V središču Litije se je zbralo okoli 100 staršev in otrok, ki nasprotujejo zaprtju šol. Foto: Blaž Bratkovič
V središču Litije se je zbralo okoli 100 staršev in otrok, ki nasprotujejo zaprtju šol. Foto: Blaž Bratkovič

Medtem ko se je po testiranju učiteljev za večino učencev prve triade v rdečih regijah nadaljeval pouk v šolah, pa so doma po zgolj štirih dneh pouka v učilnicah znova ostali učenci v obalno-kraški in zasavski regiji, ki sta se v preteklem tednu zaradi slabših epidemioloških razmer znova obarvali v črno.

Potem ko so družine z otroki in drugi prebivalci pretekli konec tedna v omenjenih dveh regijah na protestnih shodih izražali nestrinjanje z vladnimi odločitvami glede vnovičnega zaprtja šol, so ti potekali tudi danes.

Ob 17. uri so se protestniki na območju Zasavja znova zbrali z enako zahtevo po odprtju vzgojno-izobraževalnih ustanov za vse otroke. V središču Litije pred tamkajšnjo osnovno šolo naj bi se popoldne zbralo okoli 100 ljudi. Po informacijah udeleženca protesta so policisti zbrane na samem začetku shoda opozorili, da so na neprijavljenem shodu, in jih pozvali, naj se razidejo, saj jih bodo v nasprotnem primeru oglobili zaradi kršenja vladnih ukrepov. V Trbovljah pa so starši in otroci nestrinjanje znova mirno izražali pred Delavskim domom.

Protestniki so se vnovič zbrali tudi pred Delavskim domom v Trbovljah. Foto: MMC RTV SLO
Protestniki so se vnovič zbrali tudi pred Delavskim domom v Trbovljah. Foto: MMC RTV SLO

Pred osnovnimi šolami starši odlagali šolske torbe

Kot je za Televizijo Slovenija poročal novinar Marko Štor, pa so starši otrok iz zasavske regije že predtem med 7. in 10. uro zjutraj pred osnovne šole v znak protesta prinašali šolske torbe. Pobudniki akcije, gre za svet staršev iz zagorske Osnovne šole Toneta Okrogarja, so poudarili, da so s tem želeli pokazati, da šolske torbe ‒ pred vrati se jih je nabralo približno 20 ‒ sodijo v šolo, in ne pred domače računalnike. Starši ob tem opozarjajo, da v Zasavju kar petina okužb izvira iz DSO-jev, s katerimi učenci in učitelji že več mesecev niso imeli stikov.

Predsednica sveta staršev na Osnovni šoli Toneta Okrogarja Emanuela Škalonja je ob tem poudarila, da se svet distancira od fizičnih protestov, čeprav podpirajo njihovo sporočilo. "Mi smo glas svojih otrok, jih ne izpostavljamo. Šolske torbe prinašamo sami in s tem sporočamo, da spadajo v šole, otroci pa v šolske klopi," je dejala in poudarila, da se zavzemajo za varno vrnitev. "Bojim se, da bo s fizičnimi protesti dosežen nasproten učinek," je dodala. Šolske torbe so se sicer v znak nestrinjanja z odločitvami vlade nabirale tudi pred vrati drugih osnovnih šol v zasavski regiji.

Novi protesti v črnih regijah zaradi šol
Starši z odlaganjem torb pred zaprtimi šolskimi vrati izražajo nestrinjanje z vladnimi odločitvami. Foto: Marko Štor/TV Slovenija
Starši z odlaganjem torb pred zaprtimi šolskimi vrati izražajo nestrinjanje z vladnimi odločitvami. Foto: Marko Štor/TV Slovenija

Na eni izmed šol bojkot pouka na daljavo

Novinarka Sandra Boršič je za Prvi dnevnik poročala, da so tudi pred nekaterimi osnovnimi šolami v obalno-kraški regiji starši dopoldne odlagali torbe svojih otrok. Pred Osnovno šolo Lucija je zjutraj prišlo okoli 50 staršev, s seboj so prinesli torbe in transparente, s katerimi so pozivali k odprtju šol. Predsedniki sveta staršev 24 osnovnih šol obalno-kraške regije naj bi ob tem med starše otrok poslali anketo, v kateri sprašujejo, ali si želijo, da se učenci vrnejo v šole. Na eni izmed šol v regiji se je po poročanju Sandre Boršič za ponovno odprtje šol izreklo več kot 80 odstotkov staršev.

Na Osnovni šoli Cirila Kosmača v Piranu so učenci v znak protesta v večjem številu bojkotirali šolanje prek spleta. Po razgovoru z ravnateljico je predsednica sveta staršev sporočila, da bojkot pouka ni pravi način reševanja trenutnega položaja in da je v tem primeru šola dolžna obvestiti inšpektorat.

