Termit je v letu 2018 prejel skoraj 89 tisoč ton odpadkov, predelane pa vgrajuje v takšne jame. Foto: TV Slovenija
Termit je v letu 2018 prejel skoraj 89 tisoč ton odpadkov, predelane pa vgrajuje v takšne jame. Foto: TV Slovenija

V Termitu so veseli, da je bila sprejeta odločitev. "Veseli smo, da je Arso po skoraj dveh letih vendarle ugotovil, da okoljska škoda ni nastala in je postopek ugotavljanja nastanka okoljske škode tudi uradno ustavil. Kljub temu, da je postopek ugotavljanja trajal nerazumno dolgo, smo vseeno veseli, da smo zdaj tudi uradno dokazali, da Termit ni povzročil okoljske škode," so zapisali v odzivu za Slovensko tiskovno agencijo.

Sorodna novica Sporna ravnanja z elektrofiltrskim pepelom

Županu občine Moravče Milanu Balažicu Termit očita medijski linč in širjenje laži. "Sedanji sklep Arsa nam predstavlja zgolj delno zadoščenje, saj se zavedamo, da poslovna in moralna škoda, ki nam je bila povzročena, ne bo nikoli povrnjena," so zapisali.

Izguba zaupanja pri domačih in tudi tujih poslovnih partnerjih, ki je posledica medijskega linča, je prej hitro rastoče podjetje pripeljala na rob preživetja, so navedli. "Zaradi tega smo v zadnjih dveh letih prišli z 272 zaposlenih na sedanjih 219 zaposlenih. Poleg tega smo sredi največjega investicijskega ciklusa ostali brez podpore bank, saj so nam obrnile hrbet. Prav tako smo zaradi lažnih informacij ostali brez že odobrenih nepovratnih sredstev države," so še dodali.

Ali bodo v povezavi s tem kakor koli nadalje ukrepali, v Termitu niso navedli.

Arso je zoper Termit od 11. julija 2019 vodil postopek zaradi odgovornosti za sanacijo okoljske škode in zaradi odgovornosti za preprečitev nevarnosti za nastanek okoljske škode. Julija 2019 je namreč agencija objavila izsledke analize, ki je po pojasnilih ministrstva za okolje pokazala nastanek okoljske škode – onesnaženost tal ter podzemnih in izcednih vod. "Jasno je, da bo Arso izdal odločbo za sanacijo tega območja," je takrat dejal okoljski minister Simon Zajc.

Inšpektorat za okolje in prostor je na podlagi analize Termitu prepovedal obratovanje naprave za predelavo odpadkov na območju peskokopa Drtija. Termit je analizo ves čas ocenjeval kot nestrokovno.

Pravno vprašanje, kaj so tla

V sklepu, ki nosi datum 24. marec, Arso navaja, da je leta 2019 veljalo dejansko stanje in stališče, da je Termit povzročitelj okoljske škode, povzročene tlom, ter povzročitelj nevarnosti za nastanek okoljske škode na vodah. A v primeru peskokopa Drtija je to rudniško območje in to niso tla, kot jih razume zakon o varstvu okolja.

"Vse dokler stranka ne bo pridobila pravnomočne odločbe o prenehanju pravic in obveznosti rudarske pravice za izkoriščanje za navedeno območje, nobene ravni zemeljskega površja na tem območju ne bo mogoče šteti za tla," je navedel Arso. Ker to torej niso tla, ni mogla nastati okoljska škoda tlom.

Pritožba zoper sklep ni dovoljena, lahko pa se zoper njega sproži upravni spor, in sicer v 30 dneh.

Arso medtem še ni odločil o odgovornosti Termita v delu postopka, ki se nanaša na povzročitev neposredne nevarnosti za nastanek okoljske škode, zato se postopek v tem delu nadaljuje. Konec februarja je agencija navedla, da na območju Drtije obstaja neposredna nevarnost za nastanek okoljske škode, in podjetju naložila izvedbo preprečevalnih ukrepov. V sredni odločbi Arso navaja, da je Termit obljubil ustrezne predloge ukrepov v predpisanem roku 45 dni.