Sobotno popoldne v Izoli. Foto: Andrej Šavko
Sobotno popoldne v Izoli. Foto: Andrej Šavko

Kot je povedala predstavnica koprske policijske uprave Anita Leskovec, se ljudje držijo omejitev, ki so bile uvedene. Policisti upoštevanje odlokov preverjajo na cestah in mestnih središčih. Nekaj kršitev so sicer odkrili, vendar malo, je še pojasnila.

Sorodna novica V petek 4861 testov in 948 okužb, umrlo 13 bolnikov

Izjeme pri prečkanju regijske meje

Za prečkanje regijske meje je v veljavi že od prej znanih 12 izjem – prihod na delo, opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, odpravljanje neposredne nevarnosti, pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oskrba družinskih članov, dostop do zdravstva, do tujih predstavništev, storitev za nujne primere, delovanje pravosodnih in organov pregona, dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami, izvajanje vzdrževalnih del ali sezonskih opravil na zasebni posestvi, tranzitno potovanje čez regijo v sosednjo državo ali do svojega prebivališča, nujno vzdrževanje groba. Uveljavljanje teh izjem velja tudi za ožje družinske člane posameznika in člane skupnega gospodinjstva, kadar potujejo skupaj.

Sorodna novica Od polnoči prepovedan vstop v obalno-kraško regijo in izstop iz nje

Notranji minister Aleš Hojs je v petek poudaril dve spremembi: izjema ni več obisk trgovine v drugi regiji ali prehajanje med stalnim in začasnim prebivališčem.

Na Policijski upravi Koper pojasnjujejo, da je prehajanje med obalno-kraško regijo in drugimi regijami dovoljeno tudi z dokazilom o cepljenju, pozitivnim ali negativnim rezultatom testa na koronavirus in za prebolevnike. Posameznik mora obenem imeti s seboj dokazilo o upravičenosti uveljavljanja ene od izjem in lastnoročno podpisano čitljivo izjavo.

Nadzor na smučiščih

Zdravstveni inšpektorat, inšpektorat za infrastrukturo in policija bodo ta konec tedna na vseh smučiščih po Sloveniji, ki obratujejo, izvedli poostren nadzor. V prejšnjih dneh so ugotovili nekaj nepravilnosti, med drugim v gostinski ponudbi, v zadnjem tednu so obravnavali 27 nesreč, je poročal Radio Slovenija.

Policisti v petek odkrili 163 kršitev odlokov, na smučiščih večinoma le opozorila

Policisti so v petek po celi Sloveniji poostreno nadzirali upoštevanje odlokov, ki so namenjeni zajezitvi epidemije covida-19. Na 2122 krajih so ugotovili 163 kršitev odloka, od tega so v 146 primerih izrekli opozorila, v 37 primerih pa izdali globo oz. uvedli prekrškovnih postopkov. Na smučiščih večjih kršitev ni bilo, izrekli so nekaj opozoril.

Kot so sporočili z generalne policijske uprave, so v petek nadzor izvajali tudi na smučiščih. Policisti celjske policijske uprave so z inšpektorji preverjali spoštovanje odlokov na smučiščih Golte in Rogla. Pri tem so večinoma obiskovalce le opozarjali na dosledno spoštovanje odlokov in predpisov.

Policisti kranjske policijske uprave pa so nadzor opravljali ob vznožju smučišča Kranjska gora in Podkoren. V 25 primerih so kršiteljem izrekli opozorila. Ugotovljene kršitve so se nanašale na nošenje mask in predpisano razdaljo v vrstah. Poostren nadzor na smučiščih sicer poteka tudi konec tedna.

Malo kršitev strožjih ukrepov na Obali
Obalno-kraška regija še naprej v rdečem