Med 4861 PCR-testi so v petek potrdili 948 okužb z novim koronavirusom. Foto: EPA
Med 4861 PCR-testi so v petek potrdili 948 okužb z novim koronavirusom. Foto: EPA
Sorodna novica Beović: Nove različice virusa se bodo širile med cepljenimi in prebolelimi

Znižuje se število hospitaliziranih, saj je trenutno v bolnišnici 513 bolnikov s covidom-19, kar je 16 manj kot v petek. 95 bolnikov potrebuje intenzivno nego, to je najmanj po 28. oktobru 2020. Število ljudi, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo zaradi covida-19, se še naprej zmanjšuje, je vlada sporočila na Twitterju.

V petek je umrlo 13 bolnikov, do zdaj pa je bilo s covidno boleznijo v Sloveniji povezanih 3836 smrti. Po podatkih sledilnika za covid-19 je trenutno aktivno okuženih 10.581 ljudi v Sloveniji.

Tedensko povprečno število okužb je po danes objavljenih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) nižje kot dan pred tem, in sicer znaša 763.

V petek 4861 testov in 948 okužb
Sorodna novica Strožji nadzor v obalno-kraški regiji: le malo kršitev poostrenih ukrepov
Obalno-kraška statistična regija je edina v rdeči fazi. Rumena faza se bo začela, ko bo tedenska incidenca okužb padla pod 600 in bo manj kot 500 hospitaliziranih. Foto: Vlada RS
Obalno-kraška statistična regija je edina v rdeči fazi. Rumena faza se bo začela, ko bo tedenska incidenca okužb padla pod 600 in bo manj kot 500 hospitaliziranih. Foto: Vlada RS

Južnoafriška različica v Sloveniji

Minister za zdravje Janez Poklukar je v četrtek potrdil, da so pri okuženem iz mariborske regije, ki se je pred kratkim vrnil iz Afrike, potrdili južnoafriško različico novega koronavirusa. Gre za primer zdravnika z nevrokirurgije UKC-ja Maribor, ki se je na začetku tedna vrnil v službo po počitnicah v Afriki. Kot je že znano, je bil okuženi predtem že cepljen proti novemu koronavirusu. Praviloma to pomeni, da je oseba zaščitena proti bolezni, je pojasnil minister, vendar "nekateri podatki po svetu kažejo, da kljub temu, če si cepljen ali si prebolel koronavirus drugega seva, lahko zboliš za južnoafriškim".

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Kaj stroka ve o južnoafriški različici virusa, kako nevarna je?

"Virus je nekoliko drugačen od variant, ki jih poznamo do zdaj, kar na eni strani pomeni, da nas prebolevnost ne ščiti dobro pred ponovno okužbo, poleg tega so slabše učinkovita do zdaj registrirana cepiva. Ta slabša učinkovitost še ni dobro preverjena, raziskave potekajo, objavljajo se začetni rezultati, ki so si nekoliko nasprotujoči, ampak verjetno bi lahko iz tega, kar vemo, rekli, da pri tej varianti cepiva ne preprečijo blage do srednje hude bolezni," je v Odmevih za TV Slovenija pojasnila predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović in dodala, da ob tem lahko domnevamo, da nekaj zaščite pred hudo boleznijo je prisotne. Nove različice virusa se tako definitivno do neke mere bodo širile med cepljenimi in prebolelimi, je sklenila.