Sum, da gre za južnoafriško različico virusa v Mariboru

V torek so pristojni opravili 5316 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom. Pozitivnih izvidov je bilo 1089, kar je 20,5 odstotka. Opravili so tudi 22.631 hitrih antigenskih testov.

Trenutno je po podatkih sledilnika za covid v državi 11.298 (znanih) aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom.

V zadnjih sedmih dneh se je na dan v povprečju okužilo 766 ljudi, so povedali na vladni novinarski konferenci.

V bolnišnicah se je v torek zdravilo 546 covidnih bolnikov, 21 manj kot dan poprej. Na intenzivni negi se je zdravilo 105 bolnikov, dva manj kot v ponedeljek.

Umrlo je 10 bolnikov s covidom-19.

Minister Cigler Kralj pozitiven na novi koronavirus

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je imel na testiranju za novi koronavirus pozitiven izvid, so sporočili z ministrstva. Minister in ožji sodelavci, ki so bili z njim v stiku, bodo skladno s priporočili NIJZ-ja v samoosamitvi, so dodali.

Do zdaj so bili poleg ministra Ciglerja Kralja s koronavirusom okuženi tudi ministri Andrej Vizjak, Anže Logar in Vasko Simoniti ter več poslancev DZ-ja.

Sum južnoafriške različice virusa v Mariboru

V mariborskem kliničnem centru sumijo, da se je eden izmed njihovih zdravnikov morda okužil z južnoafriško različico novega koronavirusa. Po poročanju Televizije Slovenija naj bi neuradno šlo za kirurga z oddelka za nevrokirurgijo, ki se je nedavno vrnil s potovanja po Namibiji. Po vrnitvi ni šel v karanteno, ampak je že v ponedeljek delal v ambulanti ‒ s koliko bolniki in sodelavci je bil v stiku, v mariborskem kliničnem centru niso odgovorili, je poročala novinarka Sarah Neubauer.

Beovićevi priznanje za požrtvovalnost v boju proti covidu-19

Predsednik vlade Janez Janša je infektologinji Bojani Beović podelil spominski znak za njeno delo in požrtvovalnost v boju proti covidu-19.

Sicer je Beovićeva, ki je infektologinja na ljubljanski kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter predavateljica na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, v četrtek prevzela vodenje Zdravniške zbornice Slovenije ter zapustila mesto vodje svetovalne skupine za covid-19.

Zdravnik, ki je sicer že prejel dva odmerka cepiva proti covidu-19, naj bi po informacijah časopisa Dela že na delovnem mestu kazal znake bolezni. V UKC-ju so ob tem dodali, da nobeno cepivo ni stoodstotno učinkovito. "Zaradi možnega južnoafriškega seva smo iz posebne previdnosti najtesnejše sodelavce napotili v izolacijo. Drugo delo na oddelku ni ovirano. Ambulantne paciente pa bomo obvestili in podali napotke ter jih povabili na kontrolno testiranje," je ob tem za Televizijo Slovenija povedala vodja enote za obvladovanje bolnišničnih okužb v UKC-ju Maribor Lea Knez. V samoizolaciji je po poročanju Televizija Slovenija tudi več bolnikov, ki so bili v stiku z okuženim zdravnikom.

Ali gre pri zdravniku za okužbo z južnoafriško različico virusa, bodo zdaj raziskali mikrobiologi. Vzorec je bil poslan Nacionalnemu laboratoriju za zdravje, okolje in hrano. "Naša naloga na mikrobiološki strani pa je, da čim prej poskusimo priti do sekvence celotnega genoma, za ta namen želimo vzpostaviti dvotirni sistem pri sekvenciranju, en sistem bo presejal pretekle pozitivne PCR-vzorce drug sistem bo pa poskušal čim prej priti do rezultata," je pojasnila direktorica laboratorija Tjaša Žohar Čretnik. Rezultat analize bo znan v prihodnjih dneh.

V Sloveniji doslej potrjenih 35 primerov angleške različice

Genetske različice virusa, ki so jih doslej zaznali v Sloveniji. Foto: Twitter/Vlada RS
Genetske različice virusa, ki so jih doslej zaznali v Sloveniji. Foto: Twitter/Vlada RS

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) in Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo so doslej potrdili 35 primerov angleške različice novega koronavirusa, je pojasnila direktorica NLZOH-ja Tjaša Žohar Čretnik.

Od 1. januarja do 22. februarja so pregledali 1475 vzorcev, pri čemer so pri 379 vzorcih pregledovali obstoj novih različic s sledenjem pomembnih mutacij na manjšem delu genoma, pri 1096 vzorcih pa so skupaj s kliničnim inštitutom za specialno laboratorijsko diagnostiko na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana določili celotne genome.

Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Angleško različico so do zdaj zaznali pri šestih vzorcih od skupno 1096. En primer so potrdili januarja pri potniku, ki se je decembra vrnil iz Anglije, pet pa so jih potrdili z nacionalno strategijo sledenja v januarju in februarju – dva primera sta iz jugovzhodne regije, eden iz savinjske ter dva iz podravske regije. Južnoafriške in brazilske različice niso zaznali.

Na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani pa so po njenih besedah doslej potrdili angleško različico novega koronavirusa v 28 vzorcih, od tega jih je bilo 18 iz osrednjeslovenske regije.

