Foto: MMC RTV SLO/Pixabay
Foto: MMC RTV SLO/Pixabay
Predsednik vlade Janez Janša je infektologinji in nekdanji vodji svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojani Beović podelil spominski znak za njeno delo in požrtvovalnost v boju proti covidu-19. Foto: Twitter/Vlada RS
Predsednik vlade Janez Janša je infektologinji in nekdanji vodji svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojani Beović podelil spominski znak za njeno delo in požrtvovalnost v boju proti covidu-19. Foto: Twitter/Vlada RS

Vlada je pričakovano podaljšala odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, kar pomeni, da se izjeme v statističnih regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko ohranijo. Zaradi poslabšanih epidemioloških razmer v obalno-kraški statistični regiji pa se bodo izjeme zožile na način, kot je določeno za rdečo fazo sproščanja ukrepov.

Vlada je pričakovano za sedem dni, do 5. marca, podaljšala tudi veljavnost petih odlokov, sprejetih na podlagi zakona o nalezljivih boleznih. To so odloki o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom, o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom, o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah in o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih.

Šole po vsej državi ostajajo odprte, je poročala TV Slovenija.

Obalno-kraška regija po novem v rdečem območju


Sorodna novica Po okužbi dvakrat cepljenega zdravnika v UKC-ju Maribor sum na južnoafriško različico virusa

Vozniki taksijev se bodo po novem testirali enkrat tedensko

Vozniki taksijev se bodo morali po novem na novi koronavirus testirati enkrat tedensko. Vlada je na današnji seji namreč izdala odlok, po katerem so prevozi s taksijem dovoljeni, če voznik poskrbi za ustrezno dezinfekcijo vozila, uporabo zaščitnih mask in enkrat tedensko opravi testiranje na novi koronavirus s testom PCR ali hitrim testom.

Dokazila o negativnem testu se bodo upoštevala, če so bila izdana v državi članici EU-ja, državi članici schengenskega območja ali pri organizacijah oziroma pri posameznikih v tretjih državah, ki jih Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznata kot ustrezne in so objavljeni na spletni strani nacionalnega laboratorija.

Obveznost testiranja enkrat tedensko se uvaja tudi za voznike v javnem potniškem prometu in spremljevalno osebje v železniškem prometu, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.
Taksiprevoze lahko opravljajo tudi vozniki, ki imajo dokazilo, da so bili cepljeni proti covidu-19 in je od drugega odmerka v primeru cepljenja s cepivom proizvajalca Pfizer preteklo najmanj sedem dni, v primeru cepiva proizvajalca Moderna najmanj 14 dni in v primeru cepljenja s cepivom proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni, šteto od prejema prvega odmerka cepiva.

Lastnikom vozil, ki jih poganja zemeljski plin, se obeta nižja cena polnjenja rezervoarjev. Vlada je določila besedilo predloga novele zakona, s katerim predlaga, da se zemeljski plin za pogon vozil začasno do konca leta 2025 oprosti plačila trošarine. S tem Slovenija zasleduje cilje na področju zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov v prometu.

Testiranja so oproščeni tudi vozniki taksijev, ki so preboleli covid-19 in predložijo potrdilo o pozitivnem rezultatu hitrega testa ali testa PCR, od odvzema brisa pa je preteklo najmanj 21 dni in največ šest mesecev. Testiranja so oproščeni tudi, če predložijo potrdilo zdravnika, da so preboleli covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev. Enaka izjema od testiranja velja tudi za voznike v javnem potniškem prometu in spremljevalno osebje v železniškem prometu.

Vlada je z izdanim odlokom stopila naproti taksistom, ki so nasprotovali temu, da se morajo testirati na tri dni. Zahtevali so, da tudi zanje velja, da se testirajo enkrat tedensko.

Fortetova ostaja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje

Vlada je Alenko Forte, ki ji je v torek funkcija prenehala, ponovno imenovala za državno sekretarko na ministrstvu za zdravje. Prav tako je Marijo Magajne, doslej državno sekretarko na istem ministrstvu, imenovala za direktorico direktorata za zdravstveno varstvo na zdravstvenem ministrstvu.

Državnima sekretarkama je namreč funkcija prenehala ob menjavi na čelu ministrstva, ko je bil ta teden za novega ministra za zdravje imenovan Janez Poklukar. Pred njim je ministrstvo začasno vodil premier Janez Janša.

Vlada je sprejela besedilo javnega poziva za predlaganje kandidatov za zastopnika pacientovih pravic na posameznih območjih Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Zastopnike je treba imenovati za enote Maribor, Kranj, Murska Sobota in Ljubljana. Poziv bo objavljen na spletni strani ministrstva za zdravje, so zapisali v sporočilu po seji vlade.

Vlada je na nocojšnji seji sprejela še nekaj kadrovskih odločitev na področju zdravstva. Med drugim je podala soglasje k imenovanju Margarete Guček Zakošek za direktorico Splošne bolnišnice Celje za mandat štirih let.

Prav tako je vlada razrešila in imenovala predstavnike ustanovitelja v svet zavoda Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj. Vlada je razrešila Alenko Bradač, Nado Mihajlovič, Darka Loncnarja in Dejana Doberška ter namesto njih do konca mandata (do 13. decembra 2021) v svet zavoda imenovala Mateja Dolenca, Marjana Kristanca, Nežko Poljanšek in Ano Manojlović.

Vlada je podprla odgovora na interpelaciji ministrice za izobraževanje Simone Kustec in ministra za kulturo Vaska Simonitija. Oba očitke iz interpelacij zanikata, so sporočili po seji vlade.

Vlada je razrešila dosedanje in imenovala nove predstavnike ustanovitelja tudi v svet zavoda Bolnišnice Topolšica. Razrešila je Hedviko Stanič Igličar, Jurija Šumečnika, Aleša Ivkovića in Majo Arbeiter ter imenovala Francija Lenarta, Draga Korena, Nejca Klančnika in Egidija Čretnika.

V svetu zavoda Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS ‒ Soča je vlada razrešila Franca Hočevarja, Alenko Kovač Arh, Rajka Lisjaka in Alenko Šik ter na njihova mesta imenovala Mojco Braz, Suzano Tajnik, Zvoneta Čadeža in Petra Minodraša, še piše v sporočilu po seji vlade.