih deželah se medtem danes šele začenjajo zimske počitnice, tako da se bodo otroci v šole vrnili prihodnji teden. Foto: EPA

V Avstriji se bodo danes odprle šole, in sicer na Dunaju in v Spodnji Avstriji, prihodnji ponedeljek pa v preostalih zveznih deželah. V celoti se na šole vračajo le učenci ljudskih šol, za druge bo pouk potekal izmenično.

Za učenke in učence bo to zagotovo vesel dan, končno spet v šoli. A pred začetkom pouka se bodo morali testirati. Gre za hitre antigenske teste, pri katerih testne paličice ni treba globoko potisniti v nos. Učenci se bodo testirali sami. Kako to poteka, nam je pokazal dijak dvojezične trgovske akademije v Celovcu Anej Supovec: "Palčko zavrtiš v vsaki nosnici petkrat, potem jo vstaviš v test," je poročala RTV-jeva dopisnica Petra Kos Gnamuš.

Učitelj potem na testno paličico nakaplja šest kapljic tekočine in rezultat testa je znan v petnajstih minutah. Učenci in dijaki se bodo morali testirati dvakrat tedensko. V ljudske šole se naenkrat vračajo vsi učenci, na nižji in višji stopnji srednjih šol pa bo pouk od ponedeljka do četrtka potekal izmenično, v petek pa na daljavo.

Testirali se bodo tudi učitelji

Testirati se morajo tudi učitelji, je povedal ravnatelj dvojezične trgovske akademije Johann Pogelschek: "Bodisi, da se sami pustijo testirati zunaj šolskega poslopja in s tem negativnim testom pridejo. V drugi fazi so na vrsti dijakinje in dijaki na sami šoli," je še poročala o ukrepih v Avstriji RTV-jeva Petra Kos Gnamuš.

H kozmetičarki le z negativnim testom

Po vsej Avstriji lahko danes po šestih tednih svoja vrata znova odprejo vse trgovine, frizerji, pedikerji, muzeji, knjižnice in živalski vrtovi. V njih bo moralo biti 20 kvadratnih metrov prostora na eno stranko. Obvezne bodo zaščitne maske tipa FFP2. Pri ponudnikih storitev, kjer prihaja do bližnjih stikov s strankami, bodo morale te predložiti negativen izvid testiranja na novi koronavirus, ki ne bo smel biti starejši od 48 ur. To ne velja za ljudi, ki so v zadnjih šestih mesecih preboleli covid-19.

V šolo se vračajo tudi učenci na Hrvaškem

Pouk v hrvaških šolah se bo nadaljeval po veljavnem modelu. V večini županij bodo v šolske klopi sedli učenci osnovnih šol in zadnjih razredov srednjih šol, za vse druge srednješolce pa bo ostal pouk na daljavo, razen v Zagrebu in Ličko-senjski županiji, kjer se v šole vračajo vsi srednješolci.

Na Danskem v šolske klopi le učenci do 4. razreda

Tudi na Danskem večina omejitvenih ukrepov ostaja v veljavi, v šolske klopi se bodo vrnili le učenci do 4. razreda osnovnih šol in predšolski otroci. Družili se bodo lahko samo s svojimi sošolci. Starši pa bodo morali v šoli nositi zaščitno masko.

Na Nizozemskem se bodo medtem odprle osnovne šole, pa tudi nekatere trgovine, da bi lahko sprejele naročila. Otroci pa se danes v šolske klopi vračajo tudi v Romuniji.

Slovaška zaradi hitrega širjenja angleške različice virusa previdnejša

Zaradi hitrega širjenja britanske različice novega koronavirusa bodo šole na Slovaškem v nasprotju s prvotnimi načrti odprli le v nekaterih delih države. Na območjih, ki so zaradi hitrega širjenja koronavirusa označena kot črna, šol danes ne bodo smeli odpreti, je v petek sporočil slovaški minister za zdravje Marek Krajči.

Prvotno bi morali v šolske klopi ob strogih pogojih glede obveznega negativnega testa na covid-19 sesti učenci do 10. leta starosti, vendar so se številna mesta in regije odprtju šol odpovedali, saj oblasti niso mogle pravočasno zagotoviti obveznih testov.

V Franciji v šolah prepovedane doma narejene maske

V Franciji so zaostrili ukrepe glede izobraževalnih ustanov. Po novem morajo osebje in učenci v francoskih šolah nositi maske prve kategorije, kar pomeni, da doma narejene maske, ki manj učinkovito preprečujejo širjenje novih različic novega koronavirusa, niso več dovoljene.

Okna v učilnicah morajo odpreti za vsaj nekaj minut vsako uro, v menzah pa morajo biti učenci dva metra narazen, poroča Guardian.

Zdravstvene oblasti so v nedeljo opozorile, da nove različice koronavirusa pomenijo neposredno in resno tveganje, ob tem pa so pozvale k strožjim ukrepom.

Če bo učenec na testu pozitiven na brazilsko ali južnoafriško različico, bo samodejno zaprt cel razred, vsi učenci in učitelji pa bodo testirani.

V več evropskih državah so se učenci vrnili v šole