Dekan Pedagoške fakultete v Ljubljani Janez Vogrinc: Rešitev mora biti trajna

Poziv vladi, naj vsem učencem nižjih razredov osnovne šole omogoči pouk v učilnicah, je prišel tudi s pedagoških fakultet v Ljubljani in na Primorskem. Dekan Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani Janez Vogrinc, ki je ob dekanji Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem Mari Cotič sopodpisnik javnega poziva vladi in pristojni ministrici Simoni Kustec, je v oddaji Odmevi pojasnil glavne poudarke:

"Poziv se najprej nanaša na to, da je treba vsem učencem, vsaj nižjih razredov osnovne šole, zagotoviti šolanje v šolskih prostorih, ne glede na to, v kateri v regiji so. Ta rešitev mora biti trajna. Položaj v zadnjem obdobju je za učence nesprejemljiv, predvsem za mlajše učence, saj ti potrebujejo rutino in neko stalnost v svojem življenju. Poziv se nanaša tudi na komuniciranje. Menimo, da je za šolstvo izjemno pomembno pravočasno komuniciranje, tako da se lahko v šolah pripravijo na to, kaj jih bo v prihodnjih dneh čakalo. Predvsem pa mora biti ta komunikacija dosledna, kar pomeni, da se nikakor ne sme spreminjati. Šolski sistem potrebuje neko stabilnost. Pozivamo tudi, da se učitelje in vzgojitelje, pa tudi zaposlene v srednjih šolah in na fakultetah uvrsti v prednostno skupino in se jim omogoči čim prejšnje cepljenje."

Pogovor z dekanom Pedagoške fakultete v Ljubljani in državnim sekretarjem na ministrstvu za izobraževanje
Poziv vladi tudi s Pedagoških fakultet v Ljubljani in na Primorskem
Del opozicije za nujno sejo odbora za izobraževanje

LMŠ, SD, Levica in SAB zahtevajo nujno sejo odbora DZ-ja za izobraževanje na temo vrnitve otrok v šole. Maša Kociper iz SAB-a je na novinarski konferenci povedala, da je potreben resen pogovor o tem, ali so javnozdravstvene koristi, da otroci niso v šolah, večje ali manjše od škode, ki zaradi tega nastaja otrokom. "Menimo, da so koristi postale manjše in da je treba prisluhniti strokovnjakom z različnih področij," je povedala Kociprova. Dodala je, da bo seja "namenjena resnemu opozicijskemu pritisku na to, da se šole odprejo in da se vsi otroci vseh razredov vrnejo v šole in vrtce". Luka Mesec (Levica) je v izjavi za medije povedal, da odpiranje in zapiranje šol "kažeta na popolno odsotnost skrbi za ciljno populacijo, torej za otroke in starše", in pojasnil, da v Levici popolnoma razumejo nedeljske proteste pred šolami.

Skrbi ga, ker je iz dneva v dan slabše in da je edini način, da se stvari v državi približno normalizirajo "to, da vlado čim prej zamenjamo". Pedagoški fakulteti univerz v Ljubljani in na Primorskem pa sta na ministrico za izobraževanje, znanost in šport naslovili javni poziv, da vsem učencem nižjih razredov osnovne šole zagotovi izvajanje pouka v šolskih prostorih. Opozarjajo, da je treba pri odločitvah o zapiranju šol upoštevati tudi psihološko in pedagoško stroko. "Otroci za zdrav razvoj v prvih šolskih letih potrebujejo varno psihosocialno okolje, ustrezne in kontinuirane učne spodbude, razlage in navodila, gibanje ter medvrstniške stike, ki jim jih domače okolje lahko nudi le delno," so zapisali v javnem pozivu. V njem med drugim predlagajo, da naj se vsem delavcem v vzgojno-izobraževalnih ustanovah prednostno omogoči cepljenje.

Do 21. ure opravili 18.021 testov, pozitivnih 239 zaposlenih, kar predstavlja 1,3 odstotka testiranih

Po navedbah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Marije Magajne je testiranje s hitrimi testi za učitelje, vzgojitelje in druge zaposlene v vzgoji in izobraževanju po Sloveniji danes potekalo večinoma sočasno s poukom. Ponekod pa so zaposlene v vzgoji in izobraževanju testirali že v nedeljo. Testirali so skupno okoli 2000 šolnikov, delež okuženih pa je podoben kot v preteklem tednu. Pri tem je navedla, da so med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju pred enim tednom s hitrimi testi odkrili 278 pozitivnih, v celotnem tednu pa med vsemi okoli 2000 pozitivnih. Zaposleni, pri katerih so odkrili okužbo, so se osamili, morebitni stiki so bili napoteni v karanteno, verjetnost nadaljnjega prenosa okužbe pa se je s tem močno zmanjšala.

Na testiranju šolnikov v Novem mestu in Mariboru

V ponedeljek do 21. ure so opravili 18.021 testov pri zaposlenih v vrtcih in šolah, od tega je bilo pozitivnih izvidov 239, kar predstavlja 1,3 odstotka testiranih, so sporočili z ministrstva za zdravje. Podoben delež pozitivnih je bil tudi na testiranju šolnikov pred tednom dni, 1,4 odstotka.