Skupaj je bilo torej v Sloveniji doslej potrjenih 35 primerov angleške različice novega koronavirusa, pri čemer je Žohar Čretnikova opozorila, da med primeri z angleško različico, ki so jih potrdili na inštitutu za mikrobiologijo, jih 21 pred okužbo ni bilo v tujini, torej so se okužili v Sloveniji.

Krek o morebitni menjavi Fafangla: Lažna novica

Na spletu se širi novica, da naj bi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek zaradi pritiskov razmišljal o zamenjavi Maria Fafangla na položaju prvega epidemiologa v državi. Do pritiskov naj bi prišlo zaradi Fafanglovega nestrinjanja z nekaterimi ukrepi vlade za omejevanje širjenja covida-19, kar so za TV Slovenija potrdili tudi njihovi viri. Krek zadeve ne želi komentirati, je pa za TV Slovenija v telefonskem pogovoru zatrdil, da gre za lažno novico. Mario Fagangele pa je objavil tvit z zapisom: "Še sem tu."

Vpliv nove različice še vedno neznan

Kakšen vpliv ima oz. bo imela pojavnost angleške različice novega koronavirusa na potek epidemije, je po njenih besedah v tem trenutku težko oceniti. Bodo pa podatke posredovali epidemiološki službi in tudi sledilniku za covid-19, da bosta lahko pripravila modelacije.

Sicer pa je opozorila, da na to, kako se bo določena različica virusa razširila med prebivalstvom, vplivata dva dejavnika – spoštovanje ukrepov in lastnosti virusa. Tudi bolj nalezljive različice lahko omejimo z doslednim upoštevanjem ukrepov, je poudarila in pozvala vse, ki pridejo iz tujine, naj bodo še nekaj časa pozorni na svoje zdravstveno stanje.

Glede na to, da je v tem trenutku najslabše epidemično stanje na Primorskem, so se odločili, da bodo sekvencirali 30 odstotkov tamkajšnjih vzorcev, pri katerih so s PCR-testi potrdili okužbo z novim koronavirusom. Ocenjuje, da bodo lahko imeli z močnim mikrobiološkim sledenjem in na drugi strani sledenjem epidemiološke stroke dovolj dober vpogled v epidemično stanje v državi.

35 potrjenih primerov angleške različice

V četrtek dobava 25.200 odmerkov cepiva

V četrtek se v Slovenji pričakujeta dobavi cepiv proti covidu-19 Moderne in AstraZenece, skupaj 25.200 odmerkov, so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Na vladni tiskovni konferenci so dodatno pojasnili, da bomo dobili 8400 odmerkov cepiva Moderne in 16.800 odmerkov cepiva AstraZenece. Vlada bo obravnavala dopolnjeno strategijo cepljenja in jo predstavila na četrtkovi novinarski konferenci.

Zdravstveni dom Ljubljana sporoča, da bo množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi ta petek na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekalo izključno za zaposlene v vzgojno-izobraževalni dejavnosti Mestne občine Ljubljana.

Dobave v marcu

V marcu pa pričakujejo dobave skupaj 232.335 odmerkov cepiv, od tega 99.450 odmerkov Pfizerjevega cepiva, 30.000 odmerkov Moderne in 102.885 odmerkov cepiva AstraZenece.
Za Pfizerjevo cepivo so tudi v marcu predvidene dobave vsak ponedeljek, ko naj bi vsakič prejeli po 19.890 odmerkov.

Za cepivo AstraZenece je v marcu predvidenih pet dobav, prva 4. marca, ko naj bi v državo prišlo 3700 odmerkov, nato 8. marca predvidoma 24.000 odmerkov, 17. marca 16.911 odmerkov, 24. marca 41.084 odmerkov in zadnjega dne v marcu 44.890 odmerkov, navajajo na NIJZ-ju.

Preverjanje morebitne okužbe z južnoafriško različico virusa
Raziskava: cepiti se namerava 60 odstotkov vprašanih

Po zadnji javnomnenjski raziskavi Valicona 80 odstotkov ljudi meni, da gre epidemiološka situacija v državi na bolje, kar je štiri odstotke več kot pred dvema tednoma. Sproščanje ukrepov za zajezitev okužbe z novim koronavirusom se odraža tudi v manjši kritičnosti do ukrepov. Te tako zdaj kot prestroge ocenjuje 52 odstotkov anketiranih (11 odstotnih točk manj kot pred dvema tednoma), kot ravno pravšnje dobra četrtina anketiranih, petina pa je takšnih, ki ukrepe ocenjujejo kot premalo stroge (delež teh je narasel za sedem odstotnih točk), kaže javnomnenjska anketa #Novanormalnost.

Da so se že cepili ali se nameravajo, je tokrat odgovorilo 57 odstotkov vprašanih, med katerimi je približno odstotek že cepljenih. Zagotovo bi se tokrat cepilo 32 odstotkov anketiranih, kar je štiri odstotne točke več kot pred dvema tednoma. Za odstotek se je povečal delež tistih, ki se bodo verjetno cepili. Takšnih je trenutno četrtina. Da se zagotovo ne bodo cepili, tokrat odgovarja manj kot petina vprašanih, slaba četrtina pa, da se verjetno ne bodo cepili.

Valicon je javnomnenjsko raziskavo #Novanormalnost opravil med 18. in 22. februarjem na reprezentativnem vzorcu 511 oseb.