Testiranje naj bi danes še pred začetkom pouka organizirali na okoli 90 odstotkih vseh osnovnih šol v rdečih regijah. Kjer tega niso mogli organizirati, je pouk potekal na daljavo in se bodo otroci v šolske klopi vrnili v torek. Testirati so se morali tudi zaposleni v vrtcih v rdečih regijah. Po navodilu ministrstva za izobraževanje so testiranja organizirana čez ves dan, da lahko vzporedno poteka tudi varstvo vseh otrok.

Učitelji in vzgojitelji, ki delajo v stiku z učenci, bodo testiranje opravili drugi teden zapored. Foto: BoBo
Učitelji in vzgojitelji, ki delajo v stiku z učenci, bodo testiranje opravili drugi teden zapored. Foto: BoBo

V regijah, ki so zaradi slabše epidemiološke slike na črnem seznamu ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa ‒ to so goriška, jugovzhodna Slovenija, obalno-kraška, posavska in zasavska regija ‒, je po novem zagotovljeno nujno varstvo za otroke prvih treh razredov osnovnih šol, katerih oba starša ali starš samohranilec so zaposleni v sektorjih kritične infrastrukture. Tudi tisti zaposleni, ki bodo skrbeli za te otroke, bodo morali na testiranje.

V rdečih regijah ‒ to so gorenjska, koroška, osrednjeslovenska, podravska, pomurska, primorsko-notranjska in savinjska ‒ bo tako pouk ta teden potekal za 48.309 učencev, ki obiskujejo prve tri razrede osnovne šole. Zanje skrbi 11.590 učiteljev in drugih zaposlenih. V črnih regijah pa prvo triletje osnovne šole obiskuje 15.845 učencev.

Pečan: Če bo delež okužb nizek, sledi pobuda za odprtje šol v vseh regijah

Kot je povedal predsednik združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan, sam nima informacij, da bi bilo kar koli posebnega narobe z izvedbo pouka po šolah. Ob tem se je obregnil ob to, da so na šole že pred časom preložili precejšen del opravil, ki nimajo nobene zveze z vzgojo in izobraževanjem, kot sta obveščanje stikov in usmerjanje oddelkov v izolacijo oz. karanteno.

Sorodna novica Ponekod po državi, zlasti v obalno-kraški in zasavski regiji, protesti proti zaprtju šol

Okoli 12 odstotkov šol naj sicer ne bi po anketi združenja ravnateljev moglo zagotoviti hkratnega testiranja učiteljev in s tem omogočiti pouka na šolah že danes. Pečan podatka o tem nima, sam pa z veliko verjetnostjo predvideva, da so se vsepovsod z zdravstvenimi domovi ali mobilnimi ekipami dogovorili o možnosti testiranj ‒ v nekaterih šolah so jih izvajali že v nedeljo. Zaradi vsega tega Pečan predvideva, da jim je ob hkratnem testiranju učiteljev v rdečih regijah pouk v živo uspelo organizirati na tako rekoč vseh šolah.

Pečan je ob tem napovedal, da bo, če bo delež okuženih učiteljev na približno enako ravni kot prejšnji teden, začel pobudo za odprtje prve triade v vseh regijah v državi. Za zdaj namreč kaže, da je stopnja okuženosti med učitelji bistveno nižja od povprečja splošne populacije. Po besedah predsednika združenja ravnateljic in ravnateljev bi bilo tako mogoče odprtje prvih treh razredov v vseh regijah, pri čemer bi se stvari reševale lokalno, npr. tako, da bi v skrajnem primeru nekaj oddelkov odšlo v izolacijo in bi pouk zanje izvajali na daljavo, okužene učitelje pa bi nadomestili z drugim kadrom.

Starši protestno odlagali šolske torbe pred zaprte šole

Krek: Kjer se poveča število okužb, je pomembno ustaviti šole

Na pomisleke o zapiranju šol v obalno-kraški in zasavski regiji zaradi lokalno omejenih okužb v nekaterih DSO-jih je na dopoldanski novinarski konferenci vlade odgovarjal tudi direktor NIJZ-ja Milan Krek. Poudaril je, da so tudi domovi starejših občanov del lokalne skupnosti. "Ne morem sprejeti hipoteze, da če se pojavi okužba v DSO-ju, je ta izolirana. Bila bi samo pod enim pogojem, ki pa ga v Sloveniji še nismo izpeljali ‒ da v domu ostanejo vsi stanovalci in zaposleni, da ne hodijo domov. Ampak zaposleni potem prenašajo okužbo nazaj v svojo občino in v svoje domače okolje," je dejal Krek.

"Ni mogoče reči, da so ti DSO-ji izolirana točka, ker dejansko niso. Zato jih je treba jemati kot del epidemije v okolju, gre za zelo povezano epidemiološko sliko. Pomembno je, da v tistih regijah, kjer se poveča število okužb, seveda ustavimo tudi šole, saj dokazi in študije kažejo, da so v okoljih, kjer je okužba v zelo velikem številu, tudi šole eden od elementov, ki igra pomembno vlogo pri širjenju virusa," je dodal direktor NIJZ-ja.